Flamenco La Historia cu Tiberiu Gogoanţă şi Pilar Diaz Romero
https://www.ziarulmetropolis.ro/flamenco-la-historia-cu-tiberiu-gogoanta-si-pilar-diaz-romero/

Flamenco este o muzică aparte, dublată de o filosofie a vieţii învăţată pe viu, de către locuitorii regiunii Andaluzia, din Sudul Spaniei, din perioada prigoanei la care au fost supuşi cei mai sărmani dintre ei.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2014

Este muzica sfâşietoare a deznădejdii, a tristeţilor profunde, transformată în timp într-o muzică a libertăţii şi a victoriei. În genurile ei grave, muzica flamenco vorbeşte despre însăşi viaţa omului simplu, cu bucuriile şi necazurile lui, cu visurile lui la care nimeni nu-l poate obliga să renunţe.

Filosofia condiţiei umane reflectată în muzica flamenco a fost şi este în continuare teoretizată de mari spirite ale lumii, nu exclusiv de origine spaniolă, deşi Federico Garcia Lorca, prin volumul său de poeme „Poema del cante jondo” („Poema cântului andaluz”) (1931), se identifică cu acest mod de exprimare a sentimentelor.

afis

O poezie despre moarte, asemenea muzicii flamenco, dar care celebrază viaţa. La fel, celebrul compozitor Manuel de Falla şi filosoful Miguel de Unamuno recunosc în muzica flamenco motivaţia dăinuirii vieţii şi a dorinţei de a lupta şi a învinge.

Tiberiu Gogoanţă a ales să transmită, de mai mult timp, în România, multitudinea şi profunzimea acestor trăiri prin armoniile chitarei, iar Pilar Diaz Romero, prin cântec şi dans.

Doi artisti valoroşi si-au propus să popularizeze acest spectaculos gen muzical în România, pentru că nimeni nu a făcut-o până acum, deoarece puţini au studiat (până în prezent) originile şi rădăcinile lui direct la sursă, adică în Spania.

Pentru că muzica flamenco este din ce în ce mai îndrăgită în toată lumea, pe toate continentele, pătrunzând chiar în filarmonici şi săli de operă, artiştii au considerat că au toate şansele de a o face cât mai cunoscută şi la noi, mai ales pentru că ea are acest mesaj general, uman: pentru visul tău, indiferent ce s-ar întâmpla, trebuie să lupţi până la capăt!

Toată această poveste o puteţi trăi La Historia de Sudamerica, în Centrul Vechi al Bucureştiului, în fiecare vineri seara.

Vineri, 23 mai, de la ora 20.30, Pilar Diaz Romero şi Tiberiu Gogoanţă vor susţine un concert cu intrarea liberă.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.