Filme europene de succes, în proiecții speciale la Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-europene-de-succes-in-proiectii-speciale-la-ceau-cinema/

Trei dintre cele mai de succes filme europene recente, printre care şi extrem de apreciatul documentar francez „Chipuri, locuri”, nominalizat la Oscar, vor putea fi văzute la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 19 şi 22 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Petre Ivan|11 iulie 2018

Programul integral din acest an este disponibil pe site-ul ceaucinema.ro, precum și pe pagina de Facebook a festivalului, iar abonamentele și biletele în format electronic pot fi achiziționate începând de pe iabilet.ro. Până la începerea festivalului, abonamentele pot fi cumpărate și de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.

Legendara cineastă Agnès Varda şi fotograful şi muralistul JR sunt co-regizorii road-movie-ului „Chipuri, locuri” („Visages villages”), considerat de revista Rolling Stone „cel mai seducător documentar al anului 2017” și nominalizat la premiile Oscar 2018.

„Chipuri, locuri” („Visages villages”)

Cei doi călătoresc prin mai multe sate din Franţa, în camioneta lui JR transformată în studio foto, întâlnesc localnici, le descoperă poveştile şi le transformă portretele în imense fotografii murale. Le expun pe case, hambare, faţade de magazine sau trenuri şi scot la iveală umanitatea subiecţilor şi pe cea proprie. Proiecție posibilă cu sprijinul Institutului Francez din Timișoara.

 Câștigător al premiului publicului la prestigioasele festivaluri de la Sundance și Rotterdam la începutul acestui an, „Vinovatul” este debutul tânărului regizor danez Gustav Möller. Un centralist la serviciul de urgenţă răspunde la apelul unei femei răpite.
Când convorbirea se întrerupe brusc, începe o căutare disperată a victimei şi a agresorului. Folosindu-se doar de telefon, bărbatul se aruncă într-o cursă contracronometru pentru a salva femeia aflată în pericol.
Unul din cele mai de succes filme maghiare ale ultimului an, „Banditul Whisky”, de Nimród Antal, spune povestea lui Viszkis, un faimos jefuitor de bănci din Ungaria, recunoscut pentru faptul că bea whisky înainte de fiecare furt.

Vinovatul

Attila Ambrus, bărbatul din a cărui viață este inspirat protagonistul filmului, s-a născut în Harghita, iar în 1988 a fugit la Budapesta. Filmul va fi proiectat în ultima seară a festivalului, la Gottlob, prima comună cu cinematograf modernizat din România.
În acest an, în premieră, Ceau, Cinema! are parte de sprijinul cunoscutului post de televiziune TNT România, dedicat filmelor și serialelor.
„E o adevărată bucurie pentru TNT să fie alături de evenimente care celebrează oamenii, poveștile emoționante și deopotrivă îndrăznețe, documentare sau ficțiune, pasiunea în stare pură pentru film. Felicitări Ceau, Cinema! pentru mixul perfect de diversitate și prospețime, dar mai ales că sunteți cel mai important festival din Timișoara”, declară Matthias Heinze, vicepreședinte comercial și manager general pentru Europa de Est & Benelux, Turner.
Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

 

05
/08
/14

Filmul "Balanţa", de Lucian Pintilie, cu Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu şi Victor Rebengiuc, va fi proiectat, pe 21 august, la Institutul Cultural Român (ICR) din Viena, informează instituţia din capitala austriacă.

05
/08
/14

Echipa care anul acesta va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat de Dan Nuțu, va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, datorită susținerii Farmexim. Compania a susținut atelierul și anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

05
/08
/14

Lungmetrajul "Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man", în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat, pe 17 august, în avanpremieră, în închiderea celei de-a 11-a ediţii a Festivalului International de Film Independent Anonimul din Capitală.

04
/08
/14

Într-o noapte de 4 spre 5 august, 1962, murea o actriță care n-are nevoie de nicio prezentare: Marilyn Monroe. În ultimul său interviu, spunea că „adevărata frumuseţe şi feminitatea nu pot fi create artificial şi n-au vârstă”.

02
/08
/14

De pe 8 până pe 23 august, Caravana Filmelor NexT se opreşte în parcuri, pe pajişti, în grădini sau pieţe centrale în opt oraşe din ţară. Spectatorii vor putea viziona în aer liber o parte din cele mai bune scurtmetraje văzute de-a lungul timpului în sălile de cinema în cadrul Festivalului de Film NexT.

02
/08
/14

Nu se întâmplă zilnic să stai într-o cameră luxoasă în hotelul Corinthia din Londra și să ți se aducă pe tavă vedete de la Hollywood, să le întrebi cam ce vrei tu, iar ele chiar să ți se răspundă. Îi aștept pe James Gunn, regizor, Dave Batista, Chris Pratt (Zero Dark Thirty), Vin Diesel (Fast and Furious), Zoe Saldana (Avatar), Karen Gillan, actori.

01
/08
/14

Prezentat în cadrul secțiunii competitive “Un certain regard” la Cannes 2014, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Asia Argento, “Incompresa”/ “Misunderstood”, va fi proiectat în premieră la Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, la București.

01
/08
/14

Moartea celebrului cascador Szobi Cseh i-a îndurerat pe actorii şi regizorii români care au aflat vestea în această dimineaţă. “A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă", a spus Ion Besoiu, despre fostul său coleg.

31
/07
/14

Mai mulţi regizori de la Hollywood, între care Quentin Tarantino, Christopher Nolan şi JJ Abrams, vor să salveze ultima fabrică Kodak, ce produce peliculă pentru filme, informează online.wsj.com.

30
/07
/14

Actriţa Maria Dinulescu a declarat, marţi, la un eveniment organizat la Institutul Cultural Român, că nu şi-a dorit succes şi nu-l doreşte în continuare şi a afirmat că, dacă primeşte o audiţie şi trebuie să lucreze la ea, este ,,cea mai fericită", precizând că trăieşte ,,visul ei american".

29
/07
/14

CRONICĂ DE CARTE. Recent apărut la editura IBU Publishing, volumul „Un studiu al cinematografiei germane”, de Maggie Hoffgen, este o foarte utilă și la îndemână introducere în istoria și variațiile estetice și tematice ale uneia din cele mai spectaculoase și instabile cinematografii, din păcate puțin cunoscută de publicul larg din România.

29
/07
/14

 Evenimentul „Cinema în aer liber” se va desfăşura timp de şase săptămâni în perioada 5 august-14 septembrie, în Parcul Alexandru Ioan Cuza - Insula Pensionarilor (acces din str. Baba Novac), unde vor fi proiectate cele mai bune 12 filme europene şi de autor ale momentului, precum şi o selecţie de filme clasice îndrăgite şi apreciate de publicul cinefil.