Filme românești, reclame și animații de arhivă, la “Divanul” din Portul Cetate
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-reclame-si-animatii-de-arhiva-la-divanul-din-portul-cetate/

Dintre filmele româneşti de arhivă care vor fi prezentate la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară face parte şi Haplea (1927), unul dintre primele filme româneşti de animaţie

Un articol de Petre Ivan|20 august 2014

Printre cele 19 filme românești selectate la „Divan” se regăseşte şi O vară de neuitat, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani. Pelicula semnată de Lucian Pintilie va rula joi, 28 august, în prezența regizorului.


Alte filme care vor putea fi urmărite la la “Divanul” din Portul Cetate sunt:

miercuri, 27 august

Duminică (r. Sânziana Nicola, 2013, 13’)

povestea lui Alex, care află că o rudă apropiată este pe patul de moarte. Drumul până la spital trebuie să îl parcurgă, pe bancheta din spate a mașinii, alături de sora lui, cu care nu se înțelege. Drumul pare infinit, dar în cele din urmă cei doi își dau seama că au aceeași problemă,

Tatăl nostru (Sergiu Lupșe, 2014, 8’)

povestea e conturată în jurul a două prostituate care încep să își pună problema rugăciunilor divine,

Țipătul (Sebastian Cosor, 2012)

o reinterpretare a cunoscutei opere expresioniste semnată de Edvard Munch.

vineri, 29 august

Kazimirși Retur

cele două scurtmetraje regizate de actorii Dorian Boguță și Emanuel Pârvu, vor rula la Divan Film Festival în prezența unei părți a echipei,

Joi, 28 august

de la ora 11.00 va avea loc deja tradiționala proiecție pentru copii: De-aș fi Harap Alb, filmul regizat în 1965 de către Ion Popescu – Gopo (cu Florin Piersic în rolul principal), adaptarea cinematografică a basmului “Povestea lui Harap-Alb”.

vineri, 29 august

Usturoi

primul film independent realizat cu voluntari, o coproducție româno-americană regizată de Luciano Alexandru, va fi precedată de un spectacol culinar susținut de Mircea Groza (care se interpretează pe sine în film).

Un alt spectacol culinar, dedicat bucătăriei tradiţionale turcești, va fi susținut miercuri, 27 august, de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin.

Dintre filmele românești de arhivă care vor fi prezentate la Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară fac parte: Haplea (1927), unul dintre primele filme românești de animație, documentarul din 1944 intitulat Dunărea distruge și clădește, o coproducție Austria – România, plus reclamele animate Adam şi Eva (1970), Greierele şi furnica (1970), Noe (1973), Prestanţă (1977) și Arhimede(1970).

Nu vor lipsi nici concertele: Cvartetul Filarmonicii din Craiova, care va concerta în cadrul Galei de Deschidere, marți, 26 august, Ioan Gyuri Pascu va cânta joi, după proiecția filmului lui Lucian Pintilie, iar sâmbătă este programat, ca de obicei, concertul Mambo Siria.

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în perioada 26 -31 august.

Foto cu Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară – facebook

05
/08
/19

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care începe astăzi, 5 august, propune publicului filme în premieră în România, proiecții speciale, un program special dedicat regizorului Sergei Loznitsa, care va fi recompensat anul acesta cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale, dezbateri, precum și o serie de concerte și DJ set-uri.

05
/08
/19

“Cred că am devenit, astăzi, persoana care mi-am dorit să fiu. Am învăţat că, indiferent cât de mult suferi, lumea nu se va opri în loc pentru durerea ta. Am învăţat că trebuie să te desparţi de cei dragi prin cuvinte calde. S-ar putea să fie ultima oară când îi vezi… Am învăţat să iubesc ca să pot fi iubită!” – Cezara Dafinescu, actrita care, ieri, şi-a serbat cea de-a 71 -a aniversare!

02
/08
/19

Documentarul „I Am Patrick Swayze”, în care prieteni şi colegi împărtăşesc amintiri cu actorul cunoscut din filme ca „Dirty Dancing”, „Ghost” şi „Point Break”, va fi lansat la zece ani de la moartea lui Patrick Swayze.

02
/08
/19

Ultima lună de vară vine cu evenimente culturale de impact, precum Festivalul Anonimul, în Delta Dunării, Festivalul de Teatru Independent Undercloud, la Muzeul Țăranului din București, sau Festivalul Internațional George Enescu, ce-și deschide porțile în ultima zi din august.

01
/08
/19

Cea de-a patra ediție a festivalului Película – UN FESTIVAL CA O FIESTA! va avea loc între 11 și 15 septembrie 2019, la București. Timp de 5 zile, la Cinema Elvire Popesco, Institutul Cervantes, Cinema Muzeul Țăranului Român și alte spații alternative din București, publicul va putea descoperi culturile altor țări, diferențele și similaritățile dintre România și zona Ibero-Americană.

30
/07
/19

În timp ce în România, în primii ani după Revoluție, cinema-ul de ficțiune se răfuia gălăgios cu trecutul recent, iar documentarul era în derută, cvasi-inexistent, după prăbușirea Studioului Sahia, un tânăr fotograf din Germania, plecat în copilărie din Banatul românesc, Dobrivoie Kerpenisan, realiza două documentare splendide despre oamenii din satul natal.

30
/07
/19

S-a stins din viață, la vârsta de 76 de ani. În cei peste 50 de ani de carieră, a interpretat peste 100 de roluri în teatru şi film, roluri prin care a fascinat de fiecare dată publicul spectator. Actrița, care suferea de mai mulți ani de cancer pulmonar, a murit în locuința sa din București.

28
/07
/19

CRONICĂ DE FILM Este greu de explicat cum un film în care se vorbește atât de mult – intelectuali care discută non-stop despre lumea în schimbare pe care o trăim – poate oferi o vizionare pe alocuri pasionată. Este ceea ce reușește regizorul francez Olivier Assayas în „Vieți duble” (2018).