Florin Calinescu, în bucătăria lui Dinescu, la „Politică şi delicateţuri”
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-calinescu-in-bucataria-lui-dinescu-la-politica-si-delicateturi/

Florin Călinescu face show în bucătăria lui Mircea Dinescu, în emisiunea „Politică şi delicateţuri”, difuzată duminică, de la ora 15.00, pe TVR 1, TVR HD şi, online, pe TVR+,

Un articol de Petre Ivan|26 aprilie 2015

Prieteni vechi şi foşti colegi la Academia Caţavencu, Mircea Dinescu şi Florin Calinescu se întâlnesc în bucătăria restaurantului poetului, duminică, la ora 15.00, unde pun la cale o joacă printre ingrediente de primăvară şi, mai apoi, o şuetă savuroasă şi plină de umor.

Dinescu, sub supravegherea invitatului său, critic şi atent la tot ceea ce se întâmplă, găteşte două feluri de şalău – „bonne femme” şi „în cămăşuţă” -, iar apoi coboară împreună în cramă, unde îi aşteaptă Caliu din Clejani şi taraful său, parte din celebrul Taraf de Haidouks, renumit atât în ţară, cât şi peste hotare.

Pentru felul al doilea, Dinescu şi Călinescu se reîntorc în bucătărie, unde gătesc împreună o mâncare de primavară cu ştevie şi leurdă, stropită din belşug cu vin alb şi condimentată cu mirodenii alese.

Pe tot parcursul preparării bucatelor, în virtutea prieteniei care îi leagă şi în stilul său binecunoscut, Călinescu îl ironizează fin

Florin Calinescu, în bucătăria lui Dinescu, la Politică şi delicateţuri

Florin Calinescu, în bucătăria lui Dinescu, la Politică şi delicateţuri

pe Dinescu: „Locul lui Mircea nu este în bucătărie, locul lui Mircea este deasupra bucatelor, el e un fel de duh sfânt al tuturor vieţuitoarelor, al grânelor şi şoricilor, e un înger al şoriciului, dacă vreţi, un demon al muscatului”, îl caracterizează actorul.

Reacţia poetului nu întârzie să apară, la fel de plină de umor, păstrând atitudinea unei gazde ospitaliere şi înţelegătoare: „Comentează, aşa e el, n-ai ce să-i faci, trebuie să-l accepţi aşa cum e”.

Concluzia de la finalul întâlnirii îi aparţine tot lui Florin Călinescu, acesta declarând sus şi tare, apropo de sine şi de gazda sa: „Ne ţinem bine! Doi Muppets care se ţin bine!…”.

Pentru doritori, chefi şi gurmanzi, toate reţetele prezentate de Mircea Dinescu se găsesc pe site-ul TVR, în secţiunea dedicată emisiunii, sub titlul „Reţetele lui Dinescu”.

Foto: Florin Calinescu,  Politică şi delicateţuri – tvr

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.