FITS 2017: Din Guadalupe, cu dragoste
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2017-din-guadalupe-cu-dragoste/

Știţi unde e Guadalupe? În largul coastei vestice a Mexicului. Știţi ce legătură are cu România? (Desigur, dincolo de faptul că este cel mai populat teritoriu al Uniunii Europene -întrucât aparţine de Franţa, face parte şi din UE- din America de Nord.) Una enormă, aceeaşi legătură pe care o poate stabili orice loc din lume cu un altul: conexiunea prin muzică, dans, ritm, culoare, zâmbet, bucurie.

Un articol de Cristina Enescu Aky|13 iunie 2017

Cultura din Guadelupe este un mix de influențe franceze, africane și indiene, și totodată o explozie de culoare, muzică și creativitate ritmică. Câtă bucurie încape într-o insulă care în 2015 număra oficial doar 213 locuitori!… O parte din această bucurie a venit anul acesta la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, prezentând publicului câteva parade pe Pietonala Bălcescu.

Waka Chire Band este prima trupă de carnaval înființată pe această mică insulă a Caraibelor franceze. La FITS 2017, paradele carnavalești ale trupei au fost poate cel mai fascinant spectacol stradal din pleiada de spectacole fabuloase din cadrul FITS 2017. Energia fabuloasă a ritmurilor contagioase revărsate ca un fluviu de bună dispoziție de la trupa de bărbați cu instrumente de percuție, care urmau dansatorilor, culorile puternice și exuberant combinate în costumele cu numeroase decorațiuni, cusute manual, podoabele pentru cap mai frumoase decât orice construcții video 3D, dansurile relaxate dar puternice ca o declarație de identitate culturală – toate acestea au fost prezentate publicului în parade la care mici și mari s-au înghesuit cu o veselie de nedescris. Și, mai ales, zâmbetele generoase ca soarele Caraibelor ale acestor artiști, al căror fiecare mușchi vorbește despre o cultură în care sângele conține mult, ancestral, viu ritm, și multă bucurie. Cât timp există muzică, dans și costume colorate, viața e bucurie!

Bucurați-vă de energia și frumusețea acestor artiști și a talentului lor, la una dintre paradele din cadrul FITS 2017.

05
/02
/16

Cea dintâi premieră a anului 2016, "Hapciu în RE major", adaptare după celebra operetă "Mam'zelle Nitouche" (de F.R. Hervé, libret de Henri Meilhac și Albert Millaud), marchează un moment unic în istoria Operei Comice pentru Copii: este pentru prima dată când pe scena instituției se montează un spectacol de operetă. Premiera are loc sâmbătă, 20 februarie, de la ora 17.00, și duminică, 21 februarie, de la ora 11.00.

05
/02
/16

Un frumos recital conceput în jurul a doi mari compozitori ai repertoriului german – Beethoven și Brahms – este ceea ce ne propun miercuri, 10 februarie (19.00) la Sala Radio violonista Cristina Anghelescu (solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio) și pianistul Daniel Goiţi.

05
/02
/16

„Aphonopelma johnnycashi” se va numi păianjenul care a împrumutat numele cântăreţului Johnny Cash. Creatura cu opt picioare este neagră în întregime, așa cum se îmbrăca regretatul artist, decedat în 2003 și care cânta cu chitara sa mai ales "Man in Black", unul din hiturile sale.

02
/02
/16

Filarmonica “George Enescu”  şi  asociaţia “Clasic e fantastic” anunţă cel de-al doilea concert al anului 2016, din ciclul educativ „Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica”. Duminică, 21 februarie, la orele 10 şi 12.30, copiii sunt invitaţi să afle povestea Bărbierului din Sevilia, capodopera de teatru muzical semnată  de compozitorul Italian Gioacchino Rossini.

01
/02
/16

Așa cum și-a obișnuit publicul și în stagiunile precedente, Orchestra de Cameră Radio îi aduce în fața publicului pe câțiva dintre tinerii muzicieni români care vor „scrie” mai departe istoria scenelor de concert din țară și din străinătate: laureaţii competiţiei naţionale anuale „DRUMUL SPRE CELEBRITATE”. 

23
/01
/16

Mai este loc de noi interpretări pentru Brahms și Beethoven? Mi-am pus întrebarea înainte de a asculta două discuri apărute recent pe piață, semnate de nume importante ale artei interpretative contemporane: violonista olandeză Janine Jansen și dirijorul austriac Manfred Honeck, directorul muzical al Orchestrei Simfonice din Pittsburgh. Și am descoperit, nu neapărat cu surprindere, ci cu încântare, că Brahms și Beethoven au încă (foarte) multe de spus.

22
/01
/16

Super! Pet Shop Boys lansează un nou album, cel de-al 13-lea al grupului care a cunoscut gloria cu hituri ca "West end girls", "It's a sin", "Domino Dancing" sau "Go west". Noul album, ce urmează să apară pe piaţă pe 1 aprilie, se numeşte, desigur, "Super".

20
/01
/16

Vineri, 22 ianuarie (19.00), Orchestra Națională Radio îi invită pe iubitorii muzicii la un concert MOZART / BEETHOVEN, eveniment ce se va desfășura la Sala Radio sub bagheta dirijorală a lui MĂDĂLIN VOICU - fiul marelui violonist Ion Voicu - și cu participarea apreciatului violonist ALEXANDRU TOMESCU, care se bucură de privilegiul de interpreta pe vioara Stradivarius, instrument pe care a cântat și Ion Voicu.

15
/01
/16

„Muzică, prin fond şi prin formă, poezia lui Eminescu nu mai are nevoie de nici o altă melodie”, spunea criticul şi istoricul literar Garabet Ibrăileanu, încercând să sublinieze ideea, adevăratră în fond, că muzicalitatea poeziei eminesciene, excepţională, îşi este suficientă sieşi. Cu toate acestea, nu puţini au fost artiştii români care, de-a lungul anilor, au pus pe muzică câteva dintre cele mai cunoscute poezii eminesciene.