#FilmeDeCannes. „Cow” – Viaţă de vacă
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmedecannes-cow-viata-de-vaca/

CRONICĂ DE FILM Prima parte a unui „jurnal” despre ediţia din acest an a Festivalului „Les Films de Cannes à Bucarest” – câteva observaţii despre surprizătorul documentar „Cow”, al britanicei Andrea Arnold.

Un articol de Ionuţ Mareş|27 octombrie 2021

Ce idee năstruşnică a avut Andrea Arnold pentru cel mai nou film al ei. Cineasta britanică realizează un documentar despre o vacă şi viţelul ei. Într-o epocă în care marea majoritate a filmelor de non-ficţiune abordează subiecte sociale şi politice, regizoarea din UK vine cu un subiect aparent anacronic.

Totuşi, chiar dacă întregul film este, formal, o imersiune în existenţa celor două animale, „Cow” este, indirect, şi un comentariu despre consumerism. Andrea Arnold pare să pornească de la o întrebare simplă, la al cărei răspuns nu avem timp sau chef să ne gândim: Ce e în spatele unuia din cele mai obişnuite produse alimentare de pe masa noastră – laptele?

Cineasta se opreşte la o fermă, iar de acolo alege ca „protagonistă” o vacă (dintre câteva zeci), pe care o urmărim între două momente când aduce pe lume câte un viţel, pentru ca apoi, din cauza unor probleme, să devină dispensabilă.

Andrea Arnold îşi aplică şi aici stilul naturalist, care în acest caz înseamnă că aparatul este în permanenţă foarte aproape de animal, pe care îl filmează de la nivelul său. Uneori, camera este atât de insistentă, încât este lovită cu capul sau cu piciorul de vacă (inedit mod de a se sparge atât de celebrul al patrulea perete).

Sigur, obiectivul este de a ne face să empatizăm cât mai mult posibil cu Luna şi cu viţelul ei, să înţelegem viaţa lor de animale închise, al căror unic scop este de a fi utile omului.

E multă suferinţă în acest documentar, însă nu din cauză că animalele ar fi supuse unor rele tratamente de femeile şi bărbaţii de la fermă, pe care îi vedem şi îi auzim doar răzleţ şi ale căror chipuri aproape nici nu apar în cadru. Oamenii îşi fac doar treaba, pe alocuri chiar cu afecţiune.

Suferinţa vine din însăşi existenţa de vaci de sacrificiu a acestor fiinţe blânde şi frumoase. Aşa că gestul cineastei de a filma de aproape, fără vreun comentariu în voice-over, unul din cele mai familiare şi, de aceea, mai puţin observate animale domestice, dar atât de trebuincioase confortului nostru zilnic, nu are cum să nu emoţioneze.

Apoi, dorinţa de a ne reîmprospăta privirea, scoţând o poveste plină de sens dintr-un subiect cât se poate de banal, e valoroasă cinematografic.

Filmul reafirmă impetuos, dacă îmi este permis un clişeu, miracolul vieţii: pentru asta, e suficient să privim tristeţea vacii atunci când e separată definitiv de viţelul său sau bucuria cu care aleargă, alături de celelalte, spre câmpul pe care va fi lăsată să pască, pentru câteva clipe de libertate.

„Cow” va fi distribuit în România de Independenţa Film.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.

01
/09
/23

Începutul anului 2024 va aduce pe marile ecrane cel mai de anvergură documentar realizat în România despre Generația de Aur a fotbalului românesc. Și despre performanțele sale uluitoare, care au pus România pe harta lumii și au oferit unei țări întregi cele mai frumoase cadouri: identitate, într-o epocă a uniformizării, și multă speranță, într-una a tranziției.

01
/09
/23

Dincolo de a fi o celebrare a mișcării sistemului nostru solar în jurul centrului Căii Lactee, Galactic Tick Festival este un eveniment cultural și educativ dedicat copiilor și tinerilor. O sărbătoare a bucuriei transpusă în activități ce implică, printre altele, dans galatic și ateliere creative menite să facă din această călătorie o poveste de neuitat, asemeni celor pe care bunicii noștri ni le împărtășeau la gura sobei.

01
/09
/23

Ultima săptămână de Cinema în aer liber, care se desfășoară pe Insula Artelor din Parcul Titan, încheie sezonul de anul acesta și aduce pe marele ecran filme de luni până duminică, de la ora 20:00: un documentar, trei filme românești, trei thrillere și o comedie savuroasă.

31
/08
/23

Filmul spune povestea dintre neconvenționalul Alexander (Thomas Prenn) și frumoasa Caro (Verena Altenberger), a căror întâlnire întâmplătoare la metroul din Viena le schimbă complet traseul imaginat al propriilor vieți.

30
/08
/23

Zăpada de August cade doar atunci când între granițele dintre un zâmbet și o strângere în brațe încape toată eternitatea. Iar eternitatea poartă pălărie.

29
/08
/23

Competiția Internațională de Lungmetraj a Festivalului Internațional de Film Experimental București (BIEFF), dedicată filmelor cu o dimensiune experimentală care abordează într-o manieră inovatoare convențiile limbajului cinematografic, revine cu titluri semnate de cei mai apreciați cineaști emergenți ai momentului.