Filmul documentar PALAT PENTRU POPOR, din 15 noiembrie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-documentar-palat-pentru-popor-din-15-noiembrie-in-cinematografe/

ICON production anunţă premiera în cinematografe a documentarului PALAT PENTRU POPOR regizat de Boris Missirkov şi Georgi Bogdanov, ce va avea loc pe 15 noiembrie. Selectat în competiţia oficială DOK Liepzig anul trecut, filmul spune poveştile a cinci dintre cele mai emblematice şi mai reprezentative clădiri ale fostului bloc socialist.

Un articol de Liliana Matei|7 noiembrie 2019

Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Federației din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin sunt creaturi arhitectonice unice, construite cu mult curaj și cu un strop de nebunie pentru a le reaminti oamenilor de existența unei puteri absolute și a unui viitor luminos.

Fiecare dintre aceste clădiri este pe rând: cea mai înaltă, cea mai voluminoasă, are cel mai mare ceas din Europa, a fost construită folosind cea mai avansată tehnologie a timpului său. Toate reprezintă cele mai grandioase inițiative ale unor vremuri când binele colectiv era politică de stat. Acum, fiindcă epoca socialistă s-a terminat, a venit momentul să le dezvăluim secretele. Filmul explorează momente din viața contemporană a acestor palate prin ochii celor care au sau au avut de-a face în mod direct cu acestea: arhitecții care le-au construit, foștii și actualii lor administratori, sau oamenii obișnuiți care lucrează în ele zilnic.

PALAT PENTRU POPOR este o producție Agitprop (Bulgaria) în coproducție cu Filmtank (Germania) și ICON production (România).

„Mă bucur să aducem în cinematografe acest film. Înfățișează o frântură din istoria părții de lume în care trăim și pe care mi se pare important să o cunoaștem cât mai în detaliu. În același timp, filmul rememorează o epocă definită de contraste puternice, în care candoare și umorul reușesc să se strecoare de fiecare dată”, spune Velvet Moraru, coproducătorul filmului.

Până pe 15 noiembrie filmul va putea fi văzut în avanpremieră în cadrul UrbanEye Film Festival, joi, 7 noiembrie, de la ora 19:00 la Cinema Elvire Popesco din cadrul Institutului Francez din București.

Scenariul, regia și imaginea sunt semnate de Boris Missirkov și Georgi Bogdanov, montajul de Ema Konstantinova, iar sunetul de Momchil Bozhkov, bfsa. Producătorul filmului este Martichka Bozhilova, coproducători: Thomas Tielsch și Velvet Moraru.

Realizat în cooperare cu MDR, ARTE și în coproducție cu Televiziunea Națională din Bulgaria, cu susținerea Filmförderung Schleswig-Holstein, Creative Europe – Media Programme of the EU, Centrului Național al Cinematografiei Bulgaria, Centrului Național al Cinematografiei România, Televiziunea Română, The Group, în asociere cu SVT, PALAT PENTRU POPOR va putea fi văzut în premieră în cinematografe din 15 noiembrie. Filmul este distribuit în România de ICON production.

Mai multe detalii puteți găsi aici.

Parteneri media: Radio Guerrilla, Zile și nopți, Cinemagia, Ziarul Metropolis, MovieNews, AARC – All About Romanian Cinema, CineGhid, CineFan, LiterNet, The Institute, Radio România Cultural.

 

05
/08
/14

Filmul "Balanţa", de Lucian Pintilie, cu Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu şi Victor Rebengiuc, va fi proiectat, pe 21 august, la Institutul Cultural Român (ICR) din Viena, informează instituţia din capitala austriacă.

05
/08
/14

Echipa care anul acesta va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat de Dan Nuțu, va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, datorită susținerii Farmexim. Compania a susținut atelierul și anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

05
/08
/14

Lungmetrajul "Vânătoarea de spioni/ A Most Wanted Man", în care celebrul actor Philip Seymour Hoffman a jucat ultimul său rol principal, va fi proiectat, pe 17 august, în avanpremieră, în închiderea celei de-a 11-a ediţii a Festivalului International de Film Independent Anonimul din Capitală.

04
/08
/14

Într-o noapte de 4 spre 5 august, 1962, murea o actriță care n-are nevoie de nicio prezentare: Marilyn Monroe. În ultimul său interviu, spunea că „adevărata frumuseţe şi feminitatea nu pot fi create artificial şi n-au vârstă”.

02
/08
/14

De pe 8 până pe 23 august, Caravana Filmelor NexT se opreşte în parcuri, pe pajişti, în grădini sau pieţe centrale în opt oraşe din ţară. Spectatorii vor putea viziona în aer liber o parte din cele mai bune scurtmetraje văzute de-a lungul timpului în sălile de cinema în cadrul Festivalului de Film NexT.

02
/08
/14

Nu se întâmplă zilnic să stai într-o cameră luxoasă în hotelul Corinthia din Londra și să ți se aducă pe tavă vedete de la Hollywood, să le întrebi cam ce vrei tu, iar ele chiar să ți se răspundă. Îi aștept pe James Gunn, regizor, Dave Batista, Chris Pratt (Zero Dark Thirty), Vin Diesel (Fast and Furious), Zoe Saldana (Avatar), Karen Gillan, actori.

01
/08
/14

Prezentat în cadrul secțiunii competitive “Un certain regard” la Cannes 2014, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Asia Argento, “Incompresa”/ “Misunderstood”, va fi proiectat în premieră la Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, la București.

01
/08
/14

Moartea celebrului cascador Szobi Cseh i-a îndurerat pe actorii şi regizorii români care au aflat vestea în această dimineaţă. “A fost un artist adevărat, un camarad desăvârşit. Calcula totul exact. A făcut din profesia asta o adevărată artă", a spus Ion Besoiu, despre fostul său coleg.

31
/07
/14

Mai mulţi regizori de la Hollywood, între care Quentin Tarantino, Christopher Nolan şi JJ Abrams, vor să salveze ultima fabrică Kodak, ce produce peliculă pentru filme, informează online.wsj.com.

30
/07
/14

Actriţa Maria Dinulescu a declarat, marţi, la un eveniment organizat la Institutul Cultural Român, că nu şi-a dorit succes şi nu-l doreşte în continuare şi a afirmat că, dacă primeşte o audiţie şi trebuie să lucreze la ea, este ,,cea mai fericită", precizând că trăieşte ,,visul ei american".

29
/07
/14

CRONICĂ DE CARTE. Recent apărut la editura IBU Publishing, volumul „Un studiu al cinematografiei germane”, de Maggie Hoffgen, este o foarte utilă și la îndemână introducere în istoria și variațiile estetice și tematice ale uneia din cele mai spectaculoase și instabile cinematografii, din păcate puțin cunoscută de publicul larg din România.

29
/07
/14

 Evenimentul „Cinema în aer liber” se va desfăşura timp de şase săptămâni în perioada 5 august-14 septembrie, în Parcul Alexandru Ioan Cuza - Insula Pensionarilor (acces din str. Baba Novac), unde vor fi proiectate cele mai bune 12 filme europene şi de autor ale momentului, precum şi o selecţie de filme clasice îndrăgite şi apreciate de publicul cinefil.