Filmul de Piatră #12: Selecția Oficială!
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-de-piatra-12-selectia-oficiala/

44 de filme de scurt-metraj fac parte din selecţia Filmul de Piatra #12 – Camp Edition! Dintr-un număr-record de 210 filme înscrise în festival, criticul de film Flavia Dima şi directorul festivalului Andrei Dăscălescu au selecţionat cele mai bune filme de scurtmetraj din România şi Republica Moldova ale ultimului an.

Un articol de Petre Ivan|12 iulie 2019

Competiția din acest an a festivalului este structurată în 4 părți dedicate disciplinelor principale ale cinematografiei – ficțiune, documentar, experimental și animație – și conține 28 de filme de scurtmetraj, cu o creștere considerabilă a documentarelor și a filmelor experimentale față de anii trecuți.

11 dintre filmele din festival sunt filme de debut, iar două au fost realizate de cineaști din Republica Moldova.

În afara competiției regăsim nume precum Maria Popistașu și Alex Baciu, al căror film, Pescărușul, va rula în deschiderea festivalului alături de lungmetrajul Monștri. de Marius Olteanu, dar și Anton și Damian Groves cu Opinci, câștigător al premiului pentru Cel mai bun scurtmetraj la TIFF.18.

Tot în afara competiției vor fi prezente filme realizate de cineaști internaționali precum Lucile Hadžihalilović (De Natura, Berlinale Generation 2018), cineastă și parteneră creativă a faimosului regizor franco-argentinian Gaspar Noé și Pip Chodorov (Străinul), profesor universitar și apropiat colaborator al regretatului Jonas Mekas, ale căror filme au fost realizate într-un proiect derulat în satul românesc Slon.

În premieră, festivalul va conține un calup de filme ce abordează tema naturii în diverse moduri, o alegere curatorială prin care se integrează atât locația festivalului (campusul Tășuleasa Social), tema filmului de închidere, Wild Carpathia de Charley Ottley dar și o preocupare socială contemporană din ce în ce mai puternică: cea a prezervării mediului înconjurător.

Nu în ultimul rând, amatorii de senzații tari sunt așteptați la cea de-a treia ediție a Midnight Shorts, un calup de scurtmetraje 18+ în miez de noapte – iar părinții care optează să vină alături de cei mici la festival vor avea ocazia să se bucure de filmele jucăușe din secțiunea destinată copiilor, Pietricelele.

Lista completă a filmelor din selecția festivalului poate fi accesată aici.

În scurt timp, organizatorii vor anunța și selecția secțiunii speciale destinate videoclipurilor, al cărui câștigător se stabilește printr-un premiu al publicului.

Cea de-a 12-a ediție a festivalului de film de scurtmetraj Filmul de Piatra va avea loc între 25 și 28 iulie la campusul Tășuleasa Social din Piatra Fântânele, județul Bistrița-Năsăud. Alături proiecțiile de film, festivalul are în program concerte, masterclass-uri și activități în aer liber organizate de Tășuleasa.

#Concerte:
Robin and the Backstabbers
The Mono Jacks
Ada Milea & Vali Răcilă
Urma
Baba Dochia
Pinholes
iarba Fiarelor

#Tășu Special:
Scoala de Mers pe Munte, curs intensiv pentru viitori munțomani: https://bit.ly/2IJWEgO
Via Transilvanica, drumeție cu un super-ghid-surpriză!
Pădurea Pedagogică, tururi ghidate în pădurea interactivă de la Tășuleasa

#Festival Talks:
Întâlniri formale și informale cu membrii juriului: Vlad Eftenie, Iulian Tănase, Marius Olteanu, Judith State și Charlie Ottley
Întâlniri informale cu trainerii și membrii asociației Tasuleasa Social, discuții despre voluntariat, educație, ecologie și natură

Foto: Filmul de Piatră – facebook

07
/11
/14

CRONICĂ DE FILM Noul film al rusului Andrei Zviaghințev, „Leviathan”, este o alegorie despre puterea discreționară și impunisabilă, ale cărei victime, oamenii simpli, par a-și avea propria vină pentru lumea decăzută și damnată în care trăiesc.

07
/11
/14

La cererea publicului, șase filme din programul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de proiecții suplimentare la Cinema Elvira Popescu, între 13 și 16 noiembrie. Spectatorii vor putea viziona filmele: Winter Sleep, Leviathan, The Tribe, Maidan, Bridges of Sarajevo și La Jaula de Oro.

06
/11
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, “Patimile Mariei” se lansează vineri, 7 noiembrie, în cinematografele din București și alte 16 orașe.

05
/11
/14

În competiția de lungmetraj internațional a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme și animații, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Cinema Pro.

04
/11
/14

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.

03
/11
/14

Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Patria și Elvira Popescu, la cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Între 24 și 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiecții și dezbateri, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.