Filme scurte sub cerul liber – ShortsUP, în Piaţa Universităţii
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-scurte-sub-cerul-liber-shortsup-in-piata-universitatii/

Patru seri de scurtmetraje cu emoţii condensate, de joi până duminică, la ShortsUP Open Air. Prima ieşire a filmelor scurte sub cerul liber are loc anul acesta între 21 şi 24 mai, în Piaţa Universităţii, în cadrul expoziţiei World Press Photo 2015.

Un articol de Petre Ivan|21 Mai 2015

Scurtmetrajele vor prinde viață în patru seri consecutive, de joi până duminică, începând de la ora 21.30 până la 23.30. După lăsarea serii, publicul bucureștean e invitat să descopere, prin film, căutările și frământările ce definesc lumea de azi.

Din program nu lipsesc animațiile, comediile, filmele documentare și ficțiunile care fac mintea să tresară. Câteodată zâmbitoare, alteori emoționante și dramatice, scurtmetrajele de la Open Air vor ține pasul cu fotografiile puternice din expoziția World Press Photo.

Colecția de filme proiectată joi, 21 mai, e intitulată Portrete și reunește oameni de pretutindeni și poveștile care ne aduc împreună.

Din selecție face parte Inventar la final de lume (r. Bernardo Britto, SUA, 2013), cel mai bun scurtmetraj de animație la Sundance.

Ce rămâne după o viață petrecută pe pământ? Primul sărut, temele nefăcute, planurile, încurajările, peștele la cuptor. Un bărbat se angajează în cea mai dificilă slujbă posibilă: trebuie să inventarieze istoria existenței umane înainte ca lumea sa dispară.

Iarna (r. Cristina Picchi, Rusia, 2014), scurtmetraj premiat la Clermont-Ferrand International Short Film Festival și Locarno International Film Festival va putea fi văzut de publicul bucureștean vineri, 22 mai.ShortsUP

Colecția Om și Natură ilustrează dinamica unei relații sensibile dintre două entități ce nu pot trăi nici împreună, nici separat.

Sâmbătă, pe 23 mai, ShortsUP celebrează diversitatea cu o selecție de filme pe tema comunităților LGBT (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender).

Când Iubești e o colecție de scurtmetraje îndrăznețe despre curajul de a-ți asculta inima într-o lume dominată de prejudecăți.

Seara e deschisă de Prima dată  (r. James Sweeney, SUA, 2011), povestea unui tânăr care-și descoperă identitatea sexuală într-o seară zbuciumată.

Seria de proiecții ShortsUP Open Air se încheie duminică cu selecția În Contemporan și cel mai bun scurtmetraj la premiile Goya, Cel de atunci  (r. Esteban Crespo, Spania, 2012), drama puternică despre viață unui fost soldat african în luptă directă cu amintirile chinuitoare.

Biletele la ShortsUP Open Air costă 20 de lei/ seară și includ vizitarea expoziției World Press Photo 2015 și acces la proiecția de filme ShortsUP.

Serile de film din Piața Universității inaugurează sezonul evenimentelor de vară ShortsUP, care va continua cu Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, cea mai așteptată proiecție de scurtmetraj a anului, ce va avea loc pe 4 iulie la Romexpo.

ShortsUP face selecții tematice cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea:  ficțiuni, animații, documentare sau filme scurte experimentale.

În ultimii 5 ani, evenimentele ShortsUP au fost experiențe interactive și mixuri neconvenționale între film și arte conexe cinematografiei. Cel mai așteptat eveniment ShortsUP, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, va avea loc pe 4 iulie 2015.

Foto: ShortsUP – shortsup.ro

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

Page 1 of 22412345...102030...Last »