Filmele autohtone de la Anonimul 15
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-autohtone-de-la-anonimul-15/

MEDA SAU PARTEA NU PREA FERICITĂ A LUCRURILOR, film dublu premiat la Sarajevo, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost proiectat la ANONIMUL marţi, 7 august, în deschiderea Serii Filmului Românesc, în prezenţa regizorului, a producătorului şi a unei părţi din echipă.

Un articol de Liliana Matei|9 august 2018

Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Sarajevo anul trecut, unde a și câștigat Premiul pentru regie și Premiul pentru Cel mai bun actor (Șerban Pavlu). Proiecția a fost precedată de o discuție cu echipa filmului: regizorul Emanuel Pârvu, actorii Șerban Pavlu, Constantin Dogioiu și Ingrid Micu-Berescu, monteur-ul Ștefan Pârlog, directorul de imagine Silviu Stavilă și producătorul filmului, Miruna Berescu (foto).

„Având în vedere că eforturile echipei pentru realizarea acestui film au fost enorme și condițiile de filmare complicate, selecția la Sarajevo a fost în sine o recunoaștere importantă, iar cele două premii au fost o a doua surpriză absolut fantastică”, a menționat Șerban Pavlu.

Seara a continuat cu proiecția scurtmetrajului CADOUL DE CRĂCIUN (Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea scurtmetraj la TIFF 2018), cu Ioana Flora și Adrian Văncică în rolurile principale, proiectat în prezența regizorului Bogdan Mureșanu.

SECRETUL FERICIRII, debutul în regie al actorului Vlad Zamfirescu este entry-ul românesc din Competiția de Lungmetraj ANONIMUL 15, alături de alte cinci filme propuse de selectorul Ludmila Cvikova. Au fost prezenți la proiecție regizorul Vlad Zamfirescu și producătorul Cristina Dobrițoiu.

Monica Lăzurean-Gorgan a fost prezentă la ANONIMUL 15 în calitate de co-regizor al documentarului DACII LIBERI, realizat alături de Andrei Gorgan. Filmul va fi lansat în cinematografele din România pe 30 noiembrie 2018.

Lineup-ul celei de-a 15-a ediții ANONIMUL include și alte filme românești precum POVESTEA UNUI PIERDE-VARĂ, prezentat în proiecție specială la Festival, cu participarea regizorului Paul Negoescu și a unei părți din echipă și STRĂJERII, un film pentru copii produs de Liviu Marghidan.

ANONIMUL 15 prezintă și filme care au fost distribuite în cinematografele din România în acest an: UN PAS ÎN URMA SERAFIMILOR (România, 2017), regia Daniel Sandu, în prezența lui Vlad Ivanov, recompensat anul acesta cu Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor într-un rol principal; POROROCA (România, 2017), regia Constantin Popescu, prezentat în premieră mondială în Competiția Festivalului de Film de la San Sebastian, 2017 și câștigător al Premiului pentru Cel mai bun actor (Bogdan Dumitrache) și SOLDAȚII. POVESTE DIN FERENTARI (România, 2017), regia Ivana Mladenovic.

ANONIMUL 15 se desfășoară în perioada 6- 12 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

SILVA prezintă ediția a 15-a a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, eveniment organizat de Fundația Anonimul și Asociația FAMart.

Proiect cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Național al Cinematografiei și Uniunea Cineaștilor din România.

 

 

02
/09
/14

Regizorul german de origine turcă Fatih Akin a fost amenințat cu moartea de ultranaționaliștii turci după realizarea filmului "The Cut", ce tratează genocidul armean din 1915, peliculă ce a fost proiectată la Mostra de la Veneția, potrivit declarațiilor cineastului,informează lefigaro.fr.

02
/09
/14

Actorul american Al Pacino a impresionat, sâmbătă seară, la cea de-a 71-a ediţie a Mostrei de la Veneţia, unde proiecţia a două filme ale sale, dintre care unul inclus în competiţie, i-a oferit ocazia de a evoca subiecte intime: meseria de actor, tinereţea şi momentele dificile din viaţa sa.

02
/09
/14

Festivalul de teatru pentru liceeni Ideo Ideis s-a încheiat săptămâna trecută, la Alexandria. Anul acesta, juriul (din care au făcut parte actorii Marius Manole, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu și Medeea Marinescu) n-a mai oferit premii, ci „experiențe”.

02
/09
/14

Docuart Fest, festivalul de film documentar românesc, aflat la cea de-a treia ediție, și-a ales filmele participante care vor fi proiectate și jurizate în perioada de desfășurare a evenimentului, 1-5 octombrie.

01
/09
/14

CRONICĂ DE FILM. „The Expendables 3: Eroi de sacrificiu” urmează aceeași rețetă simplistă – multă cafteală - din primele două producții ale seriei. Și mizează pe noi nume celebre de interpreți ai unor foști eroi de filme de acțiune, pentru ca aceștia să arate că încă mai pot și pentru a stimula nostalgiile publicului.

01
/09
/14

În această noapte, de la ora 23.50, Filmul de artă de la TVR 2 vă aduce animaţia nominalizată la Oscar în 2004, LES TRIPLETTES DE BELLEVILLE / Tripletele din Belleville, un film în regia lui Sylvain Chomet, care s-a bucurat de enorm succes, atât la public, cât la criticii de specialitate.

31
/08
/14

Prestaţiile sale reuşite în ultimii ani pe marele ecran i-au adus premii naţionale şi internaţionale şi au făcut cinste cinematografiei româneşti. Luminiţa Gheorghiu, născută pe 1 septembrie 1949, vorbeşte despre viaţa rampei şi a ecranului, despre împliniri şi neîmpliniri.

31
/08
/14

Filmul "Occupation in 26 Pictures", un film cult din spaţiul ex-iugoslav, a fost prezentat, sâmbătă seară, în închiderea Divanului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară din Portul Cetate, după care participanţii la festival au dansat pe ritmurile tarafului-fanfară Mambo Siria.

30
/08
/14

Televiziunea culturală europeană ARTE a lansat un site dedicat celor pasionaţi de cinematografie, pe care pot fi vizionate filme, scurtmetraje şi emisiuni despre pelicule, potrivit broadbandtvnews.com.

29
/08
/14

Actorul şi cântăreţul american Harry Belafonte, scenaristul francez Jean-Claude Carriere, regizorul japonez de filme de animaţie Hayao Miyazaki şi actriţa irlandeză Maureen O'Hara vor fi recompensaţi cu câte un Oscar onorific (Governors Awards) de către Academia de film americană.

27
/08
/14

CRONICĂ DE FILM. „Camera groazei”, un film danez cu succes la publicul din țara sa, este un thriller care bifează corect, dar fără vervă și originalitate, mărcile genului. Filmul lui Mikkel Norgaard se păstrează într-o zonă mainstream și afișează o sfioșenie surprinzătoare, atât narativ, cât și vizual.