Filosofie şi imaginaţie în „Black Mirror”
https://www.ziarulmetropolis.ro/filosofie-si-imaginatie-in-black-mirror/

THE VR CINEMA (Veranda Mall, str. Ziduri Moşi, Bucureşti), unul dintre primele cinematografe de realitate virtuală din lume şi primul din România, va găzdui pe 25 ianuarie o dezbatere despre filosofia tehnologiei şi imaginaţie, pornind de la serialul Black Mirror. Acest eveniment se înscrie în seria de iniţiative La nuit des idées a Institutul Francez. 

Un articol de Petre Ivan|18 ianuarie 2018

Black Mirror este serialul SF produs de Netflix, la sfârşitul anului trecut fiind lansat cel de-al patrulea sezon. Debutând cu un episod în tema Star Trek, seria a făcut furori în rândul publicului, explorând anxietăţile lumii moderne precum tehno-paranoia în 6 poveşti pline de suspans.

Dezbaterea organizată în cinematograful VR din Veranda Mall îi are ca invitaţi pe Radu Uszkai, doctor în filosofie, cu o teză despre etica proprietăţii intelectuale şi a file sharingului, ce predă în prezent la ASE Bucureşti, şi Constantin Vica, Lector univ.dr. al Universităţii din Bucureşti, cu o teză de filosofie practică în domeniul internetului şi al tehnologiei web. Ambii sunt cercetători în cadrul Centrului de Cercetare în Etica Aplicată.

Pornind de la ultimul sezon al serialului satiră science fiction Black Mirror, discuţia va aborda aspectele etice ale tehnologiilor emergente.

Accesul la evenimentul de pe data de 25 ianuarie se face gratuit, pe baza înscrierii prealabile. Rezervările pentru vizualizări se pot face aici.

Foto: Black Mirror – facebook

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.