Filme documentare realizate de elevii școlilor gimnaziale din Brașov proiectate pe 20 octombrie la Centrul Cultural Reduta
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-documentare-realizate-de-elevii-scolilor-gimnaziale-din-brasov-proiectate-pe-20-octombrie-la-centrul-cultural-reduta/

Asociaţia PATRUPETREI anunţă un eveniment special de proiecţie a filmelor documentare realizate de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 14 „Sfântul Bartolomeu” (proiectul Focus Plus), respectiv ai Școlii Gimnaziale nr. 31 „Triaj” (proiectul Focus Plus 31), la Centrul Cultural Reduta, duminică 20 octombrie, începând de la ora 15:00, cu intrarea liberă.

Un articol de Petre Ivan|20 octombrie 2024

Pe parcursul anului 2024, PATRUPETREI a desfășurat, pentru al cincilea an consecutiv, seria de ateliere reunite în cadrul proiectului FOCUS, menite să dezvolte gândirea critică, să stimuleze creativitatea și să ofere tinerilor din școlile vizate cunoștințele tehnice necesare pentru a căpăta o perspectivă de cineast asupra realității înconjurătoare și de  a-și spune poveștile într-o manieră elocventă și eficace.

Ghidați de mentori cu vastă experiență în cinematografie elevii celor două școli gimnaziale au căpătat noțiuni de analiza imaginii dinamice, a sunetului, operare video și înregistrare sunet, compoziție, sunet, precum și post-producție și au fost încurajați să realizeze scurte filme care să documenteze viețile lor, cu provocările specifice, reflectând totodată nevoile comunităților din care fac parte.

Alături de atelierele tehnice, îndrumate desfășurate pe parcursul verii, proiectele FOCUS au propus elevilor și ateliere de mișcare performativă, cât și un număr de ateliere dedicate în mod special montajului video – un element esențial în comunicarea cinematografică, dar din ce în ce mai relevant pentru tineri, prin popularitatea rețelelor sociale TikTok, Instagram și datorită numărului tot mai mare de adolescenți care devin creatori de conținut online, pe YouTube și pe Twitch. 

În urma proiecțiilor de pe 20 octombrie, publicul va putea să stea de vorbă cu tinerii regizori și cu mentorii FOCUS, aflând mai multe despre experiența din timpul atelierelor și despre planurile de viitor ale persoanelor implicate. 

Proiecțiile documentarelor la Centrul Cultural Reduta reprezintă culminarea unei munci asidue de peste vară pentru un grup de tineri pasionați, iar pentru public acestea sunt o oportunitate excelentă de a încuraja și de a consolida încrederea în sine a unor tineri creatori în căutarea unei căi de exprimare și a unor direcții de viață. 

Proiectul Focus a fost lansat în 2019 și își propune promovarea gândirii critice, a valorilor civice și a cetățeniei active în rândul tinerilor, în special din comunități dezavantajate, cu acces limitat la cultură. Focus a fost implementat până acum în județele Brașov, Călărași și Ialomița, iar filmele realizate de elevii din Brașov, Gălbinași, Sohatu, Căzănești și Progresu pot fi vizionate online.

30
/03
/23

Telespectatorii TVR Cultural sunt invitaţi sâmbătă, 1 aprilie, la o nouă „Noaptea Albă a Filmului Românesc", alături de regizorul Cristi Puiu. Apreciatele filme „Moartea domnului Lăzărescu", „Sieranevada" și „Malmkrog", dar și scurtmetrajul „Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea" se regăsesc printre filmele difuzate de TVR Cultural, pe 1 aprilie.

29
/03
/23

O nouă producție din Franța se pregătește să ajungă pe marile ecrane din România, începând cu data de 14 aprilie. În regia lui Laurent Charbonnier și a lui Michel Seydoux, doi artiști emblematici pentru industria de documentar despre natură, „Ștejarul și locuitorii săi” este un film despre universul unui stejar cu vârsta de 210 ani și importanța sa pentru toate vietățile pentru care el înseamnă acasă.

29
/03
/23

Festivalului de Film Românesc de la Nantes prezintă a doua sa ediţie în perioada 29 martie – 2 aprilie 2023, în organizarea Centrului Cultural Franco-Român de la Nantes şi având ca partener principal Institutul Cultural Român de la Paris. În luna Francofoniei, festivalul celebrează cultura română francofonă şi diversitatea culturală, marcând 30 de ani de la aderarea României la Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

27
/03
/23

În acest sfârșit de săptămână începe Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului ONE WORLD ROMANIA, care revine în 2023 la București cu o selecție de 35 de filme documentare, trei retrospective, 8 evenimente de tip panel talk/workshop și o expoziție conexă.

20
/03
/23

În afara titlurilor noi, One World Romania propune în acest an şi trei retrospective de neratat: una concentrată pe cineastul sârb nonconformist Želimir Žilnik, în prezenţa acestuia, o alta cu filme ale regretatei regizoare libaneze Jocelyne Saab şi una dedicată dedicată împlinii a 30 de ani de existență a Fundației Arte Vizuale (FAV).