Filme de Radu Muntean, Adina Pintilie, Florin Șerban, în avanpremieră la Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-radu-muntean-adina-pintilie-florin-serban-in-avanpremiera-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Ediţia a 9-a a Les Films de Cannes à Bucarest prezintă şi în acest an avanpremierele româneşti ale toamnei, filme care au fost premiate la Berlin, Locarno sau Sarajevo iar acum urmează să îşi înceapă aventura pe ecranele româneşti.

Un articol de Petre Ivan|11 octombrie 2018

Les Films de Cannes à Bucarestîși propune să sprijine concret, începând cu această ediție, distribuția de film românesc sau în limba românăprin acordarea unui suport de distribuție în valoare de 5000 de euro. Sprijinul este oferit de către DACIN SARA și Asociația Cinemascopși va fi acordat distribuitorului filmului.

Filmul câștigător va fi ales de către public – care este invitat să-și exprime preferințele prin vot, la finalul proiecțiilor. Câștigătorul va fi anunțat în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, duminică 28 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema PRO.

În secțiunea Avanpremierele Toamnei au fost incluse opt titluri, dintre care va fi ales filmul câștigător. Proiecțiile vor avea loc în prezența regizorilor filmelor și a unormembri ai echipelor de filmare, care vor rămâne la final pentru discuții cu publicul.

Un om la locul lui, primul film al regizorului Hadrian Marcu, este și prima proiecție din această secțiune. El va putea fi văzut

Alice T

sâmbătă, 20 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 16.00. Un om la locul lui spune povestea lui Petru, inginer într-o companie multinațională, care se pregătește să se căsătorească cu iubita sa. Lucrurile iau o turnură neașteptată atunci când amanta lui Petru suferă un accident grav de muncă. În rolurile principale îi regăsim pe Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădălina Constantin și Adrian Titieni.

Alice T, cel mai recent film regizat de Radu Muntean (Marți, după Crăciun – 2010, Un etaj mai jos – 2015), o co-producție România-Franța-Suedia, va putea fi văzut duminică, 21 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 19:30.Filmul o are ca protagonistă pe tânăra Andra Guți, în rolulunei fete de 17 ani cu o adolescență complicată – rol pentru care actrița a câștigat premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Locarno.

Beautiful Corruption

Luni, 22 octombrie, de la ora 20:30, publicul va avea ocazia să descopere Beautiful Corruption, o producție Republica Moldova, debutul tânărului regizor Eugen Damaschin. Filmul este un amalgam de istorii bazate pe fapte reale, concentrate într-un singur erou care, în goana după dreptate, recurge la metode nu tocmai legale. Din distribuție fac parte Valeriu Andriuță (Donbass, de Serghei Loznitsa, După Dealuri, de Cristian Mungiu)și Igor Babiac (La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski).

Distanta dintre mine si mine

Distanța dintre mine și mine, primul lungmetraj semnatde Mona Nicoară după documentarul Școala noastră, se va vedea marți, 23 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului. Filmul o are în centru pe Nina Cassian, poetă avangardistă, compozitoare și graficiană,a cărei viață a fost o luptă între estetică și etică. Prin cruntele realități ale fascismului, comunismului și exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română și-a păstrat libertatea interioară și credința copilărească într-un basm utopic.

Miercuri, 24 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat Lemonade, filmul de debut al Ioanei Uricariu care a avut premiera în acest an la Berlinală și pentru care realizatoarea a câștigat premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Sarajevo.

Dragoste 1. Câine

Lemonade spune povestea Marei, o soră medicală din România care se vede nevoită să-și tempereze proiecțiile despre visul american – odată ajunsă la fața locului. Filmat preponderent înAmerica de Nord, Lemonade, „un film dramatic cu accente de thriller”, o are ca protagonistă pe Mălina Manovici și a fost selectat în peste 25 de festivaluri și achiziționat spre distribuție în 12 teritorii.

Joi, 25 octombrie, de la ora 20:00, va fi proiectat cel mai recent filmregizat de Florin Șerban (Eu când vreau să fluier, fluier, câștigător al unui Urs de Argint la Berlin, în 2010). Dragoste 1: Câine, este o poveste care se petrece în Transilvania, undeva în munți. Într-o dimineață, Simion găsește în pădure o femeie bătută. La început, încearcă să afle cine a bătut-o. Apoi, încearcă să o iubească. Filmul este prima parte a Trilogiei Dragostei și îi are pe Valeriu Andriuță și pe Cosmina Stratan în rolurile principale.

Touch Me Not, debutul Adinei Pintilie, câștigător al Ursului de Aur la Berlin, va fi proiectat duminică, în Ziua de Aur a Les

My Life Rehearsed in One Leg

Films de Cannes à Bucarest, de la ora 13:30, la Cinema PRO. Filmulvorbește despre nevoia de contact uman și teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine. Laura, Tomas şi Christian pornesc într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare și înfruntare a tabuurilor.

În cadrul secțiunii Avanpremierele Toamnei are loc și proiecția în premierăîn festival a unui film 3D – My Life Rehearsed in One Leg, regizat de Bogdan Mustață.Filmul va fi arătat publicului în sala de proiecție dela CINETic(Str. Tudor Arghezi, nr. 3b – Centrul Internațional de Cercetare și Educație în Tehnologii Inovativ Creative -CINETic- este un departament de cercetare înființat în cadrul UNATC). Filmul va rula de două ori pe zi în weekend, începând de sâmbătă 20 octombrie, și în fiecare seară în zilele săptămânii– dat fiind faptul că sala poate primi doar 12 spectatori.Regizorul va fi prezent la proiecții.

Bogdan Mustață a debutat cu scurtmetrajul O zi bună de plajă, câștigătorul Ursului de Aur la Berlin, în 2008. My Life Rehearsed in One Leg este al doilea său lungmetraj, la care Bogdan Mustață semnează și scenariul. Filmul spune povestea unui cuplu care se reunește după mai multe luni petrecute în spitale diferite în urma unui accident de mașină. În film îi regăsim pe Ela Ionescu (La Limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski) și Bogdan Albulescu (Ilegitim, de Adrian Sitaru). „My Life Rehearsed in One Leg este încă un exemplu că cinematografia română se diversifică spre forme dintre cele mai imprevizibile şi radicale, care se îndepărtează de naturalismul actoricesc şi de realismul social dominante până acum”, citim pe Ziarul Metropolis

Un alt eveniment în premieră pentru festival este și proiecția unui film de televiziune. Vineri, 26 octombrie, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Țăranuluise va vedeaprimul episod din serialul Hackerville, în prezența echipei filmului.

 Hackerville este primul serial original realizat de HBO Romania și este regizat deIgor Cobileanki și Anca Miruna Lăzărescu, care vor fi prezenți la proiecție pentru o discuție cu publicul la final. Intrarea este liberă.

Sâmbată, 27 octombrie, iubitorii de scurtmetraj vor avea ocazia să urmărească patru dintre cele mai interesante filme scurte ale anului, proiectate în prezența autorilor și urmate de discuții cu aceștia: Albastru și roșu, în proporții egale, de Georgiana Moldoveanu, film care a avut premiera anul acesta la Cannes, în secțiunea Cinefondation, Cu unul în plus, de Valeriu Andriuță, Totul e foarte departe, de Emanuel Pârvu și Pescărușul, de Maria Popistașu și Alexandru Baciu. Proiecția va avea loc la Cinemateca Union, începând cu ora 18:00. Intrarea este liberă.

Biletele și rezervările, inclusiv cele pentru proiecțiile cu intrare liberă, sunt disponibile online prin Eventbook.ro și la casele de bilete ale cinematografelor.

Foto: Films de Cannes – facebook

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.