Final de stagiune, la Teatrul Național din Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-de-stagiune-la-teatrul-national-din-timisoara/

Teatrul Naţional din Timişoara a intrat în vacanţă. Stagiunea care tocmai s-a încheiat a oferit Teatrului Naţional numeroase provocări, dar şi bucuria reîntâlnirii cu publicul său.

Un articol de Liliana Matei|15 iulie 2021

Începută în aer liber, pe Scena A ut DOR, stagiunea 2020 – 2021 a putut programa pentru scurt timp reprezentații în sălile sale de spectacol, după care, timp de 6 luni, a fost alături de public prin programul online Teatru în direct. Cei peste 20.000 de spectatori virtuali care au vizionat gratuit, în transmisiune directă, spectacolele programate de Teatrul Național din octombrie 2020 până la finalul lunii aprilie a acestui an, au dat măsura justeții acestei inițiative pe care Teatrul Național a considerat-o o obligație morală și un răspuns la efortul societății de a-și recupera normalitatea și sănătatea spirituală, intelectuală și etică.

Ediția a XXV-a a FEST-FDR a fost  cu adevărat specială. Unul dintre foarte puținele festivaluri de teatru cu prezență fizică din România și nu numai, FEST-FDR – S.O.S. 2020 a reprezentat o adevărată gură de oxigen atât pentru public, cât și pentru actorii din teatrele invitate. Acordat la condițiile legale de prevenție, FEST-FDR a reunit 15 spectacole de teatru adaptate pentru reprezentarea în aer liber, pe Scena A ut DOR, confortul și siguranța spectatorilor fiind asigurate atât prin configurația spațiului dedicat publicului, cât și prin difuzarea live a spectacolelor pe ecranul de mari dimensiuni amplasat lângă scenă.

Un eveniment important al stagiunii care s-a încheiat este spectacolul Homer 2020 (foto), primul spectacol conceput și realizat în contextul pandemiei. Început online, cu repetiții dictate de distanțare și de masca de protecție, acest spectacol-triptic semnat de cei trei regizori ai Naționalului, Ion-Ardeal Ieremia, Mihaela Lichiardopol și Sabin Popescu, vorbește despre începuturi, despre comunicare și despre întâlniri, reamintindu-ne, prin eroii din Iliada și Odiseea, că ceea ce ne leagă pe toți, în viață, teatru și literatură, este Povestea.

În același context s-a înscris și premiera online a spectacolului Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese de Radu Iacoban, realizat în cadrul proiectului Vocile orașului – Central Park, parte din Teritoriul „Locuri” din Programul Cultural Timișoara Capitală Europeană a Culturii, proiect realizat  în parteneriat cu ATCEC și finanțat de Primăria Municipiului, spectacol apreciat atât de peste cei 2.200 de spectatori virtuali, cât și de publicul care i-a ovaționat pe actori după fiecare dintre reprezentațiile de la Sala 2, în lunile mai și iunie ale acestui an.

Așteptarea și emoția reîntâlnirii cu spectatorii au fost răsplătite cu asupra de măsură de aplauzele și de entuziasmul publicului care s-a întors în sălile de spectacol ale Teatrului Național cu sentimentul regăsirii. Redeschiderea teatrelor pentru public a făcut posibilă premiera în Sala Mare a Teatrului Național a unuia dintre cele mai așteptate titluri din ultimul timp – Zorba Grecul de Nikos Kazantzakis, pe textul lui Hristo Boicev, spectacol care, prin protagonistul său, în complexa interpretare a actorului Ion Rizea, s-a transformat într-un spațiu de nostalgie, reflecție și speranță față de cele mai antagonice sentimente pe care ni le impune propriul nostru prezent, atât de deconcertant.

În sfârșit, la finalul acestui sezon teatral, publicul a intrat în lumea complexă a lui Don Juan care, în interpretarea actriței Claudia Ieremia, transformă celebra poveste într-un spectacol modern, dinamic, provocator.

Atât pentru spectatori, cât și pentru Teatrul Național, această stagiune a însemnat și alt motiv de bucurie: nominalizarea UNITER a actorului Ion Rizea pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru rolul din Povestea acelor oameni care într-o seară s-au adunat în jurul unei mese, nominalizarea celebrului scenograf Helmut Stürmer pentru scenografia spectacolului Rinocerii de Eugène Ionesco și, deopotrivă, Premiul UNITER pentru întreaga activitate conferit scenografei Geta Medinski.

Încheiem o etapă. Stagiunea 2021-2022 va începe cu o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului – Festival al Dramaturgiei Românești, programată între 28 august și 5 septembrie, o ediție care va reuni spectacole pe cât de fascinante, pe atât de provocatoare.

Prin spectacolele sale, prin festival , prin toate inițiativele sale, Teatrul Național consolidează moștenirea pe care, dincolo de orice variabile, o va lăsa Capitala Europeană a Culturii după anul în care Timișoara va deține titlul, construind împreună cu publicul o adevărată capitală culturală europeană deschisă tuturor, participativă, pozitivă, creativă, plină de imaginație.

Foto: Adrian Pîclișan / TNTm

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.