Filmele de(spre) artă se văd la Bucharest Art Film Festival 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-despre-arta-se-vad-la-bucharest-art-film-festival-2017/

Bucharest Art Film Festival aduce artele lumii în faţa spectatorilor într-o serie de documentare rar expuse despre artă şi cei mai influenţi artişti ai lumii, pe 12 şi 13 decembrie la Știrbei Center (str. Știrbei Voda 104-106).

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2017

Cea de-a doua ediție cuprinde proiecții și dezbateri concentrate în două zile de festival, toate gravitând în jurul artei, istoriei ei și oamenilor care au adus contribuții în domeniu, fie vorba despre muzică, sculptură, cinematografie, pictură sau arhitectură.

Prima zi de festival, 12 decembrie, începe la ora 17:00 cu Jurnal de artă, curatoriat de Ana Negoiță, istoricul de artă, în cadrul căruia se pot viziona două jurnale-bijuterie (de la ANF) despre salonul oficial de pictură și sculptură din 1938 și despre arta românească pentru Expoziția Mondială de la New York din 1939.

Începând cu ora ora 18:00 sunteți invitați să vedeți un documentar care vorbește despre „arta de a trăi” nobil și maiestuos, VIA REGIS. Filmul este produs de FAV (Fundația Arte Vizuale) în 1995 și poartă semnătura regizorilor Radu Igazsag şi Alexandru Solomon.

Penultima proiecție a zilei de 12 decembrie vorbește despre unul dintre cei mai mari cineaști, de la 19:15, în David Lynch: The Art Life (foto sus; 2017 / R. Rick Barnes, Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm). Documentarul scoate în lumină omul din spatele artistului și ia forma unei călătorii personale prin anii de formare ai vieții sale. Filmul este dedicat fiicei mai mici a lui Lynch și servește ca o autobiografie privată de la tată la fiică.

Seara se va încheia cu Dali’s Last Masterpiece (2016 / R. David Pujol), un documentar în care vocea artistului devine ghid printre ultimele sale creații neterminate, prin muzeul Dali din Figueres, de la ora 20:45.

A doua zi de festival, 13 decembrie debutează cu The Present Continuous, film de artă realizat de Ioana Sisea, artist vizual. Proiecția va începe la ora 17:00 și va fi urmată de o dezbatere pe tema „Filmul de artă vs. filmul experimental”.

De la 17:45 va fi proiectat un scurtmetraj românesc din 1985, regizat de Ovidiu Bose Paștina, un documentar care ne introduce în spațiul pictorului Nicolae Grigorescu. Filmul Atelier cu călăuză a primit în același an premiul pentru film de artă (ACIN), reprezentând intersecția a două lumi valoroase: cinematografia și artele plastice.

Subiectul vieții și operei pictorului Nicolae Grigorescu se continuă de la 18:00 printr-un masterclass susținut de istoricul Alin Ciupală, având ca temă, „Tabloul naţiunii române”.

De la ora 19:00 sunt prezentate culisele vieții arhitectului Bjarke Ingels în Big Time (2017 / R. Kaspar Astrup Schroder). Bjarke este una dintre cele mai mari stele ale designului din lume, conform Wall Street Journal, iar Times l-a situat în Top 100 cei mai influenți oameni. Documentarul îl urmărește pentru o perioadă de 6 ani în care acesta se află în plin proces de proiectare și construire a două dintre cele mai mari proiecte ale sale: New York Skyscraper W57 și World Trade Center 2.

Filmul care închide festivalul este un portret intim și subtil care aduce pentru prima dată pe marele ecran viața lui Janis Joplin, artista care s-a stins timpuriu, în 1970 la doar 27 de ani. Janis: Little Girl Blue (foto stânga; 2015 / R. Amy Berg) va relata de la ora 20:30 povestea detaliată a personalității ei artistice ambiţioase, în anii în care trăieşte experienţa celebrităţii.

Printre obiectivele festivalului se numără promovarea și conștientizarea formelor și produselor de artă naționale și internaționale, promovarea creațiilor de film despre artă.

Bucharest Art Film Festival (BAFF) este un festival de film al artelor frumoase, dedicat prezentării celor mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie,  colecționari și artiști din toate mediile, din interiorul, dar și din afara studiourilor, galerii, muzee, instituții publice de artă sau spații alternative.

Festivalul este organizat de asociația culturală Docuart, fiind co-finanțat de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).

 

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.

26
/04
/23

Ieri la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani. „Oameni de treabă” este marele câștigător al trofeului Gopo pentru „Cel mai bun film”. Cele mai aplaudate momente de pe scena Galei vor putea fi urmărite joi, pe 27 aprilie, de la ora 23:00, pe PRO CINEMA.