FITS 2015 – Deutsches Theater Berlin, Amir Kolben și Gigi Căciuleanu revin la Sibiu!
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2015-deutsches-theater-berlin-amir-kolben-si-gigi-caciuleanu-revin-la-sibiu/

Deutsches Theater Berlin revine după 5 ani la la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu cu un spectacol realizat pe un text al tinerei autoare Marianna Salzmann: „Mameloschn – limba în care să ne înţelegem cu toţii”. Reprezentaţia va avea loc în prima zi a festivalului, vineri, 12 iunie, ora 17:00, la Teatrul Naţional „Radu Stanca”.

Un articol de Petre Ivan|4 Iunie 2015

Născută în 1985, Marianna Salzmann a crescut în Moscova şi a studiat Scrierea Creativă în Teatru la Universitatea de Arte din Berlin. În 2012 a primit premiul Kleist Prize acordat Tinerilor Dramaturgi pentru piesa sa „Muttermale Fenster blau”.

Spectacolul prestigiosului teatru berlinez este regizat de Brit Bartkowiak și vorbește despre trei femei, trei generaţii, trei stiluri de viaţă: bunica, mama şi fiica.

Ce însemna să fii evreu cu 50 de ani în urmă în Germania comunistă şi ce înseamnă în Germania de astăzi?

Întrebări legate de identitate, apartenenţă şi patrie sunt explorate în contextul anti-semitismului latent din Germania de Est – despre care Clara, mama, a învăţat din propria experienţă tragică.

Chiar dacă vremurile s-au schimbat şi s-au adoptat anumite libertăţi, întrebările fundamentale rămân aceleaşi.

„Charlie Mandelbaum - o poartă cât o speranţă”

„Charlie Mandelbaum – o poartă cât o speranţă”

Amir Kolben

Coregraful israelian Amir Kolben revine la Sibiu cu spectacolul „Charlie Mandelbaum – o poartă cât o speranţă”, produs de compania de dans contemporan Kolben Dance Company,  pe care a înființat-o în 1996.

Reprezentația va avea loc luni, 15 iunie, ora 18:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Mare. Amir Kolben semnează coregrafia, scenografia şi muzica acestui spectacol uluitor în care Charlie este Charlie Chaplin, învinsul-câştigător ce poate exista doar într-o lume în care oamenii sunt clasificaţi astfel.

Charlie este Charles Lindberg, cel care a traversat cerul şi spaţiul imaginaţiei umane cu un avion primitiv, demonstrând că temeritatea umană nu are limite.

Charlie reprezintă toţi soldaţii al căror nume ar fi putut da titlul Punctului de control Charlie din Berlin, locul de trecere dintre două regiuni adverse ale unui oraş divizat. Şi Mandelbaum? Mandelbaum suntem noi.

Este tot ceea ce Charlie poate fi. Mandelbaum visează că într-o zi va deveni Charlie. Mandelbaum este poarta din zidul ce desparte cele două părţi ale Ierusalimului, pe vremea când nu era încă din aur.

Şi acum, când zidul a devenit invizibil, dar dureros de prezent, poate Mandelbaum s-ar putea întoarce la a fi încă un om care locuieşte pe o altă stradă, într-o altă ţară ce, întâmplător, e a noastră.

Gigi Căciuleanu,

Marele creator român de spectacole de dans și teatru coregrafic, Gigi Căciuleanu, este prezent și în această ediție a festivalului, cu „Imagine all the people”, pentru care semnează regia, coregrafia, costumele și light design-ul.

„Imagine all the people”

„Imagine all the people”

Director al Centrului Naţional Coregrafic din Rennes, creatorul companiei „Studioul de Dans Contemporan le Grand Théâtre de Nancy”, director artistic al Baletului Naţional din Chile, cap de afiş la Paris, Moscova, Montevideo, Tel Aviv, Santiago, Cardiff, Hamburg, Roma, Gigi Căciuleanu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor în anul 2014, pentru unicitatea creaţiei sale în lumea dansului şi teatrului, sub semnul muzicii şi al poeziei.

Spectacolul produs de Opera Naţională Română Iaşi va avea loc marți, 16 iunie, ora 20:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor – Sala Mare.

„În acest spectacol mi-am imaginat un grup de oameni, un eşantion de societate umană în acţiune. Şi care altă artă dacă nu cea a mişcării, a dansului, ar fi aptă să pună împreună aceşti atomi ai societăţii spre a da viaţă unui moment de fizică socială şi de alchimie de grup, (…) adresându-se nu numai ochiului, ci chiar gândirii şi, sper, inimii spectatorului. Mi-aş permite să-l invit pe acesta nu numai să privească, ci să participe cu imaginaţia la soarta fiecărui dans-actor. „Imagine All The People” – precum ne îndeamnă atât de frumos John Lennon.” – Gigi Căciuleanu.

Foto: FITS 2015 – sibfest.ro

11
/12
/18

S-au temut că piesa nu va avea niciodată succes din cauza duratei sale de aproape şase minute, dar a devenit cel mai ascultat single al secolului. "Bohemian Rhapsody", cântrecul trupei Queen, este, de la începutul acestei săptămâni, cel mai difuzat single din secolul al XX-lea pe platformele de streaming.

11
/12
/18

Ziua Internaţională a Tangoului, sărbătorită în 11 decembrie începând din anul 1977, a fost proclamată în onoarea a două figuri legendare ale muzicii argentiniene: Carlos Gardel, Regele Tangoului şi Julio De Caro, ambii născuţi într-o zi de 11 decembrie/ În 1935 Carlos Gardel compunea „Por una cabeza”, unul dintre cele mai cunoscute tangouri din istoria muzicii. 

11
/12
/18

Au între 70 și 80 de ani. Sunt un cuplu. Ea vorbește, îl ghidează, îl ceartă și îl așează. El tace. Ea mă calcă de două ori pe picior, o dată se scuză, a doua oară consideră că noroiul mă prinde bine, așa că așteaptă să-i mulțumesc.

10
/12
/18

A 22-a ediție a Festivalului Internațional de Film Studențesc CineMAiubit și-a desemnat câștigătorii sâmbătă, 8 decembrie 2018, într-o atmosferă emoționantă și plină de exuberanță. Premiul pentru cel mai bun film a revenit peliculei belgiene PABLO, în regia lui Sergio Guataquira Sarmiento.

10
/12
/18

METROPOLIS VIRAL. Filmul "Avengers: Endgame" bate recorduri chiar înainte de apariția sa în cinematografe. Lansat pe 7 decembrie, trailerul de aproape două minute și jumătate a înregistrat 289 milioane de vizualizări pe YouTube, Facebook și Twitter,  devenind cel mai vizionat trailer în primele 24 de ore de la lansare.

10
/12
/18

Ieri, 9 decembrie,  în sala „Ion Băieșu” a Teatrului Dramaturgilor Români, a avut loc premiera oficială a spectacolului FAPTE BUNE de Sebastian Ungureanu, regia Alexandru Nagy, o comedie de moravuri care începe ca o farsă și se termină ca o satiră despre geneza politicii românești post-decembriste.

10
/12
/18

Bucharest Art Film Festival (BAFF) va proiecta în perioada 10-12 decembrie filme de(spre) artă la Galeria Halucinarium, din Calea Giulești 14. Art Film Festival încearcă la această a III-a ediție să creeze experiența ideală destinată publicului de cinema și zone conexe, aducându-l într-o galerie de artă timp de 3 seri. Programul fiecărei zile începe la ora 19:00, intrarea la proiecții fiind liberă în limita locurilor disponibile.

09
/12
/18

TOP Am ales cele mai relevante filme românești ale anului, din cele 25 de titluri de ficțiune care au ajuns în 2018 în cinematografe. Nu a fost un an rău: cinema-ul românesc a continuat să impresioneze în festivaluri, iar unul dintre filme, „Moromeții 2”, a stabilit chiar un record de spectatori.

09
/12
/18

Unul din cei mai cunoscuţi regizori români de film, multi-premiatul Nae Caranfil, după trei decenii de la debutul său în cinematografie, se află, la acest final de 2018, în pragul unui îndrăzneţ demers teatral. Papagalul mut - Istorii aproape adevărate despre un spion aproape uitat, piesă în două acte de Nae Caranfil, este o poveste incredibilă, dar reală, având în centru una dintre cele mai enigmatice şi fascinante figuri ale secolului al XVIII-lea. 

08
/12
/18

„Oxygen”, piesa controversatului Ivan Vîrîpaev, copilul teribil al noii dramaturgii ruse, considerat ca estetică între Quentin Tarantino și Andrei Tarkovski, se joacă în această seară (8 decembrie) și vineri, 14 decembrie, la teatrul Teatrelli, în București.  Spectacolul este programat de la ora 19.30. Textul este considerat unul dintre cele mai puternice texte contemporane, un poem teatral despre puritatea sinelui și descoperirea celuilalt.

07
/12
/18

CRONICĂ DE FILM Cu fizicul său firav, care sugerează o supunere cvasi-reflexă față de ceilalți, și cu chipul său caraghios, aproape imperturbabil dacă nu ar fi străpuns uneori de câte un zâmbet forțat, Marcello setează din start atmosfera de comedie neagră ce domină noul film al italianului Matteo Garrone, „Dogman” (2018).

07
/12
/18

Filmul Belgian GIRL, nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun film străin, va deschide Oscar Weekend (18 - 20 ianuarie 2019, Cinema Elvire Popesco). "Oscar Weekend" are loc înaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 91-a ediție a premiilor Oscar (22 ianuarie), trofeele Oscar 2019 urmând să fie acordate în cadrul Galei din 24 februarie 2019. 

07
/12
/18

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film NexT pune reflectoarele pe Portugalia, cu două programe a câte cinci scurtmetraje reunite sub titlul Focus Portugalia. Primul program, The Heart and the Body, va fi proiectat sâmbătă, 15 decembrie, iar cel de-al doilea, On Politics, va putea fi văzut duminică, 16 decembrie, ambele la ora 16.30, la Cinema Muzeul Țăranului.

07
/12
/18

Zece variațiuni pe teme de colinde româneşti compuse de zece tineri compozitori români pot fi ascultate în premieră absolută în data de 12 decembrie, în Sala “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, ora 19:00. Concertul “Dincolo de colind” va fi interpretat de ansamblul de muzică nouă SonoMania, sub bagheta Simonei Strungaru. Accesul la eveniment este gratuit.

Page 1 of 76512345...102030...Last »