Filme provocatoare şi premiate, la TIFF 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-provocatoare-si-premiate-la-tiff-2015/

Filme provocatoare, aflate în clasamentele criticilor din lumea întreagă şi premiate la marile festivaluri vor fi proiectate la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF), care va avea loc la Cluj-Napoca, între 29 mai şi 7 iunie

Un articol de Petre Ivan|2 aprilie 2015

Filme provocatoare şi premiate, la TIFF 2015 / Majoritatea titlurilor din best of-ul anual alcătuit de Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului, se regăsesc în două dintre cele mai aşteptate secţiuni ale evenimentului – Supernova şi No Limit/ Fără limită.

Organizatorii TIFF adaugă că printre primele filme confirmate în secţiunea Supernova se află „Magical Girl” (regia Carlos Vermut), marele câştigător la San Sebastian, „un impresionant neo-noir despre un tată supus unui şir de şantaje dubioase în încercarea de a-i îndeplini fetiţei sale bolnave de cancer o ultimă dorinţă”.

„«Vie Sauvage» (regia Cédric Kahn), cu Mathieu Kassovitz, distins cu Premiul Special al Juriului la San Sebastian, este povestea unui alt tată obsedat de viaţa departe de oraş, care îşi ia cei doi copii de lângă mamă şi-i poartă prin lume timp de 11 ani”.

«The Fool/ Durak» (regia Iuri Bîkov), filmul cu cel mai mare impact anul trecut în Rusia, alături de «Leviathan», este cronica disperată a unei ţări profund corupte. Actorul Artiom Bîstrov a câştigat Premiul de interpretare la Festivalul de la Locarno pentru rolul său”.

Un alt film care va fi proiectat la TIFF 2015 este „Life in a Fishbowl” (regia Baldvin Zophoníasson), propunerea Islandei la Oscar, care urmăreşte felul în care destinele a trei oameni diferiţi se intersectează în moduri surprinzătoare.

„Un «True Detective» al spaniolilor, thriller-ul poliţist «La isla mínima» (regia Alberto Rodríguez) a fost desemnat Cel mai bun film la Premiile Goya pe 2014, câştigând zece trofee.

De la Cannes vin «Force Majeure» (regia Ruben Ostlund), nominalizat la Globul de Aur pentru Cel mai bun film străin,

«Clouds of Sils Maria» (regia Olivier Assayas), drama unei actriţe care se îndreaptă spre finalul carierei, cu Juliette Binoche şi Kristen Stewart,

«Timbuktu» (regia Abderrahmane Sissako), marele câştigător la Premiile César, cu şapte premii în palmares, film care surprinde transformarea dramatică a unui oraş preluat de jihadişti”, precizează organizatorii TIFF.

„În secţiunea Fără limită/ No Limit, cinefilii vor regăsi câteva dintre propunerile mai «întunecate» sau radicale ale anului, filme care împing limitele cinemaului şi provoacă la reflecţie.

În «The Duke of Burgundy», un senzaţional film «sexy şi bizar», potrivit «The Telegraph», două femei izolate într-o casă de lângă pădure joacă un elaborat joc sexual. Regizorul este Peter Strickland, autorul lui «Katalin Varg» (2009), filmat în România, şi al «Berberian Sound Studio» (2012)”, se arată în comunicatul TIFF.

De asemenea, va fi prezentat şi controversatul documentar al lui Ulrich Seidl, „In the Basement”, proiectat în competiţie la Veneţia, care scoate la suprafaţă „tot ce e mai ciudat din pivniţele austriecilor, de la obsedaţii celui de-al treilea Reich la fetişuri sexuale”.

Tot în Austria are loc acţiunea din horror-ul psihologic „Goodnight Mommy” (regia Veronika Franz şi Severin Fiala), adus de la Veneţia, în care doi gemeni suspectează că ceva nu e în regulă cu mama lor.

„«The Forbidden Room» (regia Guy Maddin şi Evan Johnson), un «festin dement pentru cinefili», cum îl descrie «The Hollywood Reporter», e proaspăt adus la TIFF de la Berlin, din secţiunea Forum”.

Foto: TIFF 2015 – tiff.ro

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.