Filme de Louis Delluc şi Jean Cocteau, la Cinemateca Eforie din Capitală
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-louis-delluc-si-jean-cocteau-la-cinemateca-eforie-din-capitala/

Filme de Louis Delluc şi Jean Cocteau vor fi proiectate miercuri şi sâmbătă la Cinemateca Eforie din Bucureşti, în cadrul celei de-a treia sesiuni a programului „Avangarda revizitată”.   Proiectul „Avangardei revizitate” continuă cu Louis Delluc, unul din autorii săi importanţi şi, într-o oarecare măsură, de neocolit. Astfel, miercuri şi sâmbătă, de la ora 19.00, […]

Un articol de Andrada Văsii|23 ianuarie 2013

Filme de Louis Delluc şi Jean Cocteau vor fi proiectate miercuri şi sâmbătă la Cinemateca Eforie din Bucureşti, în cadrul celei de-a treia sesiuni a programului „Avangarda revizitată”.

 

Proiectul „Avangardei revizitate” continuă cu Louis Delluc, unul din autorii săi importanţi şi, într-o oarecare măsură, de neocolit.

Astfel, miercuri şi sâmbătă, de la ora 19.00, la Sala Eforie (Jean Georgescu) a Cinematecii Române, va fi prezentată a treia sesiune din cadrul programului „Avangarda revizitată. Avangarda europeană (1919-1939) în Arhiva Naţională de Filme a României”, în conceptul şi viziunea curatorială a lui Igor Mocanu.

În programul celei de-a treia sesiuni au fost incluse filmele „Friguri/ Fievre”, „Femeia de nicăieri/ La femme de nulle part” şi „Sânge de poet/ La sang d’un poete”, toate în regia lui Louis Delluc.

 În acest fel, cea de-a treia sesiune a programului „Avangarda revizitată” va marca 92 de ani de la lansarea de către Louis Delluc a revistei bilunare Le Journal du Cine-club.

„Alipirea lui Louis Delluc cercurilor avangardei europene pare fortuită numai la prima vedere. Nu şi dacă ne amintim că celebrul regizor francez a fost unul din principalii susţinători şi promotori ai experimentului avangardist şi ai autorilor emergenţi în perioada dintre cele două Războaie Mondiale. Începând cu 1917, dezvoltă o activitate intensă de critic de film, pe atunci termenul încă inexistent, trecând drept inventatorul sau, după caz, creatorul cuvântului «cineast». Deşi suspectat de a-l fi creat după chipul şi asemănarea propriei reviste, «Cinéa», termenul se va încetăţeni foarte curând, într-o concurenţă acerbă cu «cinegrafist» şi alţi monştri lexicali”, explică Igor Mocanu.

 

 

Sursa: Mediafax

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.