Flamenco La Historia cu Tiberiu Gogoanţă şi Pilar Diaz Romero
https://www.ziarulmetropolis.ro/flamenco-la-historia-cu-tiberiu-gogoanta-si-pilar-diaz-romero/

Flamenco este o muzică aparte, dublată de o filosofie a vieţii învăţată pe viu, de către locuitorii regiunii Andaluzia, din Sudul Spaniei, din perioada prigoanei la care au fost supuşi cei mai sărmani dintre ei.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2014

Este muzica sfâşietoare a deznădejdii, a tristeţilor profunde, transformată în timp într-o muzică a libertăţii şi a victoriei. În genurile ei grave, muzica flamenco vorbeşte despre însăşi viaţa omului simplu, cu bucuriile şi necazurile lui, cu visurile lui la care nimeni nu-l poate obliga să renunţe.

Filosofia condiţiei umane reflectată în muzica flamenco a fost şi este în continuare teoretizată de mari spirite ale lumii, nu exclusiv de origine spaniolă, deşi Federico Garcia Lorca, prin volumul său de poeme „Poema del cante jondo” („Poema cântului andaluz”) (1931), se identifică cu acest mod de exprimare a sentimentelor.

afis

O poezie despre moarte, asemenea muzicii flamenco, dar care celebrază viaţa. La fel, celebrul compozitor Manuel de Falla şi filosoful Miguel de Unamuno recunosc în muzica flamenco motivaţia dăinuirii vieţii şi a dorinţei de a lupta şi a învinge.

Tiberiu Gogoanţă a ales să transmită, de mai mult timp, în România, multitudinea şi profunzimea acestor trăiri prin armoniile chitarei, iar Pilar Diaz Romero, prin cântec şi dans.

Doi artisti valoroşi si-au propus să popularizeze acest spectaculos gen muzical în România, pentru că nimeni nu a făcut-o până acum, deoarece puţini au studiat (până în prezent) originile şi rădăcinile lui direct la sursă, adică în Spania.

Pentru că muzica flamenco este din ce în ce mai îndrăgită în toată lumea, pe toate continentele, pătrunzând chiar în filarmonici şi săli de operă, artiştii au considerat că au toate şansele de a o face cât mai cunoscută şi la noi, mai ales pentru că ea are acest mesaj general, uman: pentru visul tău, indiferent ce s-ar întâmpla, trebuie să lupţi până la capăt!

Toată această poveste o puteţi trăi La Historia de Sudamerica, în Centrul Vechi al Bucureştiului, în fiecare vineri seara.

Vineri, 23 mai, de la ora 20.30, Pilar Diaz Romero şi Tiberiu Gogoanţă vor susţine un concert cu intrarea liberă.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.