Films de Cannes à Bucarest, ediţia a 5-a, în octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/films-de-cannes-a-bucarest-editia-a-5-a-in-octombrie/

Cea de-a cincea ediţie a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, iniţiat în 2010 de cineastul Cristian Mungiu, va avea loc între 24 şi 30 octombrie, potrivit paginii oficiale de Facebook a evenimentului.

Un articol de Petre Ivan|6 august 2014

Ediţia din 2013 a Les Films de Cannes à Bucarest a propus o retrospectivă dedicată unuia dintre cei mai respectaţi regizori francezi, Maurice Pialat (1925 – 2003), selecţionat de cinci ori în competiţia Festivalului de la Cannes şi premiat cu Palme d’Or pentru „Sous le soleil du Satan” (1987). Anul trecut s-au împlinit zece ani de la dispariţia regizorului.

Programul special a fost prezentat de producătoarea Sylvie Pialat, partenera de viaţă, coscenarista multora dintre filmele celebrului cineast şi fondatoarea companiei Films du Worso.

În cadrul retrospectivei au fost proiectate trei dintre filmele sale, toate succese de critică şi de public: „Loulou” (1980), „À nos amours” (1983) şi „Van Gogh” (1991).

Maurice Pialat

Maurice Pialat

La ediţiile anterioare, printre invitaţi s-au numărat cineaştii Matteo Garrone, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Sergei Loznitsa, Kornel Mundruczo şi delegatul general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux.

Foto cu Films de Cannes à Bucarest – cinemagia

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.