Filme românești, reclame și animații de arhivă, la “Divanul” din Portul Cetate
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-romanesti-reclame-si-animatii-de-arhiva-la-divanul-din-portul-cetate/

Dintre filmele româneşti de arhivă care vor fi prezentate la Divanul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară face parte şi Haplea (1927), unul dintre primele filme româneşti de animaţie

Un articol de Petre Ivan|20 august 2014

Printre cele 19 filme românești selectate la „Divan” se regăseşte şi O vară de neuitat, de la a cărui realizare se împlinesc 20 de ani. Pelicula semnată de Lucian Pintilie va rula joi, 28 august, în prezența regizorului.


Alte filme care vor putea fi urmărite la la “Divanul” din Portul Cetate sunt:

miercuri, 27 august

Duminică (r. Sânziana Nicola, 2013, 13’)

povestea lui Alex, care află că o rudă apropiată este pe patul de moarte. Drumul până la spital trebuie să îl parcurgă, pe bancheta din spate a mașinii, alături de sora lui, cu care nu se înțelege. Drumul pare infinit, dar în cele din urmă cei doi își dau seama că au aceeași problemă,

Tatăl nostru (Sergiu Lupșe, 2014, 8’)

povestea e conturată în jurul a două prostituate care încep să își pună problema rugăciunilor divine,

Țipătul (Sebastian Cosor, 2012)

o reinterpretare a cunoscutei opere expresioniste semnată de Edvard Munch.

vineri, 29 august

Kazimirși Retur

cele două scurtmetraje regizate de actorii Dorian Boguță și Emanuel Pârvu, vor rula la Divan Film Festival în prezența unei părți a echipei,

Joi, 28 august

de la ora 11.00 va avea loc deja tradiționala proiecție pentru copii: De-aș fi Harap Alb, filmul regizat în 1965 de către Ion Popescu – Gopo (cu Florin Piersic în rolul principal), adaptarea cinematografică a basmului “Povestea lui Harap-Alb”.

vineri, 29 august

Usturoi

primul film independent realizat cu voluntari, o coproducție româno-americană regizată de Luciano Alexandru, va fi precedată de un spectacol culinar susținut de Mircea Groza (care se interpretează pe sine în film).

Un alt spectacol culinar, dedicat bucătăriei tradiţionale turcești, va fi susținut miercuri, 27 august, de Arza Murat Sabrieva şi Jana Levenuva Gonţici din Vidin.

Dintre filmele românești de arhivă care vor fi prezentate la Divanului Degustătorilor de Film și Artă Culinară fac parte: Haplea (1927), unul dintre primele filme românești de animație, documentarul din 1944 intitulat Dunărea distruge și clădește, o coproducție Austria – România, plus reclamele animate Adam şi Eva (1970), Greierele şi furnica (1970), Noe (1973), Prestanţă (1977) și Arhimede(1970).

Nu vor lipsi nici concertele: Cvartetul Filarmonicii din Craiova, care va concerta în cadrul Galei de Deschidere, marți, 26 august, Ioan Gyuri Pascu va cânta joi, după proiecția filmului lui Lucian Pintilie, iar sâmbătă este programat, ca de obicei, concertul Mambo Siria.

Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară va avea loc în Port Cultural Cetate (jud. Dolj), în perioada 26 -31 august.

Foto cu Divanul Degustătorilor de Film și Artă Culinară – facebook

26
/02
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Un film, cu siguranță, subapreciat. Sau, mai exact, privit de sus ca fiind o simplă operă burlescă. „S-a furat o bombă” (1961), scris și regizat de Ion Popescu-Gopo, este însă mai mult decât atât.

26
/02
/15

"Niciodată nu se știe ce e aia "generația de aur". Pentru George Vraca, de pildă, George Constantin nu făcea parte din nicio generație de aur, era un tânăr care juca și el teatru binișor, dar pentru George Constantin generația de aur era Vraca, dar Vraca pentru Nottara nu era generație de aur, și uite așa, când actorul ajunge la vârsta maturității, nu a vieții, a maturității sale artistice, conform destinului, putinței, talentului (...) devine un actor important al teatrului unde este, al teatrului românesc, al locului unde este proțăpit de soartă și devine și el un metal prețios." - Alexandru Repan

24
/02
/15

Neill Blomkamp revine la invitația pe care ne-a făcut-o în filmele sale anterioare, District 9 şi Elysium, aceea de a ne reimagina lumea în care trăim. Blomkamp a combinat acţiunea cu conştiinţa socială, iar această combinaţie a stârnit o reacţie de neuitat, rămânând în memoria spectatorilor.

23
/02
/15

"Birdman", de Alejandro Gonzalez Iñárritu, a primit premiul Oscar pentru cel mai bun film, la cea de-a 87-a gală de decernare a acestor distincţii, care a avut loc la Los Angeles. Filmul a avut nouă nominalizări şi a mai fost premiat pentru "cea mai bună imagine", "cel mai bun scenariu original" şi "cea mai bună regie".