Filme remarcate la Cannes, Berlin și Sundance, în premieră în competiția BIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-remarcate-la-cannes-berlin-si-sundance-in-premiera-in-competitia-biff/

Patru filme extrem de aşteptate, remarcate la Cannes, Berlin sau Sundance, vor putea fi văzute în premieră în România în competiţia internaţională a Festivalului Internaţional de Film Bucureşti (BIFF), care va sărbători a 15-a ediţie între 24 şi 30 iunie.

Un articol de Petre Ivan|23 mai 2019

Una dintre senzațiile competiției din acest an a prestigiosului Festival de la Berlin, unde a câștigat Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, „Piranhas” („La paranza dei bambini”, 2019), noul film al regizorului italian Claudio Giovannesi, concurează pentru unul dintre premiile BIFF.

Cu un scenariu bazat pe cartea cu același titlu a cunoscutului scriitor italian Roberto Saviano, care trăiește sub protecţia poliţiei din cauza ameninţărilor cu moartea primite de la mafie, „Piranhas” este despre bandele de tineri mafioți din Napoli.

Asako

Tot în premieră în România va fi proiectat în competiția BIFF și unul dintre filmele-șoc de la Sundance și din secțiunea Panorama a Berlinalei, „Iubire divină” („Divino Amor”, 2019), al treilea lungmetraj de ficțiune al unuia dintre cei mai apreciați tineri regizori brazilieni, Gabriel Mascaro.

În anul 2027, într-o societate braziliană distopică, o femeie profund religioasă se folosește de poziția dintr-un birou notarial pentru a-și pune în practică misiunea de a salva de la divorț cuplurile în dificultate. În timp ce așteaptă un semn divin ca recunoaștere a eforturilor sale, ea se confruntă cu o criză în propria căsnicie, care o aduce în cele din urmă mai aproape de Dumnezeu.

Asako I & II” (2018), noul film al unuia dintre cei mai talentați regizori ai Japoniei, Ryûsuke Hamaguchi, a avut premiera mondială în competiția de la Cannes anul trecut, unde a fost extrem de bine primit de critică. A urmat un impresionant turneu festivalier, care a cuprins San Sebastian, Busan, BFI, Rotterdam sau Viennale.

Iubire divina

Proiectat în premieră românească în competiția BIFF, „Asako I & II” a fost descris de critica internațională ca o „minunată meditație asupra memoriei și pierderii”. Într-o zi, primul iubit al tinerei Asako dispare, însă doi ani mai târziu, ea întâlnește dublul perfect al acestuia.

Al doilea lungmetraj al tânărului regizor belgian Bas Devos, „Hellhole” (2019) a avut premiera mondială în secțiunea Panorama a Festivalului de la Berlin la începutul acestui an, unde a avut parte de o foarte bună receptare.

Un film-elegie extrem de actual și profund emoționant, „Hellhole” urmărește viața a trei persoane foarte diferite, care trebuie să facă față urmărilor teribilelor atacuri teroriste din Bruxelles din 2016.

Competiția BIFF va fi completată cu încă patru titluri, care vor fi anunțate în curând, împreună cu juriul acestei ediții aniversare.

Hellhole

Programatorii Bucharest International Film Festival (BIFF) sunt Sylvain Azou, fost director artistic al secțiunii Venice Days din cadrul Festivalului de la Veneția, și criticul de film Ionuț Mareș.

Cea de-a 15-a ediție a BIFF va avea loc între 24 și 30 iunie la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco și Grădina cu Filme – Cinema & More – Creart din București.

Festivalul este organizat de Fundația Charta.

Manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Institutul Cultural Român (ICR), Uniunea Cineaștilor din România (UCIN), Dacin Sara.

Foto: BIFF – facebook

 

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.