Filmele LUX. 10 pentru 10, la Cinema Elvira Popescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-lux-10-pentru-10-la-cinema-elvira-popescu/

Înperioada 1-4 decembrie, la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez din Bucureşti, se va desfăşura evenimentul „Filmele LUX. 10 pentru 10”. Manifestarea are loc cu ocazia aniversării a 10 de ani de la prima ediţie a Premiului LUX pentru film european, distincţie acordată anual de Parlamentul European.

Un articol de Petre Ivan|25 noiembrie 2016

 „Filmele LUX. 10 pentru 10” este un eveniment organizat de Biroul Europa Creativă – MEDIA România din cadrul Ministerului Culturii – Unitatea de Management a Proiectului, cu sprijinul Biroului de Informare a Parlamentului European înRomânia.

În perioada 1-4 decembrie la Cinema Elvira Popescu vor rula 10 filme românești, sau cu participare românească, care de-a lungulcelor 10 ani au făcut parte din selecția oficială a Premiilor LUX.

Evenimentul va fi deschis, de Ziua Națională,  pe 1 decembrie, de la ora 18.00, de cel mai recent lungmetraj regizat de Cristi Puiu, Filmele LUX „Sieranevada”,  propunerea României la  Premiile Oscar din 2017.

Pe 2 decembrie sunt programate producțiile:  „Morgen”, în regia lui Marian Crișan  (ora 16.00),  „Katalin Varga”, regizat de Peter Strickland (ora 18.30)  și câștigătorul  de anulacesta al Premiului  LUX, lungmetrajul coprodus de Ada Solomon,  „Toni Erdmann”,  regia Maren Ade  (ora 20.30).

Ziua de 3 decembrie va fi deschisă de câștigătorul din acest an al Premiului Oscar pentru cel mai bun film străin, pelicula „Fiul lui Saul”, în regia lui László Nemes (ora 16.00), va continua cu producția semnată de Anca Damian,  „Crulic- Drumul spre dincolo” (ora 18.30) și va fi încheiată de „California Dreamin’” în regia lui Cristian Nemescu (ora 20.30).

Duminică 4 decembrie de la ora 16.00 publicul va putea vedea „Bibliothèque  Pascal”, regia: Szabolcs Hajdu. De la ora 18.30  este programat filmul regizat de Călin Peter Netzer, „Medalia de onoare”.

Programul „Filmele LUX. 10 pentru 10” va fi încheiat de câștigătorul trofeului „Palme d’Or” la Cannes în 2007, lungmetrajul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în regia lui CristianMungiu (ora20:45).

Toate proiecțiile vor fi urmate de sesiuni Q&A moderate de Irina Margareta Nistor.

Abonamentul pentru toate cele 10 proiecții costă 10 lei și poate fi cumpărat de pe eventbook.ro.

Institutul Francez va folosi încasările, care provin din vânzarea abonamentelor la evenimentul “„Filmele LUX. 10 pentru 10”, pentru promovarea producțiilor românești în cinematograf în cursul anului 2017.

Filmele LUX

Foto: Filmele LUX 10 pentru 10 – Institutul Francez

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.