Filmul câștigător Pelicam 2014, proiectat pe 21 mai la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-castigator-pelicam-2014-proiectat-pe-21-mai-la-bucuresti/

Filmul câştigător al marelui premiu Pelicam 2014, “My Name is Salt” (Elveţia/India, 2013), va fi proiectat joi, 21 mai, în grădina J’ai Bistrot din Bucureşti. Pelicam, Festivalul Internaţional de Film pentru Mediu şi Oameni, intră pe ultima sută de metri până la cea de-a patra ediţie care se întinde, de data asta, pe patru zile şi are loc între 11 şi 14 iunie 2015.

Un articol de Liliana Matei|18 Mai 2015

Povestea miilor de familii din India care se mută opt luni pe an în deșert unde muncesc din greu pentru a-și câștiga existența a fost alegerea juriului. Ei muncesc în condiții aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simplă, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusă pe ecran într-o manieră minunată de regizoarea Farida Pacha.

“My Name is Salt” a fost premiat la 24 de festivaluri din întreaga lume. A câștigat First Appearance la IDFA Amsterdam 2014 și a mai fost premiat la Documenta Madrid 2014 și Edinburgh Film Festival 2014. Regizoarea Farida Pacha se va alătura juriului Pelicam 2015.

În acest an, Pelicam ia startul cu o zi mai devreme, de joi, 11 iunie, zi dedicată celor mici. Sute de copii din Tulcea și din localitățile învecinate sunt așteptați la proiecțiile speciale pentru ei. Dacă anul trecut peste 700 de copii au urmărit documentarele de mediu și filmele de animație pregătite pentru ei, la această ediție ne așteptăm la un număr și mai mare. Lipsa unui cinematograf de artă în județul Tulcea accentuează și mai tare necesitatea acestui proiect.

Pelicam, Festivalul Internațional de Film despre Mediu și Oameni, face parte din rețeaua internațională Green Film Network, alături de alte 27 de festivaluri de film de mediu din 22 de țări. GFN a organizat, în 2015, a doua ediție a GFN Award, competiția care premiază cel mai bun documentar de mediu al anului dintre cele desemnate de fiecare festival din rețea. “La mujer y el agua” (Spania, 2014) este filmul câștigător al GFN Award 2015. El a fost ales dintre filmele documentare desemnate de festivalurile dinrețea de către un juriu din care au făcut parte și doi membri din România.

Documentarul va fi proiectat la cea de-a patra ediție a Pelicam, la Tulcea, în prezența regizoarei Nocem Collado.

“După fenomenul Roșia Montană, oamenii ies în stradă pentru salvarea pădurilor de la tăierile ilegale. Iată încă un exemplu de punere în mișcare a societății civile ca urmare a unor abuzuri față de mediu. Abuzuri care arată și incapacitatea noastră de a ne organiza mai bine ca societate. A fost nevoie de 25 de ani să existe și în România mișcări de anvergură, se pare că acum în sfârșit s-a declanșat ceva. Cu Pelicam încercăm să hrănim pofta tuturor de experiențe similare sau diferite din străinătate. Atât pentru a arăta niște probleme de care cu siguranță ne vom lovi și noi în România la un moment dat, cât și pentru a prezenta inițiative frumoase și pozitive față de mediu și de societate. Experiențe autentice și lecții bune pentru toată lumea. Vă așteptăm din nou la poarta Deltei Dunării pentru lucruri care ne unesc cu adevărat pe toți”, a declarat Benjamin Ribout, președintele festivalului.

Pelicam revine și în acest an cu cele patru secțiuni competiționale consacrate: lungmetraje, scurtmetraje, Black Sea Docs și Fresh Perspectives. Black Sea Docs este secțiunea dedicată filmelor din și despre țările din jurul Mării Negre. Fresh Perspectives este categoria în care se regăsesc filmele despre soluții alternative la problemele de mediu, iar juriul este format din adolescenți.

18
/10
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul „Jurnalul familiei -escu” (2018), regizorul Șerban Georgescu discută pe un ton jucăuș, ironic, ce (mai) înseamnă a fi român, la 100 de ani de la apariția României moderne, perioadă în care țara a trecut prin multe șocuri și transformări.

18
/10
/19

În Bucureşti, gala de deschidere a Les Films de Cannes à Bucarest este programată vineri, de la ora 19:00 la Cinema PRO, în prezența sărbătoritului ediţiei, Vlad Ivanov şi a cineastului Claude Lelouch.

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

Page 1 of 25012345...102030...Last »