Final la înălţime pentru GAUDEAMUS Litoral 2015 
https://www.ziarulmetropolis.ro/final-la-inaltime-pentru-gaudeamus-litoral-2015/

Târgul GAUDEAMUS Litoral care a însoţit turiştii în vacanţa de la malul mării s-­a încheiat. Aproape 9000 de vizitatori veniţi din toate colţurile ţării au răspuns invitaţiei lansate de Radio România, la o cură estivală de lectură.

Un articol de Liliana Matei|18 august 2015

Componentă a Caravanei GAUDEAMUS, evenimentul organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Radio Constanţa, s­-a desfăşurat în perioada 13 ­ 17 august în Mamaia, pe faleza din faţa studioului Radio Vacanţa.

Preşedintele de onoare al ediţiei din acest an a Târgului GAUDEAMUS Litoral a fost doamna Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa.

Conform tradiţiei, ultima zi a târgului a fost dedicată cu precădere câştigătorilor Trofeelor Gaudeamus, premiaţi în acordurile Fanfarei Forţelor Navale.

Premiile Târgului GAUDEAMUS Litoral 2015 au fost decernate astfel:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului: locul 1 – Editura Nemira, locul 2 – Editura Rao şi locul 3 – Editura Humanitas;

„Cea mai râvnită carte a târgului” a fost desemnată, tot de către vizitatori – volumul „Hoţul de cărţi” de Markus Zusak, publicat de editura RAO;

Trofeul Presei a revenit cotidianului „Cuget liber” – secţiunea publicaţii, postului Neptun TV – secţiunea TV şi site­ului 101ştiri.ro ­ secţiunea online. Deşi instituţia care a primit cele mai numeroase voturi a fost postul Radio Constanţa, acesta nu a intrat în competiţie, dat fiind statutul său de organizator al evenimentului; întrucât rezultatul votului a fost neconcludent, Trofeul Presei – secţiunea radio nu a fost acordat.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Bianca Ghiţă, studentă la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti; premiul, constând în cărţi şi produse cosmetice, a fost oferit de către organizatori.

Marele premiu al Tombolei GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor de vot al publicului, a fost câştigat de doamna Miruna Cobălaş din Constanţa. Acesta este oferit de REGIONAL AIR SERVICES S.R.L ­ Aeroportul Tuzla şi constă într­un zbor cu durata de 30 de minute deasupra litoralului românesc, de pe Aeroportul Tuzla, pe care câştigătorul o poate filma şi/sau fotografia. În cadrul Tombolei GAUDEAMUS, au mai fost acordate 9 premii oferite de organizatori, BRD ­ Groupe Société Générale şi Vodafone România.

Bilanţul statistic al ediţiei se prezintă astfel:
Numărul vizitatorilor a fost de aproape 9.000;
Numărul expozanţilor a fost de 20, aceştia reprezentând domeniile majore de activitate de pe piaţa editorială românească;
15 evenimente conexe;

• Circa 400 de volume au fost donate de către vizitatori şi Editura Casa Radio în cadrul proiectului „Cărţile se întorc acasă”, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere.

Proiectul continuă o tradiţie care durează de la primele ediţii ale Târgului Internaţional GAUDEAMUS (Coşul Târgului) iar de la relansarea sa sub acest nume, în anul 2010, circa 115.000 de volume au îmbogăţit patrimoniul a peste 260 de biblioteci care nu au mai primit de foarte mult timp fonduri pentru achiziţii. Volumele donate în acest an la GAUDEAMUS Litoral vor avea ca destinaţie biblioteca Şcolii generale nr. 1 din comuna Ciocîrlia, judeţul Constanţa.

13
/11
/15

Trei scrisori în original adresate, în anii 1933-1934, de Constantin Noica lui Emil Cioran vor fi prezentate publicului, în premieră, sâmbătă, în cadrul unei expoziții ce va avea loc la Biblioteca Județeană "Astra" din Sibiu, cu ocazia manifestării "Zilele Emil Cioran". Aceste scrisori, care arată prietenia dintre Noica și Cioran, fac parte dintr-un număr de 600 de manuscrise donate bibliotecii sibiene de fratele lui Emil Cioran, Aurel.

11
/11
/15

În perioada 18-22 noiembrie 2015, Grupul editorial ALL va fi prezent la cea de-a XXII-a ediție a Târgului Internaţional Gaudeamus – Carte de învățătură. Cu această ocazie, va fi lansată ediția a doua a campaniei Cartea în așteptare, un proiect care încurajează lectura și cultivarea interesului pentru cărți în rândul tinerilor.

11
/11
/15

Joi, 12 noiembrie 2015, , începând cu ora 19.00, la Connect Hub (Bulevardul Dacia, nr. 99, etaj IV). scriitorul Răzvan Petrescu îşi lansează cel mai recent volum, “Ursulețul lui Freud” (editura Curtea Veche). Organizatorii evenimentului promit “o seară liniștită, dar tulburată de hohote de râs, şi o altfel de abordare a indecențelor literare.”

10
/11
/15

Marți, 17 noiembrie, de la ora 19.00, iubitorii de literatură au întâlnire, la Clubul Țăranului, cu David Grossman, unul dintre cei mai importanți scriitori israelieni, precum și unul dintre cei mai cunoscuți comentatori ai politicii țării sale.

06
/11
/15

"Mistuiţi", debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut, în această săptămână, în colecţia "Biblioteca Polirom", în traducerea din limba engleză a Iuliei Gorzo, fiind disponibil şi în ediţie digitală. Romanul va fi lansat la Târgul de Carte Gaudeamus, pe 20 noiembrie, de la ora 17.00, la standul editurii Polirom.

04
/11
/15

Scriitorul Mathias Enard a primit premiul Goncourt pe 2015, pentru romanul său "Boussole", apărut la editura Actes Sud. Romanul relatează povestea unei insomnii trăite de un tânăr muzicolog vienez, bântuit de amintirile sale din Orient.

29
/10
/15

Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani. Am ales – fără știrea autorului - optzeci și cinci de fragmente din cărțile sale. Am colindat prin miile de pagini cosașiene pentru aceste cuvinte. Bucurați-vă de ele. Astăzi, scriitorul bucureștean Radu Cosașu împlinește optzeci și cinci de ani.

27
/10
/15

De ce trebuie să-i mulțumim... prostiei? Aflăm de la Erasmus din Rotterdam, care a scris, acum mai bine de 500 de ani, „Elogiul nebuniei sau discurs spre lauda prostiei". Faimosul cărturar umanist s-a născut pe 28 octombrie 1466.

27
/10
/15

Aseară, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, a avut loc lansarea cărţii Aventurile hingherului în Balkanya de Mihai Măniuţiu, recent apărută la Editura Humanitas. La eveniment au vorbit, alături de autor, criticul literar Dan C. Mihăilescu, criticul de teatru Marina Constantinescu şi directorul general al Editurii Humanitas, Lidia Bodea.

26
/10
/15

Într-o zi de 26 octombrie (1673) se năştea Dimitrie Cantemir, domnu al Moldovei în două rânduri și important cărturar al umanismul românesc. Printre ocupațiile sale diverse s-au numărat cele de enciclopedist, etnograf, geograf, filozof, istoric, lingvist, muzicolog și compozitor. A fost membru al Academiei de Științe din Berlin.