Filmul documentar ‘Un secol pentru România’, lansat la ICR
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-documentar-un-secol-pentru-romania-lansat-la-icr/

Filmul documentar „Un secol pentru România”, care urmăreşte zece ţeluri pe care statul român le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, până la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Român (ICR). Preşedintele ICR, Andrei […]

Un articol de Andrada Văsii|22 ianuarie 2013

Filmul documentar „Un secol pentru România”, care urmăreşte zece ţeluri pe care statul român le-a avut de-a lungul ultimei sute de ani, până la a deveni pe deplin parte a Europei, produs de Televiziunea Română după un scenariu al istoricului Adrian Cioroianu, a fost lansat, luni, la sediul Institutului Cultural Român (ICR).

Preşedintele ICR, Andrei Marga, a apreciat colaborarea cu TVR drept importantă, exprimându-şi satisfacţia că istoricii contemporani sunt mereu prezenţi cu lucrări care lămuresc o serie de aspecte ale istoriei noastre.

„O expunere calificată a istoriei, o expunere pe film, este mult mai convingătoare”, a spus Marga, declarând că va „transfera acest film spre institutele ICR din străinătate şi din ţară”.

Adrian Cioroianu a precizat că filmul parcurge o perioadă care începe cu Războaiele Balcanice şi se sfârşeşte în contemporaneitate cu campania pentru aderarea în Uniunea Europeană.

„E un film care sper să vă placă, ce vine dintr-o preocupare de a pune în lumină această succesiune halucinantă de regimuri din ultimii 100 de ani”, a spus Adrian Cioroianu.

Potrivit lui Cioroianu, „istoria e mereu o inepuizabilă sursă de surprize”, acesta îndemnând la „a face ordine” în istorie, o istorie de care nu trebuie să ne fie niciodată ruşine.

Directorul Direcţiei Cooperare externă a ICR, Ştefan Popescu, a evidenţiat „meritul actorului de teren” al profesorului Cioroianu, care a fost şi ministru de Externe, având o cu totul altă perspectivă decât cea a istoricului.

Beatrice Comănescu, directorul TVR Internaţional, a spus că DVD-ul va putea fi vândut, fiind util pentru copiii care vor să cunoască istoria, dar şi pentru adulţi.

„Este un film deopotrivă didactic, dar şi comercial, în care Adrian Cioroianu povesteşte istoria cu multă dragoste”, a spus Comănescu, exprimându-şi speranţa că TVR şi Adrian Cioroianu vor continua acest film.

„Un secol pentru România” arată drumul pe care ţara noastră l-a parcurs în ultima sută de ani până la a deveni pe deplin parte a Europei.

Pe parcursul a 50 de minute, istoricul Adrian Cioroianu călăuzeşte spectatorii în parcurgerea ultimilor 100 de ani de istorie a României, drum marcat prin 10 priorităţi naţionale ale secolului, printre care se numără: succesiunea de evenimente premergătoare formării României Mari, tensiunile politice de la mijlocul secolului XX, desfăşurarea celui de-al Doilea Război Mondial, consolidarea comunismului, precum şi contextul internaţional care a influenţat situaţia României.

„Acest drum n-a fost simplu şi nici uşor. De la începutul secolului al XX-lea şi până azi, România a avut mereu priorităţi. Uneori, ele au fost expresia directă a dorinţei românilor; alteori aceste priorităţi au fost impuse din afară, în cadrul unui joc de forţe pe care de regulă îl numim ‘geopolitică’. Românii, dintotdeauna, au consumat excesiv de multă energie în polemicile lor interne. Totuşi, în faţa unor priorităţi naţionale acceptate de toţi, ei ştiu să se mobilizeze bine şi cu entuziasm”, afirmă Cioroianu.

Documentarul „Un secol pentru România”, care a putut fi urmărit pe TVR 1 la 1 Decembrie 2012, cu ocazia Zilei Naţionale, este cea mai recentă producţie a Televiziunii Române, având prezentarea, scenariul şi lectura asigurate de Adrian Cioroianu, realizatori fiind Irina Ifrimache şi Irina Negaru Lazăr.

După lansarea de la Bucureşti, care va fi itinerată la Iaşi şi Cluj-Napoca, filmul va fi pus la dispoziţia ambasadelor României şi centrelor culturale româneşti din întreaga lume. Filmul va fi prezentat şi în cadrul ediţiei de anul acesta a Salonului de la Carte de la Paris, la care România este ţară invitată de onoare.

Lansarea prefaţează conferinţa cu tema „Constituirea României Moderne” susţinută de acad. Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, care va inaugura miercuri ciclul Conferinţelor ICR.

Sursa: Agerpres

08
/12
/16

Un tablou al pictorului belgian James Ensor, "Squelette arrętant masques" ("Schelet oprind măștile"), a fost achiziționat, miercuri, pentru suma de 7,4 milioane de euro, un record mondial pentru o lucrare a artistului, în cadrul unei vânzări organizate de casa de licitații Sotheby's la Paris

07
/12
/16

A fost o vreme când ideea de a te cultiva, de a înţelege arta în accepţia ei cea mai diversă, apoi de a colecţiona opere de valoare şi a le expune îi cuprinsese şi pe români. Între aceştia, Anastisie Simu, de obârşie balcanică, cu proprietăţi bine gospodărite în judeţele Teleorman şi Brăila, decide, în 1910, să întemeieze un muzeu.

07
/12
/16

„La UNTEATRU, luna decembrie e o lună ca oricare altă. Tot cu cadouri, tot cu mult teatru, cu multă muzică, tot cu bucurie și amintiri minunate. Sperăm că ultima lună din an să fie plină de daruri din care să facem și noi parte. Fă-ți cadou o experiență!” - iată provocarea lansată de Andreea și Andrei Grosu, regizori și fondatori UNTEATRU.

07
/12
/16

Proiecția filmului „Biserici de lemn din România – un documentar”, va avea loc joi, 15 decembrie, de la ora 12, la Cinemateca Eforie din București. Filmul se proiectează în cadrul celei de-a XI-a ediții a IPIFF – „Festivalul Indie al Producătorilor de Film Independenți”.

07
/12
/16

Anul 2099, toamna târziu, la o şcoală din Bucureşti (în continuare capitala României, cele mai apropiate capitale ale unor state vecine sunt Viena şi Moscova) mai mulţi adolescenți discută, la ora de istorie, despre eroii neamului din ultimele două secole.

06
/12
/16

Iubitorii de carte sunt invitați în această seară (5 decembrie), de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului “Inocenţii” de Ioana Pârvulescu. Alături de autoare vor fi prezenţi: Adriana Bittel, Tania Radu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu şi Lidia Bodea. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

06
/12
/16

Pentru a celebra aniversarea a 60 de ani de existenţă, Comisia Naţională a României pentru UNESCO organizează proiectul „Porţi deschise la CNR UNESCO”. În cadrul acestuia, se vor desfăşura, la sediul din str. Anton Cehov nr. 8, până pe 15 decembrie, o serie de evenimente care să aducă în atenţia publicului rolul UNESCO în promovarea colaborării între naţiuni prin cultură, educaţie, ştiinţă, comunicare şi informare.

06
/12
/16

Audiția Națională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenților din ultimul an de studiu (anul III – Licență; anii I și II – Master) și absolvenților Facultăților de Teatru din toată țara. Nu există condiții restrictive referitoare la statutul profesional - angajat, independent etc.

06
/12
/16

Asociația de părinți PRO MUSICA „Tudor Ciortea”, în colaborare cu Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, organizează vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala PATRIA din Brașov, concertul caritabil intitulat „Muzică de poveste”.

06
/12
/16

Un șir de premiere cu piese de notorietate, puse în scenă de regizori și scenografi de prima mână, cu o trupă de prestigiu, mult întinerită în ultima vreme, la care se adaugă o mulţime de manifestări culturale ”parateatrale”, fac din finalul acestui an la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale" din Bucureşti o perioadă efervescentă.

06
/12
/16

Trei lucrări semnate de Cristian Lolea, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn vor fi interpretate de Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert care îmbină clasicismul vienez cu creația contemporană. Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, miercuri, 7 decembrie 2016, de la ora 19.00, la Sala Radio. Solistă este violonista Cristina Anghelescu.

06
/12
/16

Vineri, 9 decembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bdul Regina Elisabeta 38), va avea loc o întîlnire cu John Simenon, fiul celebrului și îndrăgitului creator al lui Maigret, Georges Simenon.