Filmele premiate de public la Berlin, Sundance, Toronto și Rotterdam la Audience Award Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-premiate-de-public-la-berlin-sundance-toronto-si-rotterdam-la-audience-award-film-festival-2/

Preferatele publicului din marile festivaluri internaţionale care conferă premii pe baza voturilor date de spectatori, precum Sundance FF, Toronto FF, Berlin FF, Rotterdam FF vor fi prezentate în Bucureşti în cadrul Audience Award Film Festival între 10 şi 12 iunie, pe perioada Street Delivery, la cinema Elvira Popescu şi în aer liber în curtea TIAB (Str. Verona nr. 17)

Un articol de Liliana Matei|8 iunie 2016

Vineri 10 iunie la ora 18:00, festivalul se va deschide la cinema Elvire Popesco cu filmul care a câștigat premiul publicului la Berlin anul acesta, Junction 48. De la ora 20 va rula la același cinematograf câștigătorul premiului publicului de la Rotterdam, filmul danez Land of Mine, iar la miezul nopții, după meciul România-Franța, va avea loc în curtea TIAB prima proiecție publică în România cu Zelig, super-comedia lui Woody Allen, introdusă de regizorul Nae Caranfil, ambasadorul primei ediții a Audience Award Film Festival. Intrarea la această proiecție va fi liberă în limita locurilor disponibile.

Povestea care a emoționat puternic anul acesta publicul Festivalului Internațional de la Berlin, Junction 48, urmărește relația de dragoste dintre doi tineri cântăreți de hip-hop, din Palestina, care folosesc muzica pentru a lupta atât împotriva opresiunii externe a societății israeliene, cât și a represiunii din propria lor comunitate condusă de violență. Filmul descrie o nouă generație de tineri arabi care, împotriva tuturor șanselor, caută normalitatea prin intermediul muzicii și al iubirii. În rolul principal îl regăsim pe rapper-ul Tamer Nafar care s-a transpus pe sine în rolul tânărului Kareem. Cu Junction 48, regizorul și activistul pentru drepturile palestinienilor, Udi Aloni, a revenit în secțiunea Panorma a Berlinalei pentru a șasea oară. Filmul a obținut și Best Narrative Feature în Festivalul de la Tribeca, în 2016. Filmul rulează în premieră și în exclusivitate în România în cadrul festivalului.

Despre consecințele negative ale violenței și ale războiului în evoluția relațiilor interumane vorbește și Land of Mine/Under Sundet, în regia lui Martin Zandvliet, câștigătorul premiilor Warsteiner Audience Award, Rotterdam 2016, Robert Awards 2016 și Audience Award, Gijón 2015. Deși pare aproape imposibil să mai descoperi o perspectivă din care să povestești despre consecințele celui de-al doilea război mondial, regizorul danez a reușit să găsească o abordare convingătoare, diferită și profundă a acestui teritoriu deja mult exploatat. Land of Mine, bazat pe fapte reale din istorie, dar prea puțin cunoscute, redescoperă trecutul și îl expune cu o sinceritate viscerală.

Filmul funcționează atât ca un emoționant eseu anti-război, cât și ca un thriller captivant. Actorii din rolurile principale, Roland Møller și Louis Hofmann, au primit, în 2015, la Festivalul Internațional de Film de la Tokyo, premiul pentru interpretare. In România, filmul este distribuit de InterCom Film.

Cinefilii vor avea ocazia să vadă în cadrul Audience Award Film Festival și filmul Room, care i-a adus talentatei Brie Larson premiul Oscar în 2015 pentru Cea mai bună actriţă în rol principal. Regizorul Lenny Abrahamson a reușit să ecranizeze romanul Emmei Donoghue într-un mod care a cucerit inimile publicului din întreaga lume, obținând nu mai puțin de 6 premii ale publicului în festivaluri: People’s Choice Award la Toronto în 2015, Audience Award la Varșovia, New Orleans, Mill Valley, Hamptons și Aspen.

Filmul James White, prezentat în premieră în România, unul dintre preferatele publicului la cel mai mare festival independent de film din SUA – Sundance Film Festival – va închide festivalul.
Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro și vor fi disponibile și la Cinema Elvire Popesco, precum și la standul festivalului din cadrul Street Delivery.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.