Filme de Mungiu, Solomon şi Puiu, la Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-mungiu-solomon-si-puiu-la-ceau-cinema/

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie la Cannes, „România: patru patrii”, cel mai nou documentar al lui Alexandru Solomon, şi o proiecţie aniversară cu „Marfa şi banii”, de Cristi Puiu, în prezenţa actorului Alexandru Papadopol se numără printre evenimentele dedicate cinematografiei române la cea de-a treia ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara şi Gottlob (14-17 iulie).

Un articol de Petre Ivan|6 iulie 2016

Cinematografia română de calitate ocupă şi în acest an o parte importantă din programul Ceau Cinema! Trei dintre cele mai noi şi apreciate documentare româneşti vor putea fi văzute într-o proiecţie maraton duminică, 17 iulie, în ultima zi de festival, la AMBASADA, în Timișoara.

În cel mai recent documentar al său, „România: patru patrii”, regizorul Alexandru Solomon a intervievat patru mari scriitori: Norman Manea, Mircea Cărtărescu, Florin Lăzărescu şi Gabriela Adameșteanu, care vorbesc despre relaţia lor cu România. Patru geografii subiective se suprapun şi alcătuiesc o hartă complexă şi surprinzătoare a unei ţări care încă îşi mai caută locul în lume. Filmul a fost nominalizat la Premiile Gopo 2016.

În emoţionantul „Doar o răsuflare”, Monica Lăzurean-Gorgan urmăreşte şapte ani din viaţa unei familii, cu provocările şi încercările prin care trec tatăl, mama şi cei trei copii ai lor. Tatăl aşteaptă să se întâmple o minune care să o facă pe fiica lui cea mică să se ridice din scaunul cu rotile şi să meargă. Documentarul a fost selectat în competiția Festivalului Visions du Réel 2016.

„Bacalaureat”, de Cristian Mungiu

„Bacalaureat”, de Cristian Mungiu

„Cinema, Mon Amour”, de Alexandru Belc, tratează o problemă dureroasă: lipsa cinematografelor de artă. Victor Purice – manager, fost operator și cinefil împătimit – și cele două angajate fidele se luptă zi de zi pentru a menţine în viaţă cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț, printre ultimele rămase în România.

Victor visează să readucă zilele de glorie ale cinematografului, dar se chinuie să țină pasul cu noua și dura realitate. Documentarul a fost prezentat la DOK Leipzig 2015 şi a fost de asemenea nominalizat la Premiile Gopo 2016.

„Bacalaureat”, filmul care i-a adus lui Cristian Mungiu premiul de regie în acest an la Festivalul de la Cannes, va putea fi văzut duminică, 17 iulie, la Gottlob, în închiderea Ceau, Cinema!

Tot la Gottlob, prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat, va fi proiectat în aceeaşi zi și

lungmetrajul de debut al lui Cristian Mungiu, „Occident” (2002), ca parte a unei mini-retrospective de 3 filme speciale ale Noului Cinema Românesc. Intrarea la cele două proiecții va fi liberă, iar Primăria Gottlob va pune gratuit la dispoziție un autocar pentru transportul de la Timișoara la Gottlob şi retur.

În 2016 se împlinesc 15 ani de la lansarea filmului „Marfa și

Marfa si banii, de Cristi Puiu

Marfa si banii, de Cristi Puiu

banii”, debutul lui Cristi Puiu care dădea în 2001 startul neoficial al Noului Val. Pentru a marca acest moment aniversar, Ceau, Cinema! a programat sâmbătă, 16 iulie, la Casa Artelor – Curtea cu Castani din Timişoara, o proiecţie eveniment cu „Marfa şi banii”, cu participarea actorului Alexandru Papadopol, care debuta în acest film.

Apărut în 2011, mediumetrajul independent „Film pentru prieteni” este, probabil, cel mai puțin cunoscut film al lui Radu Jude. Un film-experiment care va putea fi văzut vineri, 15 iulie, în curtea Rhetoric, la Timişoara.

Ceau, Cinema! a programat de asemenea la 16 iulie o selecţie de scurtmetraje noi realizate de cineaşti din partea de vest a ţării, grupate sub titlul de „Filme bănăţene”.

A treia ediție Ceau, Cinema! va avea loc în perioada 14 – 17 iulie, la Timișoara și Gottlob. Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

În afara proiecţiilor cu intrare liberă anunţate pe ceaucinema.ro, accesul la festival se face pe bază de bilet sau abonament (abonamente pentru întreg festivalul pot fi găsite la librăria Cărturești – Mercy din Timişoara, la prețul de 45 de lei).

Foto: Ceau Cinema  – ceaucinema.ro.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.