Filmele din cadrul Black Sea Arts Festival se văd și online, în luna ianuarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-din-cadrul-black-sea-arts-festival-se-vad-si-online-in-luna-ianuarie/

Asociaţia Pământeni începe anul cu o retrospectivă a filmelor proiectate în anii precedenţi, ce vor putea fi văzute pentru o perioadă limitată pe site-ul Black Sea Arts Festival.

Un articol de Liliana Matei|21 ianuarie 2019

Între 21 și 27 ianuarie, pe site-ul www.pamanteni.ro, vor fi putea fi vizionate documentare și reportaje prezentate la edițiile anterioare.

Cele două documentare și calupurile de reportaje politice sunt disponibile în perioada 21 – 27 ianuarie pe site-ul www.pamanteni.ro, pentru privitorii care nu au ajuns la edițiile anterioare ale festivalului, dar și pentru cei care își doresc să le revadă.

Festivalul ce reunește zeci de artiști din România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina, Azerbaijan, Turcia, Armenia, Georgia și Rusia, a adus în premieră, alături de spectacole de teatru, workshop-uri creative deschise publicului, vernisaje de artă și expoziții de fotografie, expoziții de arhitectură, spectacole de dans și concerte, o serie de filme artistice și documentare cu teme politice sau sociale, menite să deschidă aducă în discuție situația politică și socială actuală a țărilor aflate în bazinul Mării Negre.

Filmele disponibile online pe site-ul festivalului sunt:

Hybrid Warfare (documentar, r. Toma Chagelishvili/GE, 2018/50′) – povestește despre ce este ”Războiul hibrid” și care sunt metodele pe care Rusia le folosește pentru a-și domina vecinii și pentru a controla politica internațională. 5 președinți și numeroși experți analizează tacticile folosite de Vladimir Putin care au schimbat pentru totdeauna regulile războiului.

Lifelong Mission / Ebedi ezamiyyet (documentar, r. Fariz Ahmedov /AZ, 2016/60′) scoate la lumină eforturile delegației din Republica Azerbaijan, trimisă la Conferința pentru pace din Paris, după proclamarea independenței țării, în 1918.

În urma eforturilor considerabile depuse de membrii delegației, Consiliul Suprem pentru pace de la Paris a recunoscut independența Republicii Azerbaidjan însă, trei luni mai târziu, în aprilie 1920, Armata Roșie rusă a ocupat din nou țara. Membrii delegației nu s-au putut întoarce în țara natală și au continuat să se lupte, din diverse țări din Europa, pentru independența unei patrii pe care nu au mai vazut-o niciodată.

Retrospectivă reportaje Corneliu Durnescu (MD, 2017/79′). Comunismul a marcat multe societăți din estul Europei însă, în republica Moldova, experiența comunistă a fost o traumă puternică.

Manipularea sistematică, foametea îndelungată la care au fost supuși locuitorii și agenda politică nemiloasă a Rusiei au creat un climat de viață neiertător și o societate în care suferința oamenilor răsună până astăzi.

Retrospectivă reportaje Rustavi 2 (GE, 2017/20′). Aflată la granița dintre Europa și Asia, Georgia este o națiune tânără ce s-a născut în 1991 odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice.

Istoria Georgiei post-sovietice este una tumultuoasă, plină de conflicte etnice și teritoriale care au încetinit stabilizarea politică și economică a țării, iar această istorie plină de suferință și război continuă și astăzi.

BLACK SEA ARTS FESTIVAL este un eveniment organizat de ONG Pământeni cu sprijinul Black Sea Trust for Regional Cooperation – A Project of the German Marshall Fund of the United States, care își propune să construiască poduri între popoarele din jurul Mării Negre prin intermediul artei.

26
/06
/15

Joc teatru puțin pentru că așa a fost să fie destinul meu, pentru că în România posturile în teatre sunt blocate, colaboratorii sunt puțini și aceeași peste tot, pentru că se formează trene de admirație, pentru că am făcut film și mi s-a pus ștampila că sunt actriță “de film”, cu toate că am 6 ani de “antrenament” pentru teatru și roluri principale deja făcute la niste regizori mari și minunati (ce bine că ei au avut încredere în mine). – Ana Ularu

24
/06
/15

Actori nominalizați sau premiați la Oscar, precum Al Pacino, Ewan McGregor, Brad Pitt, Cate Blanchett, Rachel Weisz, Audrey Tautou, , Richard Gere, Julianne Moore, Christina Hendricks și Julie Delpy îțipot fi văzuţi începând din iunie, pe FilmBox Live, pentru o experiență de vizionare Ultra HD, disponibilă acum doar printr-o conexiune de internet obișnuită.

23
/06
/15

"Jurassic World", produs de studiourile Universal, a devenit filmul care a obţinut cel mai rapid - în 13 zile - încasări de peste 1 miliard de dolari pe plan mondial. Precedentul record fusese stabilit de cel mai recent film din franciza "Furios şi iute", produs tot de Universal, care depăşise pragul încasărilor de 1 miliard de dolari după 17 zile de la lansare, în luna aprilie.

22
/06
/15

Actorul american Richard Gere va primi un premiu pentru întreaga carieră - Globul de Cristal - la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, care se va desfăşura în perioada 3 - 11 iulie.

22
/06
/15

Actorul irlandez Colin Farrell a mărturisit, în emisiunea "The Tonight Show" de la NBC, că a fost suspect într-un caz de crimă, pe când se afla, în 1994, în Australia. Colin Farrell poate fi văzut în această seară, la HBO (şi gratuiit pe HBO GO), de la ora 20.00, în primul episod al celui de al doilea sezon al serialului “Detectivii din California/ True Detective”.

21
/06
/15

Regizorul și producătorul de film american Martin Scorsese va primi Premiul Lumiere 2015, în cadrul Festivalului de Film de la Lyon, care se va desfășura între 12 și 18 octombrie. Sophia Loren va fi invitata de onoare a festivalului.

19
/06
/15

Sezonul al doilea al serialului "Detectivii din California/ True Detective" va fi difuzat în premieră, în România, la televiziunea HBO, luni, de la ora 20.00, primul episod al noii serii putând fi urmărit din aceeaşi zi şi pe HBO GO, fără abonament. HBO România va difuza începând din 22 iunie, în fiecare luni, de la ora 20.00, câte unul dintre cele opt episoade ale serialului "Detectivii din California II/ True Detective II".