Filmul SCARA, inspirat din povestea reală a unui actor român, victimă a Mineriadei, are premiera la TIFF 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-scara-inspirat-din-povestea-reala-a-unui-actor-roman-victima-a-mineriadei-are-premiera-la-tiff-2021/

SCARA va avea avanpremiera la TIFF, pe 30 şi 31 iulie, în cadrul Zilelor Filmului Românesc şi în prezenţa echipei, iar din toamnă va putea fi urmărit în cinematografele din toată ţara.

Un articol de Petre Ivan|21 iulie 2021

SCARA este al doilea lungmetraj al regizorului Vlad Păunescu. Filmul spune povestea lui Andrei, un tânăr venit din provincie la București unde ajunge unul dintre cei mai cunoscuți actori ai generației sale, iar apoi o figură marcantă a Revoluției Române și a evenimentelor din jurul Mineriadelor. Concentrat pe evoluția spirituală a eroului rebel, SCARA reproduce impecabil o epocă: din culisele unui spectacol de teatru legendar al anilor ’80 (Karamazovii, Teatrul Nottara, București), până la presiunea constantă a regimului asupra românilor și la iluzia democrației de după Revoluție. Distribuția filmului este condusă remarcabil de Eduard Trifa, căruia i se alătura și alți actori tineri ca Ana Maria Guran sau Voica Oltean, dar și actori consacrați ca Horațiu Mălăele, Dragoș Galgoțiu (regizor de teatru, aflat la primul rol în film), Ioana Crăciunescu, Alin Panc sau Nicodim Ungureanu.

Eduard Trifa este actor al Teatrului Odeon din București, unde a debutat în rolul Hamlet (r. Dragoș Galgoțiu). Pe scenele din București s-a remarcat și în spectacolul „Medea’s Boys” (r. Andrei Măjeri) la Teatrul Apollo111, și a fost unul dintre actorii selectați în programul „10 pentru Film” la TIFF 2017. E absolvent al Facultății de Teatru și Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca. SCARA este primul lungmetraj în care joacă rolul principal.

Scenariul filmului este semnat de Constantin Chelba și Vlad Păunescu, scenografia de Sorin Dima, iar costumele de Oana Păunescu. Operatorul filmului este Alex Sterian.

Vlad Păunescu, regizorul SCARA:

Filmul este inspirat din fapte și întâmplări reale derulate pe parcursul a zece ani, ce cuprind trei momente de răscruce din istoria recentă a României. O poveste care disecă viața în profunzime, o punte între trecut, prezent și proiecția într-un viitor de mult așteptat. Andrei, personajul principal, este un rebel care își estompează răbufnirile, la început în alcool, apoi în viața de familie și, în cele din urmă, în credință. Arhitectura emoțională a personajului principal este transpusă cinematic prin lupta cu propriul ego – o lupta crâncenă și fără sfârșit, cu noi provocări, revelații și mai ales îndoieli existențiale.

Programul proiecțiilor va fi anunțat pe pagina de Facebook a filmului, dar și pe pagina de Instagram.

Vlad Păunescu, unul dintre cei mai mari producători de film din România, cu peste 100 de filme internaționale, a pus în 1992 bazele primului studio de film profesionist din ţara noastră: Castel Film Studios. A câștigat numeroase premii naționale și internaționale. A fost director de imagine pentru 17 filme româneşti de referinţă, premiate la Festivalurile Internaţionale de film de la Manila, Moscova, Berlin şi Toronto; Vlad Păunescu a debutat ca regizor cu filmul “Live” în 2015, producție ce s-a bucurat de recunoaştere internaţională la 14 Festivaluri din întreaga lume.

Scara este o producție Castel Film, realizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Distribuit de Transilvania Film.

 

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.