„Flautul fermecat”, la țeavă de pexal
https://www.ziarulmetropolis.ro/flautul-fermecat-interpretat-la-teava-de-pexal-europeanul-metropolis/

Trăim una dintre acele zile magice când după o cafea mare şi amară nu putem spune nici că a fost bine, dar nici nu ne lasă inima să zicem că a fost rău. „Atunci, cum a fost?”, ar putea întreba un neutru. „Ca la noi”, ar fi primul răspuns valid, şi orice am pune după ar strica totul.

Un articol de Dede s (Dan Nicolaie)|12 iulie 2016

Mereu ultra-pretențioși cu alții – pentru ilustrele noastre persoane avem în continuare toată înțelegerea lumii –  am cerut de la antrenorul echipei naționale să ne interpreteze opera „Flautul fermecat” la un fluier artizanal realizat dintr-o țeavă de pexal. Omul a reușit să scoată câteva sunete interesante, dar putem să-i reproșăm că nu ne-a prezentat fidel opera lui Mozart și ne-a oferit doar o „bătută” tradițională? Ar fi nedrept.

Pentru că tot e sfârșit de săptămână, într-un mic exercițiu, vă propun să vă puneți în pielea personajului și să încercați să executați la grătarul de mici, cu două furculițe de inox, o horă în stilul marilor țambaliști ai acestei țări. Dacă vă iese ceva dați-mi un semnal, vin eu cu muștarul.

Despre meci s-au spus foarte multe, destul de amar am putea rezuma în felul următor: „Franța a fost la meciul de debut pe marginea prăpastie. Știți ce făcea acolo? Se uita de sus la noi!” Cum nimic nu e încă pierdut, mai avem dreptul la câteva zile de mari speranțe.

Menu-ul zilei cu numărul doi conține lucruri interesante, dar marile așteptări le am de la războiul aproape fratricid dintre Elveția și Albania, pe care îl vreau tranșat în stilul „Aprilie spulberat” al lui Ismail Kadare, evident cu toate răzbunările tranșate strict din punct de vedere sportiv. E un multiculturalism în naționala elvețiană de nu se înțelege om cu persoană, nici măcar frații între ei. Pardon, frații Xhaka nici nu au de ce să o facă, sunt pe baricade diferite, unul e albanez (Taulant) iar celălalt e elvețian (Granit). Îmi plac nespus golurile, dar aici merge și un joc cu sumă nulă.

Anglia – Rusia pare a fi afișul unui film de spionaj din perioada războiului rece, dar trebuie să ai extrem de multă imaginație ca să-l vezi pe Rooney în rolul lui James Bond. În schimb Harry Kane se încadrează destul de bine în rolul de lunetist profesionist. Rămâne de văzut dacă „va zbura Kokorin”, altfel, aici semnul pare a fi clar: 1 solist.

Despre Slovacia – Țara Galilor nu sunt multe de spus, orice ai face, primele lucruri care îți vin în minte sunt creasta tip „lamă de topor” a lui Marek Hamsik și freza de samurai a lui Gareth Bale.

Foto: Europeanul Metropolis – facebook, euro 2016

10
/07
/16

În versiunea sa portugheză a Şeherazadei, cineastul Miguel Gomes include un episod, inventat sau stilizat, în care un cocoş este adus în faţa justiţiei pentru a-şi justifica infracţiunea în formă continuată. Mai exact, pasărea nărăvaşă din Resende (orăşel din districtul Viseu, care nu-i în Maramureş, deşi sună la fel) tulbura prematur liniştea matinală a locuitorilor.

08
/07
/16

Duminică seara cinăm în familie. Cine doreşte poate să şi danseze, dar programul muzical este compus exclusiv din fado şi şansonete. Cina se va lua la ora 22.00 şi are ca fel principal coq au vin, adaptat şi reinterpretat. Se ia un cocoş, puţin mai mic decât Pogba, dar mai înfoiat decât Griezmann, şi se achiziţionează un vin de Maderia, dacă se poate producţie 1985 (anul naşterii lui Ronaldo).

06
/07
/16

Citit prin gaura antropocheii, tabloul semifinalelor de la Euro e reprezentarea fidelă a formulei sociale bazate pe arhetipuri. E ca-n viaţă, mai simplu spus. Sau ca la revoluţie. Regizată sau spontană. Indiferent însă de absenţa sau prezenţa sforilor, obiectivul celor angrenaţi e acelaşi: să învingă.

04
/07
/16

Optimismul exagerat al amatorilor ocazionali de fotbal a înghețat duminică seara la Paris. Victoria Franței a fost primită de neutrii (care evident țineau cu Islanda) precum un cod congelat lipit de spate într-o zi ploioasă de iulie. Senzația este amestecată, de plăcere (șapte goluri într-un meci), de înfiorare (ce sumar i-au executat într-o repriză), de necaz (surpriza, surprizelor a fost eliminată), de revoltă (iar Germania – Franța), de resemnare (indiferent ce se întâmplă pe parcurs, la finiș tot un favorit ajunge).

03
/07
/16

Cum diva de pică a plecat în vacanţă la Miami, iar Leo nu ne-a răspuns la sms, l-am contactat, în calitate de suporter, pe domnul Klaus Iohannis*, un admirator al fotbalului german, pentru câteva cuvinte domoale despre dureroasa înfrângere a fratellilor d’Italia, în sferturile de finală ale Europeanului de fotbal.

02
/07
/16

Scenariul a fost identic ca-n primul sfert de finală: scor deschis repede (minutul 2 în Polonia - Portugalia, minutul 13, aseară), gol egalizator pe parcursul aceleiaşi reprize (între minutele 30 şi 33), remiză la pauză, iar la sfârşit, cu sau fără prelungiri şi lovituri de la 11 metri, calificare ratată de echipa care a înscris prima. Déjà-vu.

26
/06
/16

Germania are grația unui zid de beton în care se reped berbeci mai mari sau mai mici. Nu se mișcă, nu se emoționează, nu are regrete, doar suferă de o eficiență care unor latini le creează instantaneu vertijuri. Ultimul berbecuț care s-a înfit cu capul în perete a fost echipa Slovaciei. Trosc, poc, pac, de trei ori și cazul a fost rezolvat. „Altul mai gras, că pe asta l-am ras”, cum spunea un tip care împărțea dreptatea pe stradă, fără ca cineva să-i solicite ajutorul.

26
/06
/16

Eram la cină, cu nişte amici, pe Champs-Elysees, când mi-a parvenit vestea tristă a eliminării Croaţiei. A fost singura echipă de la acest Euro-peltea pe care am adorat-o, care m-a impresionat şi ale cărei evoluţii din faza grupelor mi-au zdrobit creierii. A fost naţionala pe care,dincolo de raţiuni si afinităţi, mi-am dorit să o văd jucând cu trofeul pe masă la Saint-Denis.

19
/06
/16

Când este vorba de Albania și prin cadru apare și generalul Anghel Iordănescu, în minte îmi vine automat un autor și o carte și dacă nu zic măcar asta, vorba lui Florin Piersic, nu mai zic nimic. „Generalul armatei moarte” este cartea și Ismail Kadare este omul care a plămădit-o. Povestea este excepțională și din câte îmi amintesc am relatat-o pe scurt în acest colț minunat de univers al internetului.

18
/06
/16

Kevin De Bruyne. Fotbalist de 55 milioane de lire. Sterline. Căci atât a scos din teşcherea Manchester City pentru a-l readuce în Premier League, anul trecut, după un minisejur catastrofal la Chelsea, în 2014. În sezonul recent încheiat a bifat 41 de apariţii sub comanda lui Pellegrini, în toate competiţiile, şi a înscris de 16 ori. Un scoresheet decent, însă de la el se doreşte mai mult.

17
/06
/16

Particip la al treilea European din cariera mea jurnalisticã, aflatã într-o prãbuşire financiarã liberã. Sunt propriul trimis special la Bordeaux, în Aquitaine. De ce aici? Am dat cu banul. Cred în hazard. Hazardul m-a adus în acest oraş în care cultura e mai ales a vinului. Oameni din Bordeaux îmbãtaţi cu vin traverseazã oraşul. Lor nu le pasã de campionat.

15
/06
/16

Nu ştiu cum fac de nimeresc mereu (în) grupa Portugaliei la turneele finale. Aş putea zice că, cel puţin de data asta, a fost alegerea mea, însă tind să cred că e mai mult de-atât. Un fel de predestinare absurdă care mă pune în faţa unui joc de aceeaşi factură, pe care „naţionala” Portugaliei îl repetă beckettian de vreo 10 ani încoace.