Filmul câștigător Pelicam 2014, proiectat pe 21 mai la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-castigator-pelicam-2014-proiectat-pe-21-mai-la-bucuresti/

Filmul câştigător al marelui premiu Pelicam 2014, “My Name is Salt” (Elveţia/India, 2013), va fi proiectat joi, 21 mai, în grădina J’ai Bistrot din Bucureşti. Pelicam, Festivalul Internaţional de Film pentru Mediu şi Oameni, intră pe ultima sută de metri până la cea de-a patra ediţie care se întinde, de data asta, pe patru zile şi are loc între 11 şi 14 iunie 2015.

Un articol de Liliana Matei|18 Mai 2015

Povestea miilor de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert unde muncesc din greu pentru a-și câștiga existența a fost alegerea juriului. Ei muncesc în condiții aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată de regizoarea Farida Pacha.

“My Name is Salt” a fost premiat la 24 de festivaluri din întreaga lume. A câștigat First Appearance la IDFA Amsterdam 2014 și a mai fost premiat la Documenta Madrid 2014 și Edinburgh Film Festival 2014. Regizoarea Farida Pacha se va alătura juriului Pelicam 2015.

În acest an, Pelicam ia startul cu o zi mai devreme, de joi, 11 iunie, zi dedicată celor mici. Sute de copii din Tulcea și din localitățile învecinate sunt așteptați la proiecțiile speciale pentru ei. Dacă anul trecut peste 700 de copii au urmărit documentarele de mediu și filmele de animație pregătite pentru ei, la această ediție ne așteptăm la un număr și mai mare. Lipsa unui cinematograf de artă în județul Tulcea accentuează și mai tare necesitatea acestui proiect.

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, face parte din rețeaua internațională Green Film Network, alături de alte 27 de festivaluri de film de mediu din 22 de țări. GFN a organizat, în 2015, a doua ediție a GFN Award, competiția care premiază cel mai bun documentar de mediu al anului dintre cele desemnate de fiecare festival din rețea. “La mujer y el agua” (Spania, 2014) este filmul câștigător al GFN Award 2015. El a fost ales dintre filmele documentare desemnate de festivalurile dinrețea de către un juriu din care au făcut parte și doi membri din România.

Documentarul va fi proiectat la cea de-a patra ediție a Pelicam, la Tulcea, în prezența regizoarei Nocem Collado.

“După fenomenul Roșia Montană, oamenii ies în stradă pentru salvarea pădurilor de la tăierile ilegale. Iată încă un exemplu de punere în mișcare a societății civile ca urmare a unor abuzuri față de mediu. Abuzuri care arată și incapacitatea noastră de a ne organiza mai bine ca societate. A fost nevoie de 25 de ani să existe și în România mișcări de anvergură, se pare că acum în sfârșit s-a declanșat ceva. Cu Pelicam încercăm să hrănim pofta tuturor de experiențe similare sau diferite din străinătate. Atât pentru a arăta niște probleme de care cu siguranță ne vom lovi și noi în România la un moment dat, cât și pentru a prezenta inițiative frumoase și pozitive față de mediu și de societate. Experiențe autentice și lecții bune pentru toată lumea. Vă așteptăm din nou la poarta Deltei Dunării pentru lucruri care ne unesc cu adevărat pe toți”, a declarat Benjamin Ribout, președintele festivalului.

Pelicam revine și în acest an cu cele patru secțiuni competiționale consacrate: lungmetraje, scurtmetraje, Black Sea Docs și Fresh Perspectives. Black Sea Docs este secțiunea dedicată filmelor din și despre țările din jurul Mării Negre. Fresh Perspectives este categoria în care se regăsesc filmele despre soluții alternative la problemele de mediu, iar juriul este format din adolescenți.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Filmul „Vice” al lui Adam McKay, o dramă despre fostul vicepreşedinte Dick Cheney, cu Christian Bale, Sam Rockwell, Steve Carell şi Amy Adams în distribuţie, a primit cele mai multe nominalizări la cea de-a 76-a ediţie a galei Globurilor de Aur. La categoria miniserial sau film de televiziune cele mai multe nominalizări, în număr de 4, le-a primit „The Assassination of Gianni Versace”.

06
/12
/18

În timpul Războiului Rece, undeva între Polonia stalinistă, ruinată de cel de-al doilea război mondial, și Parisul boem al anilor ’50, un muzician înnebunit după libertate și o tânără cântăreață pătimașă trăiesc o iubire imposibilă, într-o perioadă istorică imposibilă. Îi desparte totul: trecutul lor, temperamentul, caracterul, ideile lor politice, imperfecțiunile fiecăruia și inevitabilele lovituri ale sorții. Cu toate acestea, sunt în mod fatal condamnați să fie împreună.

05
/12
/18

"Amintirile nu aparţin numai trecutului. Ele ne determină viitorul." - Jeff Bridges. Câștigător al unui Oscar în 2010, pentru prestația din “Crazy Heart”, actorul american Jeff Bridges a împlinit, ieri, 69 de ani. 

05
/12
/18

În premieră la Digi Life (6 decembrie, ora 21:00), „Martorul 248”, un documentar despre dreptul la educație - În România, abandonul școlar este îngrijorător, iar în lipsa experiențelor de învățare adecvate, copiii din zonele sărace  rămân captivi în mediul familial marcat de privațiuni, ostil dezvoltării lor. Copiii din zonele cele mai sărace încep școala fără noțiuni de bază, cum ar fi abilitatea de a identifica cifrele sau culorile.

05
/12
/18

Tânărul critic de film Victor Morozov, care studiază în Franţa, scrie despre cinema-ul unuia din cei mai interesanţi regizori francezi ai momentului, Mikhaël Hers, prea puţin cunoscut în România.

04
/12
/18

ANALIZĂ Deși doar câteva își găsesc loc în sălile de cinema, în distribuții limitate care adună cel mult două mii de spectatori, documentarele românești merită o mai mare atenție. Este un cinema interesat în special de personaje carismatice, cu vieți ieșite din comun, și mai puțin de realități sociale sau politice.

03
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit, manifestare devenită o tradiție a UNATC „I.L.Caragiale”, va debuta pe 4 decembrie, ora 19:00, Sala Atelier din cadrul UNATC. Intrarea este gratuită.

Page 1 of 22412345...102030...Last »