Filme subversive şi un focus Florin Iepan la Festivalul Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/filme-subversive-si-un-focus-florin-iepan-la-festivalul-ceau-cinema/

Un documentar rus curajos, două filme subversive celebre şi un focus dedicat regizorului timişorean Florin Iepan vor putea fi văzute la cea de-a cincea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc între 19 şi 22 iulie la Timişoara şi Gottlob.

Un articol de Petre Ivan|20 iunie 2018

Prezentat într-o proiecţie specială, „Convictions” („Comisia de recrutare”, 2016) este un documentar extrem de curajos despre câţiva tineri din Rusia care încearcă să se opună înrolării forţate în armată, gest care nu poate rămâne nesancţionat într-o ţară tot mai militarizată. Regizoarea filmului, Tatiana Chistova, va fi prezentă la Timişoara pentru a discuta cu publicul.

Spectatorii vor putea de asemenea să revadă două dintre filmele subversive cult apărute în timpul comunismului în Europa de Est.

Reconstituirea

La exact 50 de ani de la realizarea filmărilor, în vara lui 1968, „Reconstituirea”, de Lucian Pintilie, ales de critici cel mai bun film românesc din toate timpurile, va avea o proiecţie aniversară la Ceau, Cinema!

Unul dintre cele mai faimoase şi radicale filme din fosta Iugoslavie va putea fi de asemenea văzut la Ceau, Cinema!. „W.R. – Misterele organismului” (1971), al iconoclastului regizor Dušan Makavejev, a rămas cunoscut ca un film-şoc, o operă cinematografică neconvenţională şi îndrăzneaţă.

Ceau, Cinema! îi dedică totodată un focus regizorului timişorean de filme documentare Florin Iepan, membru al juriului competiţiei din acest an. Vor putea fi revăzute şi discutate două dintre cele mai ambiţioase titluri ale sale, „Născuţi la comandă – Decreţeii” (2005) şi „Odessa” (2013), precum şi un scurtmetraj documentar de studenţie, „Zece minute cu clasa muncitoare” (1994), proiectat cu sprijinul UNATC.

Florin Iepan

De o proiecţie specială va avea parte şi filmul sârbesc „Afterparty” (2017), de Luka Bursac, care vorbeşte despre viaţa de noapte din Belgrad, din perspectiva unui tânăr barman dintr-un club. „Afterparty” a fost filmat parţial chiar la Timişoara, iar la eveniment vor fi prezenţi regizorul Luka Bursac, actorul Nikola Šurbanović din Serbia şi actorii timişoreni Laurenţiu Pleşa şi Marko Adžić.

Tânărul regizor arădean Mihai Sălăjan va prezenta în premieră la Ceau, Cinema!, în cadrul secţiunii Filme bănăţene, lungmetrajul „Bodrog” (2018), un mockumentary despre viaţa şi miturile dintr-un sat aproape dispărut.

Ca în fiecare an, şi copiii se vor putea bucura de filme. Cei mici, dar şi părinţii lor vor avea şansa să vadă celebra fantezie muzicală „Mama” (1976), de Elisabeta Bostan, precum şi un film românesc pentru copii foarte nou, „Străjerii” (2018), proiectat în prezenţa regizorului acestuia, Liviu Mărghidan.

Abonamentele pre-sale pentru cea de-a cincea ediţie a festivalului pot fi deja achiziţionate de la Librăria Cărtureşti – Mercy din Timişoara.

Ceau, Cinema! este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociaţia Marele Ecran şi Asociaţia Pelicula Culturală.

Foto: Ceau Cinema – facebook

03
/07
/14

Personajul de benzi desenate Batman, care a stat la baza mai multor desene animate, seriale de televiziune, lungmetraje şi jocuri video, va sărbători pe 23 iulie 75 de ani de la prima sa apariţie într-o revistă de benzi desenate.

03
/07
/14

Filmele "Bridges of Sarajevo", de Cristi Puiu, şi "Câinele japonez", de Tudor Jurgiu, au fost selectate în competiţia celei de-a 61-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Pula, din Croaţia, care se va desfăşura între 12 şi 26 iulie.

02
/07
/14

Transilvania Film anunță premiera în cinematografe a coproducției româno-spaniole – Canibal. Regia filmului ce va avea premiera în cinematografele din țară pe 11 iulie este semnată de cunoscutul regizor de origine spaniolă Manuel Martín Cuenca.

01
/07
/14

TVR 1 a programat pentru miercuri, 2 iulie, în seara de pauză de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014, un documentar atipic, realizat de un regizor atipic, despre un personaj care nu poate fi încadrat în niciun tipar: Diego Armando Maradona.

29
/06
/14

CRONICĂ DE FILM Realizat de Guillaume Canet, actor francez tentat ocazional de regie, „Blood Ties” („Legături de sânge”) se înscrie în categoria unei posibile nișe de retro-cinema, tot mai frecventată în ultimii ani. Nu este o plecăciune în fața unui anumit regizor, cât a unui gen și stil clar asumate, la modă odată.

27
/06
/14

Lungmetrajul "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, a fost selectat în secţiunea Variety Critics' Choice: Europe Now! a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din Cehia, informează site-ul oficial al evenimentului.

27
/06
/14

Sibiul, cea mai aclamată destinație turistică românească în presa internațională din ultimii ani, menționat în prestigioasa publicație Huffington Post, este subiectul celui mai nou film și al unei inedite colecții de fotografii realizate de Dumitru Budrala, unul dintre antropologii de marcă din România și din Europa.

25
/06
/14

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a șase luni de proiecții, elevii învață să aprecieze filmele de artă și, mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare.

25
/06
/14

Lungmetrajul "Kira Kiralina", regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie. Pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu.

24
/06
/14

Sâmbătă aceasta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureșteni între 21:00 și 5 dimineaţa.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.