FITS 2019 Noi stele pe Aleea Celebrităților
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2019-noi-stele-pe-aleea-celebrit%c4%83%c8%9bilor/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă să dăruiască artă zecilor de mii de suflete frumoase, deschise înspre cultură. Arta de a dărui, tema celei de-a XXVI-a ediţii, este o combinaţie perfectă între experienţele trecutului şi viziunea viitorului, iar pe lângă toate emoţiile pe care acest festival le dăruieşte, seara trecută, organizatorii FITS şi-au dăruit şi recunoştinţa faţă de personalităţi importante din lumea artelor spectacolului în cadrul ceremoniei de pe Aleea Celebrităţilor, care a fost urmată de mult-aşteptata Gală.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2019

Ceremonia, prezentată de Constantin Chiriac și Irina Margareta Nistor, a fost condusă de George Banu și a dezvăluit șase noi stele: Sidi Larbi Cherkaoui – coregraf, dansator, Pippo Delbono – actor, regizor, Stan Lai – dramaturg, regizor, Maia Morgenstern – actriță de film și teatru, Emmanuel Demarcy-Mota – actor, regizor, Michael Thalheimer – regizor.

În cadrul Galei Celebrităților, care a avut loc la Filarmonica de Stat, s-au acordat și premii speciale pentru activitatea profesională în domeniul artelor spectacolului: premiul „Virgil Flonda” a fost dăruit lui Florin Piersic Jr. și premiul „Iulian Vișa” a mers la Andrei și Andreea Grosu. Alte două premii speciale au fost oferite profesorului Noel Witts și E.S. domnului Ambasador Emil Hurezeanu, iar BRD Groupe Société Générale a primit premiul pentru o colaborare și un parteneriat de excepție.

 

Mult așteptații dansatori de la Batsheva Dance Company au fost aplaudați cu mult entuziasm la finalul primei reprezentații a spectacolului „Venezuela”, care revine pe scenă și astăzi, tot cu casa închisă. Ca de fiecare dată, spectacolul „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, i-a lăsat pe cei prezenți fără cuvinte, dar cu gânduri de luat acasă.

A zecea zi de festival și ultima din această ediție aduce de asemenea un program variat: în Piața Habermann, Piața Mică și pe pietonala Nicolae Bălcescu artiștii continuă și astăzi să creeze cu generozitate noi universuri prin spectacolele de stradă. Tot în seara aceasta, Piața Mare se pregătește să primească ultimele spectacole din program, iar de la 21:45, vom vedea un nou spectacol produs de compania Plasticiens Volants, care reinventează fanteziile maestrului Leonardo da Vinci prin sculpturi grandioase în aer. Spectacolul va fi urmat de un concert live al celor de la RADIO ELVIS, cu un sound cu elemente de rock, punk și pop.

Începând din seara aceasta și până pe 4 august, la Muzeul ASTRA, publicul este invitat să intre într-o atmosferă unică prin culori și lumini, datorită evenimentului Lantern Festival – China în 20 de legende – o expoziție luminoasă inedită și unică în lume. Fiecare instalație spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urșilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului.

În săli, în această ultimă zi de #FITS2019, organizatorii au programat spectacole ce nu ar trebui ratate de niciun iubitor al artelor spectacolului: la ora 16, la TNRS, „Dama cu camelii”, o impresionantă montare din China a faimoasei opere. Tot de la ora 16 puteți alege între „Furtuna lui K.” – Shakespeare Made in Japan, sau un „Un tramvai numit Popescu” de la TNRS. O oră mai târziu publicul are dificila misiune de a se decide între „Fado de la A la Z”, „Peer Gynt” sau „Venezuela”. Și, tot în sală, pot încheia ziua și festivalul cu „Gospel”, „Sunt un orb” sau „Poveștile lui John Cage”.

Organizatorii FITS au dezvoltat un chestionar pentru a afla mai îndeaproape preferințele, dorințele și așteptările publicului de festival și îi roagă pe consumatorii de cultură, indiferent dacă au fost sau nu la FITS până acum, să le dăruiască 15 minute din timpul lor, completându-l aici: bit.ly/ChestionarFITS

 

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.