FITS 2014. Wajdi Mouawad – spectacole lectură, film și carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2014-wajdi-mouawad-spectacole-lectura-film-si-carte/

Întâlniri cu mari regizori de teatru, piese premiate în lectură, filme originale ale unora dintre cei mai bine cotaţi artişti şi cele mai noi şi interesante apariţii editoriale în domeniul artelor spectacolului sunt prezentate zilnic în programul de evenimente speciale ale Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (6-15 iunie).

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2014

FITS 2014 aduce un maraton de evenimente unice la Sibiu, de neratat, care aduc aproape de public la crème de la crème a lumii artelor spectacolului în conferinţe speciale, spectacole lectură, precum şi prin programul de filme şi lansări de carte.

Wajdi Mouawad, artist asociat al Festivalului de la Avignon în 2009, şi una dintre cele mai originale voci în peisajul dramaturgiei contemporane, deschide programul de evenimente speciale printr-un spectacol lectură şi un dialog cu reputatul eseist şi teoretician de teatru George Banu, vineri, 6 iunie, începând cu ora 13:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica“.

Singuri / Seuls

Singuri / Seuls

Programul dedicat prezentării acestui artist la Sibiu, continuă şi sâmbătă, 7 iunie, ora 16:00, la Sala Studio Astra Cinema (Piaţa Mică, nr. 11 ) prin proiecţia filmului „Incendii“, nominalizat la Premiile Oscar în 2011 la categoria „Cel mai bun film străin“ şi regizat de Denis Villeneuve , după o piesă a lui Mouawad.

Wajdi Mouawad s-a născut în Liban. Familia sa a părăsit ţara din cauza războiului civil şi s-a stabilit mai întâi în Franţa, apoi în Canada, unde Mouawad a studiat actoria la Şcoala Naţională de Teatru din Montréal.

Spectacolul lectură este urmat de un dialog intim, care va arată şi dimensiunea unei prietenii şi înţelegeri comune de peste 20 de ani, între Wajdi Mouawad şi George Banu, sub titlul„Singuri“, despre biografie şi legătura ei cu ficţiunea scenică.

Proiecţia filmului „Incendies “ are loc sâmbătă, 7 iunie, ora 16:00, Sala Studio Astra Cinema (Piaţa Mică, nr. 11 )

Foto cu FITS 2014 şi Wajdi Mouawad – sibfest.ro şi Thibaut Baron

 

30
/10
/16

În cadrul Festivalului Naţional de Teatru, pe 27 şi 28 octombrie 2016 la Teatrul Bulandra, sala „Liviu Ciulei”, spectacolul „Linoleum“ (pe un text al fraţilor Presniakov) al Teatrului Naţional din Cluj-Napoca, a descreţit frunţile bucureştenilor cu umor negru, de calitate.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

30
/10
/16

Ei bine, moda Halloween-ului ajunge și pe un disc de muzică clasică, însă chiar în ajunul Halloween-ului se lansează și un antidot, un disc cu muzică de Mozart. Ambele, foarte bine cântate.

29
/10
/16

Cea de-a noua zi – penultima - a Festivalului Naţional de Teatru se constituie într-un complex de rafinate evenimente dedicate scenei contemporane şi artiştilor care o slujesc. Fără îndoială, capul de afiş al seriei de spectacole programate în această seară îl constituie prima reprezentaţie din FNT a ”Livezii de Vişini” de A.P. Cehov, în viziunea regizorală a renumitului Lev Dodin –  invitat special al Festivalului, împreună cu trupa sa de actori de la Maly Drama Teatr - Théâtre de l'Europe, din Sankt Petersburg, Rusia.

29
/10
/16

Artistul american Bob Dylan, care nu a făcut declarații după ce a fost desemnat câștigătorul premiului Nobel pentru Literatură, a anunțat că va merge la Stockholm pentru a primi această recompensă ''uluitoare, de necrezut''.

29
/10
/16

Arcadie Rusu este directorul Centrului Independent Coregrafic LINOTIP. Coregraf, dansator, performer, licențiat și absolvent de Master în Artă Coregrafică la U.N.A.T.C, acesta vorbeşte în faţa camerei mânuite de fotograful Simion Buia despre experiența sa cu teatrul.

28
/10
/16

Unul dintre cei mai importanţi compozitori contemporani este invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100%. Interviul cu Philip Glass, exclusivitate TVR, se vede duminică, 30 octombrie, de la 23.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.„Vom povesti despre ce însemna lumea Americii acelor ani, despre cum arăta viaţa unui tânăr artist în acei ani, despre magazinul de discuri al tatălui lui Philip Glass, precum şi despre atmosfera muzicală a acelei perioade”. (Cătălin Ştefănescu)

28
/10
/16

Schimbatul unei baterii la ceas nu e o chestiune deloc simplă dacă vrei să apelezi la un profesionist. De cele mai multe ori cu acest lucru mă ocup eu, dar cum în colecție am și piese care au nevoie de o presă pentru refixarea capacului sunt nevoit să apelez la oameni pricepuți.

28
/10
/16

O ofertă impresionantă de cărți la prețuri „de kilipir” îi așteaptă pe cititori la ediția din această toamnă a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Cărți pentru copii și tineret, dar și pentru cititorii experimentați pot fi achiziționate pe parcursul celor 5 zile de târg (26-30 octombrie 2016, zilnic între orele 10.00 și 21.30), la etajul 2 al Unirea Shopping Center, Aripa Călărași.

28
/10
/16

Noaptea de 28 spre 29 octombrie 1952. În infirmeria penitenciarului din Aiud, Mircea Vulcănescu, unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai României, murea în frig, cu o „cavernă la plămânul stâng”, după ce încercase să salveze viața unui tânăr, pe care-l protejase cu propriul lui corp.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

27
/10
/16

La zece ani de la debutul editorial cu romanul Băiuțeii, scris împreună cu Filip Florian, și la șapte ani de la publicarea primului său roman, Şi Hams Şi Regretel, Matei Florian revine cu o nouă carte, îndelung așteptată de cititorii săi, Cexina Catapuxina, cea mai recentă apariție din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.