FITS 2019 – 5 idei de la Anthony Missen – cofondator și director artistic al Companiei Chameleon
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2019-%e2%80%93-5-idei-de-la-anthony-missen-cofondator-%c8%99i-director-artistic-al-companiei-chameleon/

Coregraful Anthony Missen a vorbit într-o conferinţă de presă susţinută pe 15 iunie la Sibiu, la Librăria Habitus, despre spectacolul „Bărbaţi la puterea a cincea“, care poate fi văzut în cadrul celei de-a 26-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (14-23 iunie). Iată 5 idei ale directorului artistic al Companiei Chameleon. Spectacolul poate fi văzut pe 15 iunie, de la ora 19.45, şi pe 16 iunie, de la ora 18.00, în Piaţa Habermann.

Un articol de Ziarul Metropolis|15 iunie 2019

1. Am ajuns într-o organizație mare (n.r. Compania Chameleon), cu un profil național și internațional foarte bun. Facem cursuri pentru tineri din comunicatea locală, creăm opere pentru scene, librării, biblioteci, facem turnee internationale, avem programe pentru închisori. Încercăm să aducem dansul acolo unde e nevoie de el.

2. Ce putem face ca impactul social să fie pozitiv? Fie că vorbim de persoane cu probleme mintale, fie că vorbim despre tineri. Încercăm să arătăm cum ne-a ajutat pe noi dansul și să îl includem și în viața celorlalți.

3. Cred că oamenii au niște baze comune și ceea ce facem noi vorbește despre condiția umană în moduri foarte diferite. Încercăm să prezentăm ceva pe care oamenii să-l poată înțelege și simți. Baza este formată din iubire, moarte, teamă. Dacă te uiți la un film vei simți același lucru ca persoana care este lângă tine. Nu contează unde ne prezentăm un spectacol, contează conținutul, pentru că prezentăm lucruri cu care să se poată asocia oricine.

4. Uneori, spectacolul nostru este distractiv, alteori este stupid sau agresiv, alteori este delicat și toate astea țin publicul implicat. Am creat spectacole în exterior pentru că sunt unii oameni care nu merg niciodată în sălile de spectacole.

5. Oamenii s-au schimbat mult în ultimii trei ani, de când am fost ultima oară la Sibiu. Trebuie să menționez Brexitul, care cauzează multă diviziune și probleme sociale. E important să umpli strada cu ceva pozitiv și să ne detașăm de problemele politice chiar și pentru un timp scurt.

Conferința a fost moderată de Octavian Saiu.

INFO

MAREA BRITANIE

Company Chameleon

Bărbați la puterea a cincea
(Of Man And Beast)

Coregrafia: Anthony Missen

Cu: Kevin Edward Turner, Theo Fapohunda, Lee Clayden, Thomasin Gulgec, David Colley

Un spectacol în aer liber de neuitat, ce explorează și descoperă multiplele fațete ale masculinității. „Bărbați la puterea a cincea” aduce o perspectivă puternică și totodată afectivă asupra dinamicii și comportamentelor unui grup de bărbați. Spectacolul urmărește un grup de prieteni în diferite situații, în care bravada e cuvânt de lege, iar agresivitatea e în floare: dacă vrei să fii parte din gașcă, trebuie să fii dur, amuzant și să ai reflexe rapide. Când ierarhia se schimbă, apar fisuri în structura grupului și nu va mai dura mult până când personajele se vor vedea nevoite să își pună sub semnul întrebării propria identitate, precum și însemnătatea integrării și apartenenței la un grup. Plin de simboluri și cu un ritm profund, spectacolul este în același timp neobișnuit. Acesta aduce în lumina reflectoarelor stilul unic al Company Chameleon, dar și un amalgam bogat de tehnici de dans și de mișcare. Coregrafia lui Anthony Missen abundă de curaj, dar și de eleganță, fiind pusă în scenă de cinci dansatori de excepție. Pe alocuri extrem de amuzat, dar conținând scene sumbre cu note de amenințare, „Bărbați la puterea a cincea” pune o oglindă în fața societății noastre și astfel ne provoacă și ne emoționează.

Comandat de Without Walls, Ageas Salisbury International Arts Festival și Merchant City Festival Glasgow

23
/06
/21

„Nu cred că există ceva despre care nu se poate vorbi sau care nu poate fi examinat. Nu am simţit niciodată că ar trebui să existe vreo limită pe care nu ar trebui s-o încalc”, spune Neil LaBute și afirmația se verifică prin fiecare dintre textele pe care le-a scris.

23
/06
/21

Vernisată de Ziua Internaţională a Iei la ARCUB, expoziţia „Chimonoul întâlneşte ia” curatoriată de Iulia Gorneanu prezintă în oglindă simboluri ale culturii nipone şi culturii autohtone şi marchează 100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Japonia şi România.

23
/06
/21

2/3 galeria se deschide publicului în luna iunie 2021, în locația de pe Strada Franceză nr. 4, între 17:00 - 00:00 cu expoziția „I’m not there” prezentând lucrările artistului John Divola.

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.