Filme multipremiate, în proiecții speciale la BIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-multipremiate-in-proiectii-speciale-la-biff/

Câteva dintre cele mai premiate filme recente, printre care „Synonyms”, câştigătorul Ursului de Aur, şi noile lungmetraje realizate de Claire Denis şi Paolo Sorrentino, vor putea fi văzute în proiecţii speciale la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (Bucharest International Film Festival – BIFF), care va avea loc între 24 şi 30 iunie.

Un articol de Liliana Matei|11 iunie 2019

Laureat al premiului criticii la Festivalul de la San Sebastian, „High Life” (2018), cel mai nou film al regizoarei franceze Claire Denis, cu Robert Pattinson și Juliette Binoche în distribuție, va putea fi văzut în premieră în România în deschiderea BIFF. Filmul are în centru o fiică și un tată care se luptă să supraviețuiască în spațiu, unde trăiesc în izolare.

Considerat unul dintre cele mai ambițioase, originale și controversate filme ale anului, „Synonyms” („Sinonime”, 2019), regizat de israelianul Nadav Lapid, premiat cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin, va avea parte de două proiecții speciale în cadrul BIFF. Parțial autobiografic, filmul este despre un tânăr israelian traumatizat care ajunge la Paris, unde își reneagă naționalitatea și limba.

Celebrul regizor Paolo Sorrentino a revenit în 2018 cu „Loro” (foto sus), un film cu numeroase nominalizări și premii la galele industriei italiene de film. Prezentat de asemenea în premieră în România la BIFF, „Loro” este un film biografic, în binecunoscutul stil al cineastului italian, despre viața lui Silvio Berlusconi, jucat de marele actor Toni Servillo.

„Les Hirondelles de Kaboul” („Rândunicile din Kabul”, 2019)

Prezentat recent în secțiunea Un Certain Regard a Festivalului de la Cannes și în competiția de la Annecy, „Les Hirondelles de Kaboul” („Rândunicile din Kabul”, 2019), de Zabou Breitman și Eléa Gobbé-Mévellec, este o emoționantă animație, bazată pe cartea cu același titlu a scriitorului franco-algerian Yasmina Khadra. Un film despre viața într-un Kabul în ruine și sub ocupație talibană.

Festivalul este organizat de Fundația Charta sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu.

„High Life” (2018)

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România – Franța 2019.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Sprijinit de: Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Institutul Francez, Muzeul Țăranului Român, Primăria Capitalei, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Dacin Sara.

„Synonyms” („Sinonime”, 2019)

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.