Filme in localităţile fără cinematograf
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-in-localitatile-fara-cinematograf/

În România, o ţară cu 20 de milioane de locuitori, nu s-a produs niciun film pentru copii în ultimii 25 de ani. CINEMATOUR KIDS prima caravană de filme pentru copii din România, a ajuns în localităţile fără cinematograf şi în centrele de copii instituţionalizaţi, adunând peste 3250 de spectatori. Ediţia a II-a se va derula pe parcursul lunii aprilie 2016 şi este susţinută de Centrul Naţional al Cinematografiei.

Un articol de Petre Ivan|1 aprilie 2016

5 filme pentru copii produse în Ungaria şi în Norvegia ajung în luna aprilie în localităţile fără cinematograf din România. Dragalina, Colelia (jud. Ialomiţa), Câmpulung Muscel, Cătanele, Mioveni , Cireșu(jud Argeş), Cincşor (jud. Braşov), Pucioasa, Cojasca (jud. Dâmboviţa), Zimnicea (jud. Teleorman) și o proiecție specială în București, pentru copiii romi şi cei instituţionalizaţi. Fiecare proiecţie este subtitrată în limba română şi tradusă live.

Acte de vitejie, poveşti de iubire la 10 ani, câini salvatori, suspens şi acţiune în poveştile caravanei, spuse în toate genurile cinematografice – animaţii, ficţiuni de scurt şi lung metraj adresate copiilor cu vârste între 3 și 12 ani.

Copiii din România au nevoie de aceste filme. Nu au acces la cinematografe, nu îşi părăsesc, cei mai mulţi dintre ei, localităţile în care se nasc chiar dacă cel mai apropiat oraş este la mai puţin de 20 km distanţă.filme

Filmele caravanei sunt un îndemn spre visare, o fereastră spre o altă lume.

Asociația Enkidu implementează această a doua ediție cu implicarea financiară a Centrului Național al Cinematografiei, cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei și a Institutului Balassi.

Prezentarea filmelor și programul complet al proiecțiilor, aici.

Au mai rămas 29  de cinematografe din 874!

În România, în ultimii 25 de ani, nu s-a produs niciun film pentru copii. Într-o țară cu 20 de milioane de locuitori, din cele 874 de cinematografe existente înainte de 1989, au mai rămas 29, realitate care face din România țara europeană cu cel mai mic număr de cinematografe. Sistemul de învățământ național nu are programe alternative în care să fie inclusă activitatea cinematografică și în care să se utilizeze acest mijloc de comunicare în programele educaționale.

În țara noastră există copii care nu au văzut niciodată un film într-o sală de cinematograf sau într-o sală de proiecție. Există copii care, din cauza sărăciei, a lipsei de educație și de informație, nu au văzut niciun program tv sau de cinema destinat copiilor.

Foto: Filme in localităţile fără cinematograf – cinematour.ro

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.