Filme despre eroi punk, legende ale jazz-ului și vedete pop, la DokStation 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-despre-eroi-punk-legende-ale-jazz-ului-si-vedete-pop-la-dokstation-2018/

 A treia ediţie DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din Bucureşti. Filme cu şi despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead şi mulţi alţi artişi de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spaţiul M60, Apollo 111, precum şi în aer liber, în parcarea Plaza România.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2018

Invitatul special al acestei ediții este muzicianul și regizorul Don Letts – figură emblematică a mișcării punk din Marea Britanie – iar programul este completat de DJ-ul american Afrika Bambaataa, regele electro funk-ului și pionier al mișcării hip-hop.

DokStation Music Documentary Film Festival, singurul festival de documentare muzicale din București, este conceput să atragă comunități largi din diverse sectoare ale capitalei, combinând două dintre cele mai populare arte – filmul și muzica – , prin proiecții de filme documentare muzicale, discuții, concerte și ateliere pentru copii și tineri.

Selecția de anul acesta cuprinde 17 documentare muzicale, majoritatea în premieră în România: de la portrete inedite ale unor vedete pop ca Whitney Houston și George Michael, la incursiuni în istoria mișcării punk, prin documentarele The Clash: Westway to the World, Here to Be Heard: The Story of the Slits, sau The Public Image Is Rotten.

Artiștii iau cuvântul în filmele Joy Division, The Fall: The Wonderful and Frightening World of Mark E Smith, Radiohead: Meeting People Is Easy și Parallel Planes (proiecție în prezența regizoarei, Nicole Wegner), în timp ce documentarele Blue Note Records: Beyond The Notes, Hansa Studios: By The Wall 1976-90 sau Conny Plank: The Potential of Noise oferă o perspectivă unică în culisele industriei muzicale.

 

Invitatul special al acestei ediții este muzicianul și regizorul Don Letts – videograful The Clash și figură emblematicăa mișcării punk din Marea Britanie, cel care a reușit să facă o generație întreagă de punkiști să aprecieze muzica reggae. Don Lettsva participa la sesiuni Q&A după proiecția documentarelor sale Two Sevens Clash: Dread Meets Punk Rockersși The Clash: Westway to The World și va susține un DJ set la Control Club, vineri 14 septembrie.

Pe lângă proiecții, programul DokStation 2018 include muzică live și petreceri inedite: DJ-ul și producătorul american Afrika Bambaataa, considerat regele electro funk-ului și pionier al mișcării hip-hop, vine la Control Club alături de MC Whipper Whip, joi, 13 septembrie; vineri, 14 septembrie, este rândul trupelor din underground-ul local: synthpop cu Omelette la Apollo 111, dar și powerpop cu The Details și indie rock cu Day Day la Control Club; sâmbătă 15 septembrie, VUNK, una din cele mai cunoscute trupe pop-rock românești, va susține un concert live în parcarea Plaza România, înaintea documentarului VUNK: Jur să spun adevărul (r: Silviu Munteanu, 2018).

Și anul acesta, în cadrul Kid Station, compozitorul Ciprian Iacob va susține un atelier pentru copii (10-14 ani) și unul pentru tineri (15-18 ani) – sâmbătă, 15 septembrie, începând cu ora 11, la Apollo 111. Accesul este liber, pe baza înscrierii la [email protected].

Programul proiecțiilor și evenimentelor conexe este disponibil lahttp://dokstation.ro/program/. Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro.

A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival este organizată de Wearebasca și Asociația DokStation.

Web : www.dokstation.ro

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.