Filme de top, la Audience Award Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-de-top-la-audience-award-film-festival/

Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto, Vilnius sau Veneţia vin la Audience Award Film Festival, unde „Insyriated” şi „Perfetti Sconosciuti” vor avea proiecţii în premieră.

Un articol de Liliana Matei|18 aprilie 2017

Comedia „Perfetti Sconosciuti” („Complet străini”), de Paolo Genovese, cel mai mare hit al box office-ului italian din ultimii ani, recompensat cu Premiul publicului la Festivalul de la Vilnius 2017, va fi proiectat în premieră în România pe 22 aprilie, de la ora 18.00 la Audience Award Film Festival. Tot în premieră, pe 23 aprilie, de la ora 18.00, va avea loc și proiecția dramei „Insyriated” în regia lui Philippe Van Leeuw, câștigătorul Premiului Publicului la Festivalul de la Berlin, 2017. Filmele sunt programate la Cinema Muzeul Țăranului alături de două din titlurile nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film străin și de o serie de proiecții de film musical în cadrul ediției sing-along a Audience Award Film Festival (21-23 aprilie). Programul complet al festivalului poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro

Mai mult decât un mijloc de comunicare, telefonul mobil a devenit în societatea actuală o adevărată cutie neagră a fiecăruia dintre noi. „Perfetti Sconosciuti” urmărește jocul periculos al unui grup de șapte prieteni vechi care decid să îşi împărtăşească mesajele, e-mailurile şi apelurile primite în timpul cinei, ținând toți telefoanele pe masă. Cât de bine ne cunoaștem prietenii și pe cei apropiați? este întrebarea în jurul căreia Filippo Bologna, Paolo Costella, Paolo Genovese, Paola Mammini și Rolando Ravello au scris scenariul filmului, scenariu premiat la Tribeca în 2016. Filmul îi are în rolurile principale pe Marco Giallini, Kasia Smutniak, Valerio Mastandrea, Anna Foglietta, Edoardo Leo, Alba Rohrwacher și Giuseppe Battiston. După proiecția în premieră la Audience Award Film Festival (22 aprilie, ora 18.00) filmul distribuit în România de Independența Film va intra în cinematografe din 28 aprilie.

Câștigătorul Premiului Publicului la Festivalul de la Berlin 2017, „Insyriated” prezintă drama războiului din Siria prin povestea unei mame cu trei copii și a oaspeților acesteia rămaşi blocaţi în casă în timpul unui asediu într-un cartier din Damasc. Acțiunea are loc într-o singură zi, în apartamentul lui Oum Yazan, interpretată de actrița Hiam Abbass, cunoscută pentru rolul Salmei Zidane din „Lemon Tree” (2008) pentru care a fost nominalizată la Premiul Academiei Europene de Film la categoria cea mai bună actriță. „Captivant de la început până la final” scria Deborah Young, de la Hollywood Reporter despre filmul care va fi proiectat duminică, 23 aprilie, de la ora 18.00 la Cinema Muzeul Țăranului.

Audience Award Film Festival prezintă și două din titlurile nominalizate la Premiul Oscar 2017 pentru cel mai bun film străin. Pe 22 aprilie, de la ora 16.00, este programat australianul „Tanna”, o poveste de dragoste filmată în Vanuatu, în insula Tanna din Pacificul de Sud și recompensată la Veneția (2015) cu premiul publicului și premiul pentru Cea mai bună imagine, în cadrul secțiunii Settimana Internazionale della Critica. Cea mai bună comedie a anului (Premiile Academiei Europene de Film 2016) și Premiul Publicului la Edinburgh, filmul suedez „A Man Called Ove” în regia lui Hannes Holm, va putea fi vizionat, duminică, 23 aprilie, de la ora 15.30 la Cinema Muzeul Țăranului. Rolf Lassgård îl interpretează pe bătrânul țâfnos Ove, rol care i-a adus premiul pentru cel mai bun actor la Seattle IFF și o nominalizare la premiile Academiei Europene de Film.

Audience Award Film Festival propune și o serie de proiecii sing-along cu trei dintre cele mai apreciate filme musical recente La La Land (Premiul Publicului, Toronto 2016), Once (Premiul Publicului, Sundance și Dublin, 2007) și Mamma Mia! (People’s Choice Awards, 2009) – dar și seri de muzică la Clubul Țăranului: concert Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Vladimir Ivanov și Alex Neagu, pe 21 aprilie, în deschiderea festivalului, Shannon Ceili Band și invitații Ștefan Orheanu și trupa Irish Way, pe 22 aprilie și Karaoke Party cu melodii celebre din filme, pe 23 aprilie.

Biletele la filme pot fi achiziționate la Cinema Muzeul Țăranului, pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook. Prețul unui bilet este de 10 RON.

Biletele la concerte:

21 aprilie, ora 22:00 – Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Vladimir Ivanov și Alex Neagu

Preț bilet: 40 RON.

22 aprilie, ora 21:30 – Shannon Ceili Band. Invitații Ștefan Orheanu și trupa Irish Way.

Preț bilet: 20 RON.

23 aprilie: Karaoke Party. Intrare liberă în limita locurilor disponibile.

Audience Award Film Festival este organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop și este realizat cu sprijinul Catena, IQOS și al Institutului Cultural Român.

Mai multe informații pe www.filmedefestival.ro/audience-award-ff/

Foto: „Insyriated”

 

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.