Filmele de(spre) artă se văd la Bucharest Art Film Festival 2017
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-despre-arta-se-vad-la-bucharest-art-film-festival-2017/

Bucharest Art Film Festival aduce artele lumii în faţa spectatorilor într-o serie de documentare rar expuse despre artă şi cei mai influenţi artişti ai lumii, pe 12 şi 13 decembrie la Știrbei Center (str. Știrbei Voda 104-106).

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2017

Cea de-a doua ediție cuprinde proiecții și dezbateri concentrate în două zile de festival, toate gravitând în jurul artei, istoriei ei și oamenilor care au adus contribuții în domeniu, fie vorba despre muzică, sculptură, cinematografie, pictură sau arhitectură.

Prima zi de festival, 12 decembrie, începe la ora 17:00 cu Jurnal de artă, curatoriat de Ana Negoiță, istoricul de artă, în cadrul căruia se pot viziona două jurnale-bijuterie (de la ANF) despre salonul oficial de pictură și sculptură din 1938 și despre arta românească pentru Expoziția Mondială de la New York din 1939.

Începând cu ora ora 18:00 sunteți invitați să vedeți un documentar care vorbește despre „arta de a trăi” nobil și maiestuos, VIA REGIS. Filmul este produs de FAV (Fundația Arte Vizuale) în 1995 și poartă semnătura regizorilor Radu Igazsag şi Alexandru Solomon.

Penultima proiecție a zilei de 12 decembrie vorbește despre unul dintre cei mai mari cineaști, de la 19:15, în David Lynch: The Art Life (foto sus; 2017 / R. Rick Barnes, Jon Nguyen, Olivia Neergaard-Holm). Documentarul scoate în lumină omul din spatele artistului și ia forma unei călătorii personale prin anii de formare ai vieții sale. Filmul este dedicat fiicei mai mici a lui Lynch și servește ca o autobiografie privată de la tată la fiică.

Seara se va încheia cu Dali’s Last Masterpiece (2016 / R. David Pujol), un documentar în care vocea artistului devine ghid printre ultimele sale creații neterminate, prin muzeul Dali din Figueres, de la ora 20:45.

A doua zi de festival, 13 decembrie debutează cu The Present Continuous, film de artă realizat de Ioana Sisea, artist vizual. Proiecția va începe la ora 17:00 și va fi urmată de o dezbatere pe tema „Filmul de artă vs. filmul experimental”.

De la 17:45 va fi proiectat un scurtmetraj românesc din 1985, regizat de Ovidiu Bose Paștina, un documentar care ne introduce în spațiul pictorului Nicolae Grigorescu. Filmul Atelier cu călăuză a primit în același an premiul pentru film de artă (ACIN), reprezentând intersecția a două lumi valoroase: cinematografia și artele plastice.

Subiectul vieții și operei pictorului Nicolae Grigorescu se continuă de la 18:00 printr-un masterclass susținut de istoricul Alin Ciupală, având ca temă, „Tabloul naţiunii române”.

De la ora 19:00 sunt prezentate culisele vieții arhitectului Bjarke Ingels în Big Time (2017 / R. Kaspar Astrup Schroder). Bjarke este una dintre cele mai mari stele ale designului din lume, conform Wall Street Journal, iar Times l-a situat în Top 100 cei mai influenți oameni. Documentarul îl urmărește pentru o perioadă de 6 ani în care acesta se află în plin proces de proiectare și construire a două dintre cele mai mari proiecte ale sale: New York Skyscraper W57 și World Trade Center 2.

Filmul care închide festivalul este un portret intim și subtil care aduce pentru prima dată pe marele ecran viața lui Janis Joplin, artista care s-a stins timpuriu, în 1970 la doar 27 de ani. Janis: Little Girl Blue (foto stânga; 2015 / R. Amy Berg) va relata de la ora 20:30 povestea detaliată a personalității ei artistice ambiţioase, în anii în care trăieşte experienţa celebrităţii.

Printre obiectivele festivalului se numără promovarea și conștientizarea formelor și produselor de artă naționale și internaționale, promovarea creațiilor de film despre artă.

Bucharest Art Film Festival (BAFF) este un festival de film al artelor frumoase, dedicat prezentării celor mai bune filme din întreaga lume despre artă, fotografie,  colecționari și artiști din toate mediile, din interiorul, dar și din afara studiourilor, galerii, muzee, instituții publice de artă sau spații alternative.

Festivalul este organizat de asociația culturală Docuart, fiind co-finanțat de Uniunea Cineaștilor din România (UCIN).

 

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.