Filmul lui Radu Muntean, preferatul criticilor de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-lui-radu-muntean-preferatul-criticilor-de-la-cannes/

“Un etaj mai jos”, de Radu Muntean, se numără printre filmele preferate de criticii de la Festivalul de la Cannes, pelicula aflându-se pe prima poziţie în clasamentul intermediar al FIPRESCI (Federaţia Internaţională a Criticilor de Film), în secţiunea sa, cu 3,88 stele.

Un articol de Petre Ivan|21 mai 2015

Pelicula lui Radu Muntean a avut premiera mondială pe 14 mai, în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Juriul criticilor FIPRESCI acordă anual trei premii, pentru câte un film din fiecare secţiune internaţională – competiţie, Un Certain Regard şi Quinzaine des Realisateurs.

Criticii de film sunt invitaţi să acorde peliculelor din cele trei secţiuni menţionate mai sus de la 1 la 5 stele, cinci stele urmând să fie acordate celui mai bun film.

Nu numai criticii de film, ci şi presa internaţională laudă noul lungmetraj al lui Radu Muntean. Despre “Un etaj mai jos” au avut cuvinte de laudă mai toate marile publicaţii ale lumii, de la Variety, Screen International şi The Hollywood Reporter până la Le Monde, Positif şi Le Figaro.

Despre “Un etaj mai jos”, editorii The Hollywood Reporter spun că este o peliculă “puternică, tăioasă şi revoluţionară”, în timp ce Variety scrie că “este un anti-thriller captivant”.

“O dilemă a unui martor la o crimă. Restul este de văzut în film”, a declarat Radu Muntean despre filmul său, pentru MEDIAFAX, pe 16 aprilie, după ce organizatorii Festivalului de la Cannes au anunţat competiţia secţiunii Un Certain Regard.

“Cred că este locul unde îţi doreşti ca filmul tău să aibă premiera, probabil este cel mai important festival din lume şi funcţionează ca un instrument de marketing. Filmul va fi văzut, va fi probabil vândut, dar, în principal, va fi văzut de publicul cinefil, nişa aceasta tot mai mică a iubitorilor de film”, a mai spus Radu Muntean.

Filmul regizat de Radu Muntean a obţinut, în 2013, un credit de 921.000 de lei la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC), regizorul spunând că la bugetul lungmetrajului au participat şi o serie de cofinanţatori din România.

De asemenea, Radu Muntean a spus că “Un etaj mai jos” este o coproducţie Germania/ Franţa/ Suedia, completând că este un lungmetraj cu un “buget mediu”.

Teodor Corban şi Iulian Postelnicu sunt actorii care deţin rolurile principale, filmul având un scenariu scris de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu.

Filmul “Un etaj mai jos” va fi lansat anul acesta în cinematografe.

Secţiunea Un Certain Regard face parte din selecţia oficială a Festivalului de la Cannes, având loc în paralel cu competiţia oficială. Secţiunea a fost introdusă în 1978, de fostul preşedinte al Festivalului de la Cannes Gilles Jacob. În fiecare an, secţiunea

Un Certain Regard prezintă o serie de filme cu viziuni şi stiluri diverse, originale şi diferite, care caută recunoaştere internaţională.

Cea de-a 68-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes are loc în perioada 13 – 24 mai. Juriul competiţiei oficiale este prezidat de cineaştii americani Joel şi Ethan Coen.

Juriul secţiunii Un Certain Regard este prezidat de actriţa şi regizoarea Isabella Rossellini, iar cel al secţiunii Cinéfondation şi pentru scurtmetraje, de regizorul mauritan Abderrahmane Sissako.

Foto: Radu Muntean, Un etaj mai jos – cinemagia

23
/09
/20

OPINIE Prea puținele recompense juste acordate la Gala Premiilor Uniunii Cineaștilor din România, ediția 2020, nu pot șterge senzația generală că un astfel de eveniment este mai puțin despre recunoașterea valorii reale, cât mai ales despre a mulțumi pe cât mai mulți, în special dintre cei apropiați de UCIN.

18
/09
/20

Cel mai nou cinematograf de tip multiplex din România a fost inaugurat de Cineplexx pe 16 septembrie la Târgu-Mureș, în prezența unui public nerăbdător să-și vadă vadă filmele preferate pe marele ecran. Locația nou deschisă reprezintă cea de-a cincea investiție făcută de companie în România într-un singur an de la intrarea pe piața locală.

17
/09
/20

A 12-a ediție KINOdiseea – Festivalul de Film pentru Publicul Tânăr are loc în București, în perioada 17 septembrie–11 octombrie 2020, și aduce pe marile ecrane din aer liber cele mai noi filme pentru copii, dar numai bune pentru o seară petrecută cu întreaga familie.

09
/09
/20

Pentru a sărbători cea de-a 5-a ediție, organizatorii festivalului Película au pregătit o călătorie cinematografică specială: 21 de producții din 8 țări din America Latină (Argentina, Brazilia, Bolivia, Chile, Columbia, Mexic, Peru și Uruguay), cărora li se alătură 2 titluri din Spania.

Pagina 1 din 27112345...102030...Ultima »