FITS 2019 Noi stele pe Aleea Celebrităților
https://www.ziarulmetropolis.ro/fits-2019-noi-stele-pe-aleea-celebrit%c4%83%c8%9bilor/

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă să dăruiască artă zecilor de mii de suflete frumoase, deschise înspre cultură. Arta de a dărui, tema celei de-a XXVI-a ediţii, este o combinaţie perfectă între experienţele trecutului şi viziunea viitorului, iar pe lângă toate emoţiile pe care acest festival le dăruieşte, seara trecută, organizatorii FITS şi-au dăruit şi recunoştinţa faţă de personalităţi importante din lumea artelor spectacolului în cadrul ceremoniei de pe Aleea Celebrităţilor, care a fost urmată de mult-aşteptata Gală.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2019

Ceremonia, prezentată de Constantin Chiriac și Irina Margareta Nistor, a fost condusă de George Banu și a dezvăluit șase noi stele: Sidi Larbi Cherkaoui – coregraf, dansator, Pippo Delbono – actor, regizor, Stan Lai – dramaturg, regizor, Maia Morgenstern – actriță de film și teatru, Emmanuel Demarcy-Mota – actor, regizor, Michael Thalheimer – regizor.

În cadrul Galei Celebrităților, care a avut loc la Filarmonica de Stat, s-au acordat și premii speciale pentru activitatea profesională în domeniul artelor spectacolului: premiul „Virgil Flonda” a fost dăruit lui Florin Piersic Jr. și premiul „Iulian Vișa” a mers la Andrei și Andreea Grosu. Alte două premii speciale au fost oferite profesorului Noel Witts și E.S. domnului Ambasador Emil Hurezeanu, iar BRD Groupe Société Générale a primit premiul pentru o colaborare și un parteneriat de excepție.

 

Mult așteptații dansatori de la Batsheva Dance Company au fost aplaudați cu mult entuziasm la finalul primei reprezentații a spectacolului „Venezuela”, care revine pe scenă și astăzi, tot cu casa închisă. Ca de fiecare dată, spectacolul „Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, i-a lăsat pe cei prezenți fără cuvinte, dar cu gânduri de luat acasă.

A zecea zi de festival și ultima din această ediție aduce de asemenea un program variat: în Piața Habermann, Piața Mică și pe pietonala Nicolae Bălcescu artiștii continuă și astăzi să creeze cu generozitate noi universuri prin spectacolele de stradă. Tot în seara aceasta, Piața Mare se pregătește să primească ultimele spectacole din program, iar de la 21:45, vom vedea un nou spectacol produs de compania Plasticiens Volants, care reinventează fanteziile maestrului Leonardo da Vinci prin sculpturi grandioase în aer. Spectacolul va fi urmat de un concert live al celor de la RADIO ELVIS, cu un sound cu elemente de rock, punk și pop.

Începând din seara aceasta și până pe 4 august, la Muzeul ASTRA, publicul este invitat să intre într-o atmosferă unică prin culori și lumini, datorită evenimentului Lantern Festival – China în 20 de legende – o expoziție luminoasă inedită și unică în lume. Fiecare instalație spune o legendă sau reprezintă un simbol din China: Tărâmul urșilor panda, Patru anotimpuri, Anul Nou Chinezesc, Pasajul florilor, Concertul insectelor, Drumul binelui, Dragonul, Fantezia florilor sau Poarta Salutului.

În săli, în această ultimă zi de #FITS2019, organizatorii au programat spectacole ce nu ar trebui ratate de niciun iubitor al artelor spectacolului: la ora 16, la TNRS, „Dama cu camelii”, o impresionantă montare din China a faimoasei opere. Tot de la ora 16 puteți alege între „Furtuna lui K.” – Shakespeare Made in Japan, sau un „Un tramvai numit Popescu” de la TNRS. O oră mai târziu publicul are dificila misiune de a se decide între „Fado de la A la Z”, „Peer Gynt” sau „Venezuela”. Și, tot în sală, pot încheia ziua și festivalul cu „Gospel”, „Sunt un orb” sau „Poveștile lui John Cage”.

Organizatorii FITS au dezvoltat un chestionar pentru a afla mai îndeaproape preferințele, dorințele și așteptările publicului de festival și îi roagă pe consumatorii de cultură, indiferent dacă au fost sau nu la FITS până acum, să le dăruiască 15 minute din timpul lor, completându-l aici: bit.ly/ChestionarFITS

 

09
/12
/14

Celebrul violonist, dirijor şi compozitor olandez Andre Rieu, va susţine un concert în România, în 2015. Andre Rieu a sosit la Bucureşti marţi, unde a anunţat detaliile concertului. Andre Rieu a postat, pe pagina sa de Facebook, o poză în care apare în faţa unui avion.

09
/12
/14

Seară Mozart, „Anotimpurile” lui Vivaldi, „Norma”, celebra operă a lui Bellini (în concert), cu soprana Elena Moşuc invitată în rolul titular, Integrala sonatelor de Beethoven pentru pian şi vioară, partea a II-a, un prilej extraordinar de a-l asculta pe Valentin Gheorghiu la pian, alături de Gabriel Croitoru la vioară, concertul celebrului acordeonist francez Richard Galliano, sunt doar câteva dintre evenimentele speciale ce se vor derula la Sala Radio între ianuarie şi martie 2015.

09
/12
/14

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF dă startul celei de-a cincea ediții miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno și Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN și ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

09
/12
/14

Deschiderea noii stagiuni la Scala din Milano a fost marcată de ciocniri între manifestanţi şi forţele de poliţie, soldate cu doi răniţi, au anunţat autorităţile locale. "Seara de deschidere de la Scala este un spectacol unic şi încercăm să distrugem şi acest eveniment", a afirmat preşedintele regiunii Lombardia, Roberto Maroni.

09
/12
/14

Ermitaj, unul dintre cele mai mari muzee din lume, sărbătoreşte cu mare pompă, până miercuri, împlinirea a 250 de ani de la înfiinţare, prin mai multe expoziţii şi prezentarea în faţa publicului larg a uneia dintre frizele Partenonului, împrumutată de la British Museum.

09
/12
/14

În zilele de 13, 14, 20, 21, 22 și 23 decembrie, de la orele 14:00, în Parcul Unirii, bucureștenii pot asculta cele mai frumoase cântece de sezon în sprijinul acțiunii umanitare pentru Andreea Ion, organizate de AOLN România.

08
/12
/14

Cunoscutul teatrolog George Banu a primit Marele Premiu al Academiei Franceze, la Paris, în prezenţa filozofului Jean-Luc Marion şi a fostului preşedinte al Franţei, Valéry Giscard d’Estaing. Premiul i-a fost acordat pentru difuzarea culturii franceze în lume.

08
/12
/14

Lungmetrajul "12 ani de copilărie/ Boyhood", regizat de Richard Linklater, a devenit unul dintre marii favoriţi în cursa pentru Oscar, după ce a câştigat, duminică, cinci trofee la gala organizată de Boston Society of Film Critics, inclusiv la categoria "cel mai bun film al anului".