Filmul câștigător Pelicam 2014, proiectat pe 21 mai la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-castigator-pelicam-2014-proiectat-pe-21-mai-la-bucuresti/

Filmul câştigător al marelui premiu Pelicam 2014, “My Name is Salt” (Elveţia/India, 2013), va fi proiectat joi, 21 mai, în grădina J’ai Bistrot din Bucureşti. Pelicam, Festivalul Internaţional de Film pentru Mediu şi Oameni, intră pe ultima sută de metri până la cea de-a patra ediţie care se întinde, de data asta, pe patru zile şi are loc între 11 şi 14 iunie 2015.

Un articol de Liliana Matei|18 Mai 2015

Povestea miilor de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert unde muncesc din greu pentru a-și câștiga existența a fost alegerea juriului. Ei muncesc în condiții aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată de regizoarea Farida Pacha.

“My Name is Salt” a fost premiat la 24 de festivaluri din întreaga lume. A câștigat First Appearance la IDFA Amsterdam 2014 și a mai fost premiat la Documenta Madrid 2014 și Edinburgh Film Festival 2014. Regizoarea Farida Pacha se va alătura juriului Pelicam 2015.

În acest an, Pelicam ia startul cu o zi mai devreme, de joi, 11 iunie, zi dedicată celor mici. Sute de copii din Tulcea și din localitățile învecinate sunt așteptați la proiecțiile speciale pentru ei. Dacă anul trecut peste 700 de copii au urmărit documentarele de mediu și filmele de animație pregătite pentru ei, la această ediție ne așteptăm la un număr și mai mare. Lipsa unui cinematograf de artă în județul Tulcea accentuează și mai tare necesitatea acestui proiect.

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, face parte din rețeaua internațională Green Film Network, alături de alte 27 de festivaluri de film de mediu din 22 de țări. GFN a organizat, în 2015, a doua ediție a GFN Award, competiția care premiază cel mai bun documentar de mediu al anului dintre cele desemnate de fiecare festival din rețea. “La mujer y el agua” (Spania, 2014) este filmul câștigător al GFN Award 2015. El a fost ales dintre filmele documentare desemnate de festivalurile dinrețea de către un juriu din care au făcut parte și doi membri din România.

Documentarul va fi proiectat la cea de-a patra ediție a Pelicam, la Tulcea, în prezența regizoarei Nocem Collado.

“După fenomenul Roșia Montană, oamenii ies în stradă pentru salvarea pădurilor de la tăierile ilegale. Iată încă un exemplu de punere în mișcare a societății civile ca urmare a unor abuzuri față de mediu. Abuzuri care arată și incapacitatea noastră de a ne organiza mai bine ca societate. A fost nevoie de 25 de ani să existe și în România mișcări de anvergură, se pare că acum în sfârșit s-a declanșat ceva. Cu Pelicam încercăm să hrănim pofta tuturor de experiențe similare sau diferite din străinătate. Atât pentru a arăta niște probleme de care cu siguranță ne vom lovi și noi în România la un moment dat, cât și pentru a prezenta inițiative frumoase și pozitive față de mediu și de societate. Experiențe autentice și lecții bune pentru toată lumea. Vă așteptăm din nou la poarta Deltei Dunării pentru lucruri care ne unesc cu adevărat pe toți”, a declarat Benjamin Ribout, președintele festivalului.

Pelicam revine și în acest an cu cele patru secțiuni competiționale consacrate: lungmetraje, scurtmetraje, Black Sea Docs și Fresh Perspectives. Black Sea Docs este secțiunea dedicată filmelor din și despre țările din jurul Mării Negre. Fresh Perspectives este categoria în care se regăsesc filmele despre soluții alternative la problemele de mediu, iar juriul este format din adolescenți.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

13
/03
/19

Se poate vedea în cinematografe filmul „Să nu ucizi” (scris și regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virigina Șarga, aflați la debut în lungmetraj). Filmul e inspirat din fapte reale – scandalul biocidelor diluate din spitalele românești.

13
/03
/19

Documentarul McQueen, un portret fascinant al vizionarului designer britanic, și cineconcertul The Inferno Unseen, care îmbină spectaculos muzica electronică cu imagini până acum nevăzute din arhiva celebrului film neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, Inferno (1964), sunt primele titluri anunţate în selecţia Bucharest Fashion Film Festival, ce va avea loc între 11 și 14 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, Teatrul Odeon, Promenada și Fix | Botanical Bar.

12
/03
/19

PREVIEW Cea de-a 12-a ediție a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania începe vineri la București. Așa că v-am propus un scurt ghid cu cele mai promițătoare proiecții, care să vă ajute la orientarea printr-un program extrem bogat, cu zeci de filme proiectate pe parcursul a zece zile.

10
/03
/19

Actriţa şi cântăreaţa Julie Andrews va fi recompensată cu Leul de Aur onorific, pentru întreaga activitate, la Festivalul de Film de la Veneţia de anul acesta. Cunoscută pentru rolurile din „Mary Poppins” şi „The Sound of Music”, Andrews a jucat în peste 40 de filme, inclusiv „Victor Victoria” (1982), regizat de fostul ei soţ, Blake Edwards.

10
/03
/19

CRONICĂ DE FILM Ca în cazul oricărui gen, există melodrame bune şi melodrame proaste. În ciuda numeroaselor sale nominalizări şi premii, inclusiv la Cannes şi Oscar, „Capernaum” (2018), al treilea film al regizoarei libaneze Nadine Labaki, este din a doua categorie.

07
/03
/19

METROPOLIS SPECIAL Din 8 martie o redescoperim pe Nina Cassian prin intermediul documentarului „Distanța dintre mine și mine”, semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, ocazie cu care vă propunem o incursiune în viața poetei cu ajutorul notelor sale de jurnal.

Page 1 of 23012345...102030...Last »