Filmele premiate la TIFF vin la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmele-premiate-la-tiff-vin-la-bucuresti/

O selecţie de filme din programul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va rula între 17-18 şi 20-21 iunie la Cinema Elvire Popesco din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|15 iunie 2015

În Retrospectiva TIFF la București pot fi vizionate trei dintre filmele distinse cu cele mai importante premii la ediția recent încheiată la Cluj-Napoca: Incendiul/ El Incendio (r. Juan Schnitman), câștigătorul Trofeului Transilvania, Lecția/ The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov), recompensat cu Premiul pentru regie și Premiul de interpretare, acordat actriței Margita Gosheva, Despre oameni și oi/ Rams (r. Grímur Hákonarson), care a obținut Premiul Special al Juriului și Premiul Publicului, și Comoara lui Corneliu Porumboiu, care a câștigat Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru secțiunea Lungmetraj.

De neratat sunt și The Look of Silence, continuarea multi-premiatului The Act of Killing, în care regizorul Joshua Oppenheimer își îndreaptă atenția dinspre criminali înspre victimele masacrului din Indonezia, în anii 60; In the Basement, noul documentar marca Ulrich Seidl, despre secretele pe care le ascund pivnițele austriecilor; A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, filmul care i-a adus lui Roy Andersson Leul de Aur la Veneția; La isla minima (r. Alberto Rodriguez), un True Detective spaniol distins cu zece premii Goya; Force Majeure, propunerea Suediei la Oscar, premiat la Cannes 2014; Un illustre inconnu, un thriller psihologic cu Mathieu Kassovitz și Silent Heart, cel mai recent film semnat de Bille August.

La București va rula și 1001 Grams (r. Bent Hamer), propunerea Norvegiei la Oscar pe 2014, o comedie despre o cercetătoare care studiază „greutatea perfectă a unui kilogram” și își re-cântărește propria viață.

Au avut parte de mii de spectatori, în Piața Unirii din Cluj, Trash (r. Stephen Daldry), filmul de închidere al TIFF 2015, și Slow West (r. John Maclean), un western atipic cu Michael Fassbender pe afiș, premiat la Sundance. Din programul EducaTIFF, dedicat elevilor, pot fi văzute My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) și Jeremias (r. Anwar Safa).

Biletele pot fi achiziționate de pe http://eventbook.ro/program/elvirepopesco sau de la casa de bilete Elvira Popescu (Bd. Dacia, nr.77), precum și de la librăriile Anthony Frost și Kyralina.

Rams -Despre oameni si oi

PROGRAM – CINEMA ELVIRE POPESCO

Miercuri, 17 iunie

18.00: Cum arată tăcerea / The Look of Silence (r. Joshua Oppenheimer) – 1h 43min
20.00: Comoara / The Treasure (r. Corneliu Porumboiu) – 1h 29min
22.00: Ilustrul necunoscut / Un Illustre inconnu (r. Matthieu Delaporte) – 1h 58min

Joi, 18 iunie

18.00: Un porumbel cugetând pe o ramură / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence (r. Roy Andersson) – 1h 41min
20.00: Lecția / The Lesson (r. Kristina Grozeva, Petar Valchanov) – 1h 45min
22.00: În pivniță / In the Basement (r. Ulrich Seidl) – 1h 21min

Sâmbătă, 20 iunie

14.00: Slăbănoaga de soră-mea / My Skinny Sister (r. Sanna Lenken) – 1h 35min – EducaTIFF
16.00: Cu inima impacată / Silent Heart (r. Bille August) – 1h 37min
18.00: Gunoi / Trash (r. Stephen Daldry) – 1h 54min
20.15: Incendiul / El Incendio (r. Juan Schnitman) – 1h 35min
22.00: Mlaștina / La Isla Minima (r. Alberto Rodriguez) – 1h 26min

Duminică, 21 iunie

11.00: Jeremias / El Jeremias (r. Anwar Safa) – 1h 35min – EducaTIFF
16.30: 1001 Grame / 1001 Grams (r. Bent Hamer) – 1h 33min
18.15: Vestul liniștit / Slow West (r. John Maclean) – 1h 24min
20.00: Despre oameni și oi / Rams (r. Grímur Hákonarson) – 1h 30min
22.00: Forță majoră / Force Majeure (r. Ruben Ostlund) – 2h

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.