Florin Piersic jr. Vocea
https://www.ziarulmetropolis.ro/florin-piersic-jr-vocea/

Am avut privilegiul să citesc noul volum al lui Florin Piersic jr, “opere cumplite (volumul 2)”, în manuscris. Cartea, publicată la editura Humanitas, este de ieri în librării. Las mai jos o cronică onestă, deşi sentimentală.

Un articol de Andrei Crăciun|17 septembrie 2015

Îi (re)cunoașteți, desigur, vocea lui Florin Piersic jr. Pentru un actor, vocea este foarte importantă. Nu mai puțin importantă este vocea pentru un scriitor. De aceea, cel mai sigur semn că ne aflăm în fața unui scriitor, a unui scriitor adevărat vreau să spun, este puterea vocii sale – teribilul ei ecou în fiecare cuvânt scris.

Florin Piersic jr. are o voce care se recunoaște și în scris. Timbrul său este inimitabil. Iar dacă ai încerca să îl imiți, repede, irevocabil, ai decădea în ridicol. El își exprimă ideile fără introduceri ample. El are puterea conciziei. Acesta este un talent care nu multora li s-a dat. Florin Piersic jr. poate să spună o poveste într-o frază, el poate să spună o poveste chiar și într-o propoziție, ba chiar și într-o singură literă, și aceea șoptită.

11999871_10200769677039749_143521238_nTextele pe care le veți citi în această carte sunt fie inedite, fie publicate în reviste în care există încă suficientă înțelepciune încât să le fi cuprins. Florin Piersic jr. scrie un jurnal imaginar al unor aventuri obișnuite, el își continuă operele sale cumplite cu un pas – nu înainte, dar nici înapoi; el își continuă destinul cu un pas lateral, ca într-un dans căruia doar el îi cunoaște regulile.

Pe scurt, Florin Piersic jr. scrie un text în interiorul căruia e întotdeauna un alt text, care rămâne nescris, dar care se simte. Cei mai norocoși îl simt până în adâncul cordului.
În prozele sale, Florin Piersic jr. ironizează, se autoironizează, își râde de el, de barba lui preistorică, de maimuță, de barba lui nebărbierită de când era el mic, de părul lui ciufulit, care stârnește revolta neo-conservatoarelor din orice scară de bloc, în textele sale, îndeobște, e lovit în cap cu diferite obiecte, mai ales mingi de fotbal. Este propriul personaj, dar nu întotdeauna, nu întotdeauna.

El se tratează cu umor, așa cum fac toți oamenii inteligenți, dar nu uită niciodată că o poveste este – în definitiv – o excursie în epicentrul unei sensibilități. Dacă v-a stârnit un zâmbet, e foarte posibil ca în următoarea proză, Florin Piersic jr., un minunat ticălos cunoscător al intimității afacerilor noastre de inimă, să vă stoarcă o lacrimă. Așa e el.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.