Filmul românesc strălucește la Berlinală: Cristi Puiu a câștigat Premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea Encounters
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-romanesc-straluceste-la-berlinala-cristi-puiu-a-castigat-premiul-pentru-cel-mai-bun-regizor-la-sectiunea-encounters-cu-malmkrog/

Pentru filmul „Malmkrog”, Cristi Puiu a fost distins sâmbătă seară cu Premiul pentru cel mai bun regizor la secţiunea Encounters, în cadrul ceremoniei de gală a celei de-a 70-a ediţii a Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Un articol de Liliana Matei|1 martie 2020

Este pentru a doua oară când prestigiosul eveniment îi acordă regizorului român recunoașterea internațională după Ursul de Aur pentru scurtmetraj din 2014. Filmul Malmkrog este și cea mai provocatoare producție semnată de Cristi Puiu până în prezent, „un film european uriaș, de-a dreptul eroic” cum îl descrie presa internațională.

Premiul a fost ridicat de actorul Frédéric Schulz-Richard, care interpretează rolul principal din film.

Malmkrog a avut premiera internațională în cadrul secțiunii Encounters a Berlinalei, fiind proiectat chiar în deschidere, și a intrat în competiție cu alte 14 filme din întreaga lume. Despre Encounters, directorul artistic al festivalului, Carlo Chatrian, a declarat că reunește filme care „își asumă provocarea de a contura o lume, mai degrabă decât a o reproduce”. Considerat deschizătorul de Noul Val în cinematografia românească, regizorul Cristi Puiu a fost primit călduros la Berlin.

Presa internațională a titrat despre Malmkrog: „marele film al festivalului” (Nuovo Cinema Locatelli), „un film de o seriozitate aproape intimidantă” (Screen Daily), „o capodoperă plină de intensitate” (Cultured Vultures) și a punctat radicalismul demersului original apropiat de cinema-ul anilor ’70, lăudând în egală măsură picturalitatea filmului regizat de Cristi Puiu.

Este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului: o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu). „O interogare asupra cinematografiei și memoriei ” – așa cum declară regizorul Cristi Puiu –, Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Din distribuție fac parte: Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot și István Téglás.

Malmkrog este o coproducție România, Serbia, Elveția, Suedia, Bosnia și Macedonia de Nord.

Foto: Sorin Nainer

 

17
/01
/24

Din 16 ianuarie, filmul Klaus & Barroso, cu Cosmin „Micutzu” Nedelcu și Adrian Nicolae rulează în cinematografele din toată țara, distribuită de Forum Film. În Republica Moldova filmul va rula din 18 ianuarie, pe ecranele Cineplex.

16
/01
/24

16 ianuarie, 2024 - Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care sărbătorește și recompensează realizările cinematografiei românești, va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

16
/01
/24

Asteroid City, cel mai recent film al lui Wes Anderson, în care joacă Jason Schwartzman (The French Dispatch, The Grand Budapest Hotel), Scarlett Johansson (Black Widow, Jojo Rabbit) și Tom Hanks (Elvis, News of the World), va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime începând din 20 ianuarie.

16
/01
/24

Seria ISTORII se va desfășura în perioada 15 - 30 ianuarie la Cinema ARTA, pe strada Universității nr. 3. Publicul are șansa să descopere în această perioadă, în fiecare zi de marți, o selecție de filme (scurtmetraje sau lungmetraje) curatoriate pentru a deschide conversații despre modul în care istoria este construită și transmisă cu ajutorul limbajului, imaginilor, semnelor și conceptelor.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

05
/01
/24

Rebel Moon este un adevărat eveniment în universul producțiilor SF și de fantezie și rodul unor eforturi de decenii. În plus, lungmetrajul poartă semnătura lui Zack Snyder, cineastul din spatele filmelor 300 - Eroii de la Termopile, Man of Steel: Eroul și Armata celor morți.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.