Filmele care se văd în competiție la București Docuart Fest 6
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-care-se-vad-in-competitie-la-bucuresti-docuart-fest-6/

Festivalul documentarului românesc anunţă selecţia competiţională oficială şi pregăteşte 6 zile de proiecţii, întâlniri cu regizori, dezbateri şi sesiuni de master class, în perioada 26 septembrie – 1 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), Sala ARCUB Lipscani şi Știrbei Center (str. Știrbei Vodă nr. 104 – 106).

Un articol de Liliana Matei|1 septembrie 2017

A 6-a ediție a Docuart Fest și-a ales competitorii din peste 100 de înscriși. Cei 31 de participanți finali se împart în trei secțiuni competiționale: principală, studențească și documentar TV, trecând de o comisie de preselecție formată din doi critici de film și un regizor. Vedeți lista completă a filmelor intrate în competiție.

„În acest an, secțiunea studențească a fost cea mai entuziasmantă și mai diversă: au predominat, evident, observaționalele, dar au fost și anchete și esee și exerciții de stil. Am fost fericită să constat că, pe lângă direcțiile deja „tradiționale”, au existat și documentare studențești inclasabile, care au preferat s-o ia pe drumuri puțin bătătorite”, spune criticul de film Anca Grădinariu.

Regizori din toată țara, debutanți și profesioniști, independenți și din televiziuni, se reunesc în cel mai mare spațiu dedicat documentarului românesc și vin să vorbească publicului despre producțiile lor în cadrul sesiunilor de întrebări și răspunsuri care sunt programate după fiecare proiecție. De asemenea, cineaști și specialiști vin la Docuart Fest să discute pe marginea filmului documentar. Cristian Tudor Popescu și Dan Curean sunt doar doi dintre susținătorii sesiunilor de master class, iar cadrul discuțiilor se lărgește și cu alte evenimente care vor fi anunțate în curând.

Criticul Cristi Mărculescu, membru al comisiei de preselecție, remarcă caracterul actual și distinctiv al filmelor care alcătuiesc selecția: „Întâlnim documentare de investigație și de contemplație, filme venite cu agende vizuale și politice. Competiția principală și cea de documentar TV reflectă preocupările de acum ale întregii societăți românești: recuperarea și decodarea trecutului, reconsiderarea relațiilor dintre societate și natură.”

Pe lângă filmele din competiție, Docuart Fest 6 anunță un conținut cinematografic divers. Astfel, celelalte secțiuni necompetiționale sunt:

  • Focus, dedicată regizorului Copel Moscu, din portofoliul căruia sunt prezentate 9 filme documentare;

  • La început a fost documentarul, secțiune realizată în parteneriat cu UNATC, care prezintă documentarele din studenție ale unor regizori ca Florin Iepan , Cristian Mungiu, Radu Muntean, Călin Peter Netzer, Ionuț Teianu și alții;

  • Static și dinamic, secțiune care își propune să arate moduri de includere a fotografiei în filmul documentar;

  • O secțiune cu documentare de arhivă prin care sunt marcați 90 de ani de la moartea regelui Ferdinand.

De marți până duminică, Docuart Fest lasă intrarea liberă cinefililor și amatorilor de film documentar, propunându-și să ofere o lecție despre puterea și diversitatea documentarului românesc.

Regizorul Adina Popescu și ea membră a comisiei de preselecție, vorbește despre necesitatea existenței unui eveniment dedicat acestui gen: „Cred că este important să avem un festival de documentar 100% românesc pentru că producțiile sunt puține, uneori cu low budget sau chiar no budget și merită să fie mai vizibile, să ajungă la un public, să fie încurajate”.

Evenimentul este organizat de Asociația Docuart și are ca scop susținerea și revigorarea producției de documentar românesc, odată cu familiarizarea publicului cu aceste producții. București Docuart Fest este finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB – în cadrul Programului cultural „București Oraș participativ” și Centrul Național al Cinematografiei.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.