Filme de Cristian Mungiu şi Adina Pintilie, finanţate de Eurimages cu peste 450.000 de euro
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-cristian-mungiu-si-adina-pintilie-finantate-de-eurimages-cu-peste-450-000-de-euro/

Proiectele cinematografice „Fotografii de familie”, de Cristian Mungiu, şi „Nu mă atinge-mă”, de Adina Pintilie, au primit finanţări de 300.000 de euro, respectiv 160.000 de euro, la cea de-a 139-a sesiune de finanţare Eurimages, din iunie.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2015

„Fotografii de familie/ Recycling feelings”, de Cristian Mungiu, vorbeşte despre compromis şi implicaţiile rolului de părinte, noua producţie fiind legată şi de perioada actuală pe care o traversează cineastul român, după cum a declarat acesta într-un interviu recent pentru Screen Daily.

Proiectul cinematografic a primit, în luna martie, cea mai mare finanţare la cea mai recentă sesiune organizată de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), în valoare de 1.910.000 lei (aproximativ 424.000 de euro).

Al doilea proiect românesc care a primit finanţare din partea Eurimages este lungmetrajul de debut „Nu mă atinge-mă/ Touch me not” al Adinei Pintilie. Filmările pentru producţia al cărei buget total este estimat la 900.000 de euro vor avea loc atât în România, cât şi în Germania.

Cristian Mungiu

Cristian Mungiu

Drama a trei personaje care se confruntă cu diverse probleme personale este programată să fie lansată în 2016.

Proiectul a primit finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei, la sesiunea din decembrie 2012, respectiv suma de 700.000 de lei (aproximativ 15.500 de euro).

Cristian Mungiu

Regizorul şi scenaristul Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2007, cu filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre.

Adina Pintilie

Adina Pintilie

În 2012, filmul „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina

Stratan.

Mungiu a fost distins, în 2008, cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler de Guvernul francez.

Adina Pintilie

În vârstă de 35 de ani, Adina Pintilie a regizat şapte scurtmetraje şi două mediumetraje, iar în prezent se află la debutul în lungmetraj. Producţiile „Nu te supăra, dar…” (2007) şi „Oxigen/ Oxygen” (2010) au fost prezentate în peste 50 de festivaluri internaţionale.

Cel mai recent scurtmetraj al Adinei Pintilie, coregizat cu George Chiper, „Balastiera#186” (2007), a fost selectat în secţiunea scurtmetraj de autor a Festivalului de film de la Locarno 2008 şi a câştigat premiul al doilea la Festivalul Internaţional de Film de la Miami şi menţiunea specială a Festivalului de la Trieste, 2009.

Foto: Nu mă atinge-mă/ Touch me not, Cristian Mungiu şi Adina Pintilie

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.