Filmul românesc a revenit în forţă la Chişinău
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-romanesc-a-revenit-in-forta-la-chisinau/

Ediţia din 2021 a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care s-a desfăşurat între 7 şi 10 octombrie, a avut un program mai bogat ca oricând. Invitatul special a fost actorul Ion Sapdaru, originar din Republica Moldova.

Un articol de Ionuţ Mareş|12 octombrie 2021

Am aşteptat cu mare nerăbdare să revin la Chişinău pentru Zilele Filmului Românesc, după ce ediţia de anul trecut a festivalului s-a desfăşurat online.

Ediţia din 2021 a ZFR Chişinău, care a avut loc între 7 şi 10 octombrie, în principal la Cinematograful Odeon din centrul capitalei Republicii Moldova, dar şi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP), a avut un program mai bogat ca oricând.

În mare măsură, asta se explică prin abundenţa de filme româneşti care au avut premiera în cinematografe în acest an, după un 2020 în care sălile au fost mult timp închise. Am avut de unde alege în acest al şaselea an de când mă ocup de program.

Aşa se face că ediţia a şaptea a propus publicului cinefil moldovean, în secţiunea Filme noi, nu mai puţin de opt titluri recente, un record.

Patru sunt realizate de cineaşti consacraţi, premiaţi la mari festivaluri: „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, şi „Berliner” (2020), de Marian Crişan.

Iar patru aparţin unei noi generaţii de regizori, extrem de promiţători şi de diferiţi în stiluri şi preocupări. Două sunt debuturi, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu, şi „#dogpoopgirl” (2021), de Andrei Huţuleac. Iar două sunt realizate de cineaşti aflaţi la al doilea lungmetraj: „Neidentificat” (2020), de Bogdan George Apetri, şi „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020), de Bogdan Theodor Olteanu.

Tradiţionala secţiune Focus i-a fost dedicată actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru, care a debutat în cinema odată cu apariţia Noului Val şi care a colaborat cu o mare parte a regizorilor reprezentativi ai generaţiei post-2000, făcând roluri memorabile. În afara celui mai nou film în care joacă, „Berliner”, programul a mai cuprins două mari realizări ale ultimilor 20 de ani, „A fost sau n-a fost?” (2006), celebrul debut al lui Corneliu Porumboiu, şi „California Dreamin` (Nesfârşit)” (2007), marele film al regretatului Cristian Nemescu.

În secţiunea Retro l-am omagiat pe Lucian Bratu, un cineast important pe care publicul de la Chişinău l-a putut descoperi prin două filme-reper ale carierei sale: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966) şi „Angela merge mai departe” (1981).

Pentru publicul cinefil tânăr am avut primul lungmetraj românesc pentru copii realizat după 1989, „Străjerii” (2018), de Liviu Mărghidan.

De asemenea, ne-am bucurat să putem continua parteneriatul cu UNATC şi AMTAP, prin proiectarea mai multor scurtmetraje studenţeşti de arhivă, digitalizate recent prin ambiţiosul proiect intitulat Arhiva activă. Studenţii de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chişinău au putut descoperi scurtmetraje studenţeşti româneşti din perioada `60-`80, unele fiind realizate de mari regizori precum Mircea Daneliuc, Dan Piţa, Radu Gabrea sau Mircea Veroiu.

Invitaţii ediţiei a şaptea a ZFR Chişinău au fost regizorii Marian Crişan, Ruxandra Ghiţescu şi Andrei Huţuleac şi actorii Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan, Marina Palii şi Bogdan Farcaş.

 

***

Zilele Filmului Românesc sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova, prin regizorul Dumitru Grosei, și casa de producţie Rova Film din România, prin regizorul Marian Crișan.

Evenimentul a fost sprijinit de: Ministerul Culturii din Republica Moldova, Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunea Cineaştilor din România.

Partenerii instituţionali au fost Arhiva Naţională de Filme din România, Moldova Film, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” de la Bucureşti şi Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova.

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.