Filmul „Insula”, de Anca Damian, are premiera românească la TIFF
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-insula-de-anca-damian-are-premiera-romaneasca-la-tiff/

După un circuit festivalier bogat început în competiţia festivalului Rotterdam IFF, cel mai recent lungmetraj al Ancăi Damian, animaţia muzicală „Insula”, îşi anunţă premiera românească la TIFF, unde va rula pe 22 şi 24 iunie.

Un articol de Ziarul Metropolis|22 iunie 2022

Premiera va fi însoțită de expoziția de realitate augmentată „În căutarea Paradisului A.R.”, organizată la Muzeul de Artă din Cluj.

Tot în luna iunie a avut loc și premiera franceză a filmului, prezentat în competiția principală la Festivalul Internațional de animație de la Annecy, în săptămâna 13-18 iunie 2022.

Prin expunerea unor probleme presante ale contemporaneității, „InsulaAncăi Damian readuce la viață o lucrare clasică printr-o nouă abordare.

Inspirat din piesa de teatru cu același nume a lui Gellu Naum, „Insula” este o comedie suprarealistă bazată pe interpretarea poveștii lui Robinson Crusoe. Filmul ni-l prezintă pe Robinson în ipostaza unui doctor care se retrage pe o insulă, una populată de imigranți, activiști și garda de coastă. Friday este în această interpretare un naufragiat, singurul care supraviețuiește unui drum pe mare din Africa spre Italia. Pornind de la această premisă, proiectul se desparte de narațiunea convențională pentru a aduce în prim-plan subiecte sociale curente, cum ar fi migrația, ecologia, alienarea, prin folosirea poeziei vizuale și a simbolismului. Atât Robinson cât și Friday, confruntați cu o lume în derivă, pornesc, fiecare în felul său, în căutarea Paradisului. Dacă pentru Robinson căutarea este o călătorie imaginară, Friday este acela care va încerca crearea Paradisului pe Pământ.

„Aflat la intersecția artelor (literatura, teatru, muzică, arte vizuale, coregrafie), filmul „Insula” are un univers imersiv care incită să fie perceput, nu numai privit. Prin expoziția de realitate augmentată spectatorul experimentează căutarea Paradisului alături de personajele filmului, devenind el însuși parte din univers” – a declarat Anca Damian.

„În căutarea Paradisului A.R.” este expoziția care însoțește lansarea filmului și propune o intervenție imersivă în universul Insulei, precum și o nouă citire a subiectului prin prisma realității secolului 21, folosind instrumente și medii specifice acestuia.

După premiera de la Cluj, expoziția va fi prezentată în toamnă și la Institutul Goethe din București, marcând intrarea filmului „Insula” în cinematografe.

Expoziția este realizată cu sprijinul George – primul banking inteligent și este prezentată în premieră în cadrul Transilvania International Film Festival, precum și într-un format capsulă la Festivalul Internațional de animație de la Annecy.

Expoziția„În căutarea Paradisului A.R.” este un proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional – AFCN*.

O co-producție româno-franco-belgiană, „Insula” a avut premiera europeană la Festivalul Internațional de Film Rotterdam, unde a rulat în competiția Big Screen, urmată de proiecții în selecțiile Goteborg International Film Festival, Black Movie Film Festival, Dublin IFF, Hong Kong IFF, Festival Internacional de Cine de Cartagena de Indias FICCI, Anima Film Festival Bruxelles, Flying Broom International Women’s Film Festival, FIKAM Meknes, Gualadajara International Film Festival. Premiera mondială a filmului a fost la Busan IFF.

Anca Damian a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică în București, unde s-a specializat în imagine de film și mai târziu a obținut un doctorat în Artă, cinematografie și media. A lucrat ca regizoare, scenaristă și producătoare la mai multe lungmetraje și animații. Filmografia ei include „Întâlniri încrucișate” (2008), „Crulic – drumul spre dincolo” (2011), „O vară foarte instabilă” (2013), „Muntele Magic” (2015), „Moon Hotel Kabul” (2018) și „Povestea fantastică a Maronei” (2019). Filmele ei au fost distribuite internațional și au fost premiate în numeroase festivaluri, inclusiv cu Premiul Cristal pentru cel mai bun lungmetraj la Annecy, Premiul pentru Regie la Festivalul de film de la Varșovia, Miranda International Award la Madrid, Premiul Audentia oferit de Eurimages și nominalizare la European Film Awards.

Insula” este cel de-al șaptelea lungmetraj al regizoarei, iar „În căutarea paradisului A.R.” marchează primul ei proiect new media.

*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

30
/12
/13

Conform uni studiu făcut de cercetătorii americani de la Universitatea din Notre Dame, Indiana, filmele sentimentale au o influenţă mai mare asupra opiniilor politice ale unei persoane decât ştirile şi campaniile electorale. Conform studiului efectuat asupra unui grup de persoane.

29
/12
/13

În ultimii ani, divertismentul programelor de Revelion a cunoscut o devalorizare brutală, spre resemnarea telespectatorilor din vechea gardă. Ziarul Metropolis vă propune un Top 10 scheciuri celebre de la „Revelioanele de altădată”. Astăzi, pozițiile 7-10 ale clasamentului, iar mâine și poimâine, locurile 1-6.

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.