Filmul „The Crossing“, marele câştigător de la Los Angeles Cinema Festival of Hollywood, va fi proiectat la Palatul Parlamentului
https://www.ziarulmetropolis.ro/filmul-the-crossing-marele-castigator-de-la-los-angeles-cinema-festival-of-hollywood-va-fi-proiectat-la-palatul-parlamentului/

Proiecţia filmului „The Crossing“ va avea loc miercuri, 29 mai, de la ora 14.00, în Sala Brâncuşi a Palatului Parlamentului României.

Un articol de Andrada Văsii|28 mai 2013

Proiecția filmului „The Crossing“ va avea loc miercuri, 29 mai, de la ora 14.00, în Sala Brâncuşi a Palatului Parlamentului României.

Filmul de scurtmetraj „The Crossing“  va fi proiectat în cadrul Salonului Național al Artelor 2013  „Temeiuri – Muzica Elementelor Primordiale“, Bucureşti, Palatul Parlamentului. Acesta va fi dublat de o expoziție cu fotografii din timpul filmărilor.

O frântură de istorie

Povestea filmului începe în 1944, când doi transmisioniști ai Armatei Române se pierd în spatele liniilor inamice. Cei doi soldați pornesc într-o cursă contra cronometru pentru a ajunge la punctul de întâlnire cu plutonul. Înaintarea lor este încetinită când unul dintre ei este afectat de probleme de sănătate stranii.

INFO

Un film cu Boris Gaza şi Toma Cuzin. Filmul poartă semnătura lui Cristian Plesh şi are la bază scenariul lui Victor Dragomir. „The Crossing“ este o producție UNATC. Proiecţia este organizată de UNATC, Asociaţia MARELE ECRAN si ATELIER.

Scurtmetrajul a fost marele câștigător al Los Angeles Cinema Festival of Hollywood 2012, cu 6 premii acordate:

Cel mai bun Actor în rol principal – Boris Gaza
Cel mai bun Regizor- Cristian Plesh
Cel mai bun Scurtmetraj
Cel mai bun Film studențesc
Cel mai bun Design de producție
Cel mai bun Design de costume

Printre laureații din trecut ai acestui festival se numără şi Jean Reno, Cybill Shepherd sau Ed Harris. Scurtmetrajul a rulat și a fost premiat în cadrul mai multor festivaluri de profil din Statele Unite:  „Grand Jury Prize“ la Utah Arts Festival, Finalist în Angelus Student Film Festival şi „The Silver Award“ la California Film Festival.

Cine sunt organizatorii evenimentului

Asociaţia Marele Ecran din Timişoara îşi propune promovarea filmului de artă românesc, european şi de pretutindeni, ca alternativă la industria cinematografului de consum. Organizatori ai Zilelor Filmului Alb-negru German, parteneri tradiţionali ai Institutelor Culturale Francez şi German, afiliaţi la Asociaţia Timişoara Capitală Culturală. Susţin aprig ideea înfiinţării unei cinemateci permanente la Timişoara.

Boris Gaza este actor profesionist de teatru şi film, de expresie română, germană şi engleză. Experiența sa cumulează 15 ani de scenă, platouri de filmare, o bogată participare festivalieră şi numeroase ateliere de arta actorului – în România, Europa şi Statele Unite ale Americii. În prezent este impresariat de către agenţia berlineză FRANK SPLANEMANN (www.splanemann.de) membră a Uniunii Agenţiilor Germane.

Formarea sa a fost puternic marcată de munca cu regizorul Victor Ioan Frunză şi de experienţa specializării profesionale la Berlin. De asemenea, a fost influenţată de întâlnirea cu creatori precum Andrei Şerban, Nikolaus Wolcz sau Radu Gabrea.

În 2001 a fondat laboratorul de arta actorului ATELIER 1. Acesta este în primul rând un spaţiu dedicat experimentului cu meşteşugul actoricesc, pornind de la ideea că actorul îşi este sieşi instrument, iar tehnica sa de studiu şi de evoluţie profesională este una deosebită. Alte puncte de referinţă sunt nevoia de a împărtăşi meseria cu ceilalţi breslaşi şi cea de a cerceta dincolo de şabloane şi matriţe arta actorului în mişcare, vie.

Foto credit: The Crossing

29
/06
/14

CRONICĂ DE FILM Realizat de Guillaume Canet, actor francez tentat ocazional de regie, „Blood Ties” („Legături de sânge”) se înscrie în categoria unei posibile nișe de retro-cinema, tot mai frecventată în ultimii ani. Nu este o plecăciune în fața unui anumit regizor, cât a unui gen și stil clar asumate, la modă odată.

27
/06
/14

Lungmetrajul "Quod Erat Demonstrandum", de Andrei Gruzsniczki, a fost selectat în secţiunea Variety Critics' Choice: Europe Now! a celei de-a 49-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din Cehia, informează site-ul oficial al evenimentului.

27
/06
/14

Sibiul, cea mai aclamată destinație turistică românească în presa internațională din ultimii ani, menționat în prestigioasa publicație Huffington Post, este subiectul celui mai nou film și al unei inedite colecții de fotografii realizate de Dumitru Budrala, unul dintre antropologii de marcă din România și din Europa.

25
/06
/14

Proiectul Cinema-Edu aduce limbajul artistic al cinematografiei în vocabularul fiecărui licean. Pe parcursul a șase luni de proiecții, elevii învață să aprecieze filmele de artă și, mai ales, să înțeleagă formele sale de vizionare.

25
/06
/14

Lungmetrajul "Kira Kiralina", regizat de Dan Piţa, o adaptare după romanul omonim scris de Panait Istrati, va intra în cinematografele din România pe 5 septembrie. Pelicula îi are în distribuţie pe Iulia Dumitru, Iulia Cîrstea, Corneliu Ulici, Ștefan Iancu, Mircea Rusu, Florin Zamfirescu, Andrei Runcanu şi Ovidiu Niculescu.

24
/06
/14

Sâmbătă aceasta, pe 28 iunie, Grădina Botanică din Bucureşti se transformă în cinema outdoor şi se pregăteşte pentru cel mai mare picnic nocturn din capitală. Nu orice fel de picnic, ci unul cu scurtmetraje premiate la marile festivaluri ale lumii, poveşti cinematografice care vor pune la încercare imaginaţia cinefililor bucureșteni între 21:00 și 5 dimineaţa.

22
/06
/14

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE. Debut în regie al directorului de imagine Nicolae Mărgineanu, „Un om în loden” (1979) este un mai mult decât onorabil film polițist, vizionabil și astăzi, în pofida a două mari ghiulele propagandistice care îl trag în jos.

21
/06
/14

Cea de-a XI–a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL se desfăşoară în acest an, în mod excepţional, în Bucureşti, în perioada 12-17 august, păstrând atmosfera din Deltă şi ideea de a te îndepărta de “betoanele urbane” ca să vezi filme bune într-o atmosferă specială.

20
/06
/14

CRONICĂ DE FILM. Cel mai recent lungmetraj de ficțiune al surprinzător de prolificului regizor Radu Gabrea, „O poveste de dragoste, Lindenfeld”, este ca o creatură împăiată: de la distanță pare un film promițător, dar, privit de aproape, lipsa naturaleții și a ritmului lasă o impresie pregnantă de dezamăgire.